Το κλείσιμο του παιδικού σταθμού στη Νέα Πεντέλη διχάζει νυν και τέως δημοτική αρχή
Κοινωνία

Το κλείσιμο του παιδικού σταθμού στη Νέα Πεντέλη διχάζει νυν και τέως δημοτική αρχή

Στην 9η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πεντέλης, την Τετάρτη 10/4/2024, συζητήθηκε εκ νέου το θέμα που έχει ανακύψει με τη λειτουργία του παιδικού σταθμού στη Νέα Πεντέλη. Σύμφωνα με τη δημοτικής αρχή της δημάρχου Νατάσσα Κοσμοπούλου, στην εν λόγω συνεδρίαση «δόθηκε, εκ νέου, πλήρης ενημέρωση από τη διοίκηση και τα υπηρεσιακά στελέχη για το θέμα της μεταφοράς των παιδιών από τον παιδικό σταθμό της Νέας Πεντέλης, του οποίου η άδεια αυτοδίκαια ανακλήθηκε στις 31/3/2024, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις, χωρίς καμία δυνατότητα παράτασης από τον νόμο».

Όπω αναφέρθηκε τα παιδιά μεταφέρθηκαν στον Α΄ Παιδικό Σταθμό Μελισσίων, στην οδό Σερίφου, που διαθέτει καθ’ όλα την υποδομή να τα στεγάσει, όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή.

Η δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου στην τοποθέτησή της δήλωσε: «Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο νομιμότητας παραμονής στο κτήριο για το τρίμηνο της θητείας μας. Η ημερομηνία 31/3/2024 ήταν καταληκτική και κάνουμε αυτό που οφείλουμε, πρώτα ως άνθρωποι και μετά ως διοίκηση. Προστατεύουμε τα παιδιά μας με όποιο πολιτικό κόστος. Αποδεδειγμένα, υπήρξε αδιαφορία στη συμμόρφωση με τις διατάξεις της νομοθεσίας -η προθεσμία έτρεχε από το 2017- υπήρχε δηλαδή πολύς χρόνος. Η τέως δήμαρχος κ. Κεχαγιά γνώριζε ότι έπρεπε να ενεργήσει έλεγχο στατικής επάρκειας στο συγκεκριμένο κτήριο, όπως είχε επισημανθεί από τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο το έτος 2021. Δεν το έκανε όμως ουδέποτε. Είναι γνωστό ότι αναζητείται χώρος δημιουργίας νέου παιδικού σταθμού στη Δ.Κ. Νέας Πεντέλης από το 2017 και ότι ουδέποτε βρέθηκε και ουδέποτε θα βρεθεί, αν δεν γίνει η ένταξη στο σχέδιο της 25ης Μαρτίου, κάτι που αναμένεται να συμβεί μετά από δύο χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, εμείς αναζητούμε χώρο για την εξυπηρέτηση των γονιών. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ασφάλεια των παιδιών μας και τίποτα άλλο».

Από εντελώς διαφορετική σκοπιά βλέπει το θέμα η παράταξη της τέως δημάρχου Δήμητρας Κεχαγιά. Η Συμπολιτεία χαρακτηρίζει «βεβιασμένη και παντελώς αβάσιμη» την απόφαση της δημάρχου, υποστηρίζοντας ότι αποφάσισε τελικά να κλείσει τον παιδικό σταθμό της Νέας Πεντέλης, «βασιζόμενη, όπως η ίδια ανέφερε αρχικά, σε “συνομιλίες με φίλους μηχανικούς” και χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση ή τεχνική έκθεση μηχανικού», κρίνοντας «ότι το κτήριο έχει προβλήματα στατικότητας και με δεδομένο ότι γίνονται σεισμοί(;) δεν μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία».

Σύμφωνα με τη Συμπολιτεία, «η ανυπαρξία τεκμηρίωσης συμπληρώθηκε με αναφορά στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, η οποία ξεπέρασε κάθε όριο δημαγωγίας και λαϊκισμού, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατηθούν οι αιφνιδιασμένοι γονείς, κατά τη διάρκεια της επιτόπιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σταθμού. Την ίδια στιγμή, η δήμαρχος μοίραζε φυλλάδια, στα οποία στοχοποιούσε πρόσωπα -και του συνδυασμού μας- προκειμένου να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη απόφασή της».

Η θέση της Συμπολιτείας για το θέμα

Η παράταξη της τέως δημάρχου, προκειμένου να βάλει τα πράγματα στη θέση του, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, σημειώνει:

«Πρώτα απ’ όλα, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μηχανικός για να κατανοήσει ότι άλλο είναι να χαρακτηρίζεται ένα κτήριο ως ακατάλληλο και επικίνδυνο και άλλο να παρεκκλίνει της επιτρεπόμενης χρήσης (δηλαδή να χρήζει κάποιου επιπλέον ελέγχου ή επικαιροποίησης της καταλληλότητας) όπως το συγκεκριμένο. Στη δεύτερη περίπτωση αυθαίρετα είναι τα μισά σχολεία της Αττικής! 

Ο παιδικός Σταθμός της Νέας Πεντέλης βρίσκεται σε ένα μοναδικά όμορφο δασικό περιβάλλον, κοντά στη φύση, δίπλα στο ρέμα και ακριβώς αυτό του το πλεονέκτημα είναι ο λόγος που δεν μπορεί τυπικά να βγάλει άδεια ως παιδικός σταθμός.

Η νέα διοίκηση έσπευσε να βάλει λουκέτο στον παιδικό σταθμό όχι γιατί νοιάζεται για την ασφάλεια των παιδιών που φιλοξενούνται στον χώρο, αλλά για να μην βρεθεί η ίδια υπόλογη απέναντι σε οποιαδήποτε δημόσια αρχή που ενδεχομένως θα αποφασίσει να κινηθεί νομικά κατά του Δήμου, λόγω του ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν μπορεί να βγάλει νόμιμη άδεια λειτουργίας, επειδή είναι κοντά σε παραρεμάτια περιοχή.

Αντιθέτως, η τέως δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά, στην αρχή της θητείας της, ελέγχοντας όσα στοιχεία έπρεπε και εκ της ιδιότητάς της ως μηχανικός, εξέδωσε τη σχετική άδεια για τη συνέχιση της λειτουργίας του παιδικού σταθμού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενες οικογένειες, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να βρεθεί απολογούμενη για μια ασφαλή μεν, μη αδειοδοτημένη δε, δραστηριότητα. Το ίδιο είχαν πράξει και οι προηγούμενοι δήμαρχοι από την κ. Κεχαγιά.

Η κ. Κεχαγιά έλαβε αυτή την απόφαση γιατί ήταν προς το συμφέρον των παιδιών, των γονέων τους και των εργαζόμενων, να παρέχονται οι υπηρεσίες προσχολικής αγωγής σε ένα όμορφο και ασφαλές περιβάλλον.

Έλαβε αυτή την απόφαση γιατί μια διοίκηση και κυρίως ένας δήμαρχος είναι εκεί για να παίρνει αποφάσεις και να δίνει λύσεις, ανεξάρτητα από το ρίσκο που αναλαμβάνει. Όχι για να “πετά το μπαλάκ” στους πολίτες, καλώντας τους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δέχονται να μπουν τα παιδιά τους στο κτίριο, προκειμένου να επιτρέψει τη λειτουργία του, όπως έκανε η κ. Κοσμοπούλου».

Πραγματοποιήθηκε νέος έλεγχος στον παιδικό σταθμό 

Και η ανακοίνωση της Συμπολιτείας συνεχίζει:

«Στην ενημέρωση της κ. Κεχαγιά προς τους γονείς, που έγινε την Παρασκευή 29 Μαρτίου, διευκρινίστηκαν όλα τα παραπάνω, καθώς και οι ενέργειες που έγιναν στα τέσσερα χρόνια της διοίκησής μας, οι οποίες περιλάμβαναν την ολοκλήρωση μελέτης για νέο παιδικό σταθμό στην Πεντέλη σε οικόπεδο του Δήμου μας, δίπλα στο κοινοτικό κατάστημα. Επιπλέον, για να συνεχιστεί η λειτουργία του σταθμού και προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω αναστάτωση στις θιγόμενες οικογένειες, η κ. Κεχαγιά προσφέρθηκε να επισκεφθεί άμεσα το κτήριο, μαζί με συνεργάτες της πολιτικούς μηχανικούς, και να προβεί στον σχετικό έλεγχο, πράττοντας το αυτονόητο, το οποίο άλλωστε έπραξε και ως δήμαρχος. Ο εν λόγω έλεγχος πραγματοποιήθηκε την 1.4.2024, η δε σχετική έκθεση παραδόθηκε στην κ. Κοσμοπούλου. Σε αυτήν περιγράφονται αναλυτικά όλα εκείνα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την πλήρη καταλληλόλητα του κτιρίου. Κανένα πρόβλημα στατικότητας και καμία φθορά στον σκελετό δεν διαπιστώθηκε, εκθέτοντας πραγματικά τους “φίλους μηχανικούς” της κυρίας δημάρχου.

Ωστόσο, η αλήθεια… κρυβόταν αλλού και αποκαλύφθηκε στην πρόσφατη (10/4/2024) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου η δήμαρχος αρνήθηκε -παρά τις επίμονες ερωτήσεις της κ. Κεχαγιά- να απαντήσει για τη μετεγκατάσταση των παιδιών του παιδικού σταθμού που κλείνει. Ανέφερε απλώς ότι έχει βρεθεί χώρος, αρνούμενη να δώσει οποιοδήποτε συγκεκριμένο στοιχείο.

Άρα δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: Ή δεν υπάρχει ο χώρος αυτός και απλώς η κ. Κοσμοπούλου, πιεζόμενη από τις αντιδράσεις των γονέων, αλλά και της παράταξής μας, λέει ψέματα για να κερδίσει χρόνο ή όντως βρέθηκε χώρος, κατόπιν εορτής, γεγονός που δείχνει την προχειρότητα με την οποία λαμβάνονται τόσο σοβαρές αποφάσεις από τη νέα δημοτική αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Κοσμοπούλου αποδεικνύει, από το ξεκίνημα της θητείας της, ότι όχι μόνο «δεν μπορεί καλύτερα», αλλά στερείται οποιουδήποτε συγκεκριμένου σχεδίου για να πάει τον Δήμο μπροστά».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet