Στο ΣτΕ θα κριθεί η λειτουργία ξενοδοχείου στο Παλαιό Ψυχικό
Επιχειρήσεις – Αγορά

Στο ΣτΕ θα κριθεί η λειτουργία ξενοδοχείου στο Παλαιό Ψυχικό

Επί τέσσερα χρόνια μαίνεται ο πόλεμος μερίδας κατοίκων του Παλαιού Ψυχικού και της δημοτικής αρχής με επιχείρηση που κατάφερε να ανοίξει μια μικρή μονάδα μέσα στο προάστιο αμιγούς κατοικίας. Δήμος και δημότες επιδιώκουν να σταματήσουν τη λειτουργία του και έτσι ξεκίνησε νομικός αγώνας.

Η τελευταία μάχη κερδήθηκε από τον Δήμο, αλλά μένει άλλη μία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ιστορικό της υπόθεσης ξεκίνησε το 2016, όταν κάτοικος της περιοχής, με τη βοήθεια του νυν δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη, ο οποίος πρωτοστάτησε στην όλη κίνηση, προέβη σε καταγγελία τόσο στην Πολεοδομία όσο και στον ΕΟΤ για άμεση αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης, με το σκεπτικό της καταστρατήγησης νομοθετικά κατοχυρωμένης αποκλειστικής κατοικίας σε όλα τα οικοδομικά τετράγωνα του Παλαιού Ψυχικού, πλην όσων ορίζει σαφώς το Π.Δ. του 1923.

Εν τω μεταξύ, ο επιχειρηματίας εξέδωσε άδεια επιχείρησης «Επιπλωμένων ενοικιαζόμενων δωματίων κατηγορίας τεσσάρων κλειδιών», με το όνομα «King Hotel» και στη συνέχεια άδεια εστιατορίου-κυλικείου, εντός του ξενοδοχείου, και το μετονόμασε σε «King Lodge».

Το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), που λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συζήτησε την υπόθεση λειτουργίας του ξενοδοχείου εντός του Παλαιού Ψυχικού στα μέσα του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, άκουσε και εξέτασε τις ενστάσεις του επιχειρηματία κατά της έκθεσης αυτοψίας και της απόφασης σφράγισης λόγω της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης από κατοικία σε τουριστικό κατάλυμα.

Με μία απόφαση που ο Δήμος χαρακτηρίζει σταθμό, απέρριψε τις ενστάσεις του επιχειρηματία, τονίζοντας ότι αυτή η αλλαγή χρήσης «αντίκειται ευθέως στις κανονιστικές διατάξεις του από 28.3.1924 διατάγματος, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η εκ των υστέρων επιδείνωση των χρήσεων γης και των οικιστικών συνθηκών είτε αυτή γίνεται με νόμο είτε με κανονιστική πράξη».

«Συνεπώς, η χρήση γης όπως θεσπίστηκε αποτελεί ειδικό πολεοδομικό καθεστώς και επιτρέπει αποκλειστικώς μόνο κατοικίες», έκρινε το ΣΥΠΟΘΑ. Περαιτέρω, «δεν πρέπει να συγχέεται η ύπαρξη εμπορικών καταστημάτων που εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, σε ειδικώς και απαρεγκλίτως καθορισμένα σημεία, κατ’ εφαρμογήν και εντός του πλαισίου του ως ανωτέρω ειδικού πολεοδομικού καθεστώτος», αναφέρει η απόφαση.

Οσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση, είτε γιατί θέλουν να μπει τέλος στη λειτουργία ξενοδοχείου σε αυτή την περιοχή κατοικίας, είτε διότι θέλουν να αναπτύξουν και αυτοί τέτοιες δραστηριότητες, χαρακτηρίζουν σημαντικό ότι η απόφαση δέχεται ξεκάθαρα ότι στο Παλαιό Ψυχικό υπάρχει ειδικό πολεοδομικό καθεστώς, διαφορετικό της κατηγοριοποίησης των χρήσεων γης που ορίζει ο ισχύων νόμος.

Επίσης, σημαντικό είναι ότι επαγγελματική δραστηριότητα επιτρέπεται ρητά και μόνο σε ειδικά και απαρεγκλίτως καθορισμένα σημεία, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την αποκλειστική κατοικία σε όλο το μήκος και το πλάτος του Παλαιού Ψυχικού.

Απομένει, βεβαίως, και η απόφαση του ΣτΕ για να μπει τέλος στο όλο θέμα.

Πηγή: kathimerini.gr/ Ηλίας Μπέλλος

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet