«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να παραμείνει ο Δήμος τόπος που ξεχωρίζει»
Ποιότητα Ζωής

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να παραμείνει ο Δήμος τόπος που ξεχωρίζει»

Μήνυμα προς τους πολίτες απευθύνει ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού, Παντελής Ξυριδάκης, σχετικά με την ανάπτυξη επαγγελματικών χρήσεων στο Ψυχικό και στη Φιλοθέη.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος τονίζει:

Η σημερινή δημοτική Αρχή του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού διαχρονικά υποστηρίζει την άποψη ότι είναι αντίθετη και έχει πετύχει τη μη ανάπτυξη επαγγελματικών χρήσεων στο Ψυχικό και τη Φιλοθέη σε πολλές περιπτώσεις.

Ακόμη και στο Νέο Ψυχικό, στο οποίο οι επαγγελματικές χρήσεις επιτρέπονται σε συγκεκριμένες ζώνες, υπηρετούμε μια πολιτική που δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση του προαστιακού χαρακτήρα της πόλης μας, με έμφαση στην προστασία των χρήσεων κατοικίας.

Όμως δεν αρκούν οι προθέσεις μιας δημοτικής Αρχής για να διαφυλάξει τη φυσιογνωμία μιας πόλης, ιδιαίτερα όταν το κεντρικό κράτος αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες και θεσπίζει νόμους, που ακυρώνουν τη δυνατότητα αυτή.

Μια τέτοια πρωτοβουλία ήταν η εφαρμογή του Νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Στον Νόμο αυτό, που αφορά όλα τα υπουργεία, αφαιρείτο από την Αυτοδιοίκηση το δικαίωμα να ασκεί τον προληπτικό έλεγχο των δικαιολογητικών, πριν αδειοδοτηθεί μια επιχείρηση. Στον Δήμο απλώς γνωστοποιείται από τον επιχειρηματία η έναρξη της δραστηριότητας.

Για την ακύρωση του συγκεκριμένου νόμου ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, εδώ και δύο χρόνια, έχει προσφύγει στο ΣτΕ και περιμένουμε την εκδίκαση της υπόθεσης. Όμως οι εξελίξεις τρέχουν. Δεν περιμένουν την εκδίκαση της προσφυγής μας.

Και μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη είναι η έναρξη λειτουργίας στα όρια του Ψυχικού μιας επιχείρησης ενοικιαζόμενων δωματίων, που χρησιμοποιεί στο διακριτικό του τίτλο τον όρο «HOTEL». Η επιχείρηση ξεκίνησε να λειτουργεί και να διαφημίζεται μάλιστα και στο διαδίκτυο, αφού πρώτα της χορηγήθηκε άδεια από το Υπουργείο Τουρισμού, όπως προβλέπει ο νέος νόμος, και όχι από τον Δήμο από τον οποίο άλλωστε δεν θα αδειοδοτείτο.

Δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα, χωρίς ασφαλώς να ευθύνεται ο Δήμος.

Αποφασίσαμε ως διοίκηση να προσβάλλουμε την άδεια λειτουργίας, γι΄ αυτό ζητήσαμε από την αρμόδια υπηρεσία της Πολεοδομίας Αγίας Παρασκευής να μας βεβαιώσει τη χρήση της συγκεκριμένης επιχείρησης, προκειμένου να έχει νομική τεκμηρίωση η δικαστική προσβολή και να προχωρήσει άμεσα  σε σφράγιση μέχρι την ακύρωση. Η απάντηση της Πολεοδομίας ήταν ότι, λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας, μπορούν να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό.

Στο μεσοδιάστημα, δεν έχουμε ως Δήμος καμία δυνατότητα, χωρίς την αυτοψία της πολεοδομίας, να βεβαιώσουμε την επαγγελματική χρήση και να προσβάλλουμε δικαστικά τη χορήγηση της άδειας.
Από τη μια, μία επιπόλαιη απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης. Από την άλλη, μια δυσκίνητη και γραφειοκρατική στη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας, δεν μας επιτρέπουν να προστατέψουμε την οικιστική  φυσιογνωμία του Δήμου μας. Η περίπτωση των ενοικιαζόμενων δωματίων του Παλαιού Ψυχικού είναι ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς η κεντρική εξουσία «στραγγαλίζει» την Αυτοδιοίκηση και τη θέληση των τοπικών κοινωνιών, να ορίζουν εκείνες το μέλλον τους. Η δική μας θέση ως δημοτική Αρχή, αλλά και ως δημοτική παράταξη, είναι ξεκάθαρη:

Θέλουμε εμείς και όχι οι άλλοι, να αποφασίζουμε για τις ζωές μας. Για όσα μας αφορούν κι επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.

Άλλωστε η πρόσφατη ιστορία αποδεικνύει τη θέληση και τη βούληση, όσο και την αποτελεσματικότητά μας στην κατάργηση παράνομων χρήσεων γης. Είναι σαφές λοιπόν ότι και στη συγκεκριμένη, άμεσα θα σφραγιστεί. Δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω.

Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να παραμείνει ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, τόπος που ξεχωρίζει.

Παντελής Ξυριδάκης
Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης Συμμαχία Πολιτών

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet