Κάτοικοι Πατήματος Χαλανδρίου προς δήμαρχο: Πάρε πίσω την απόφαση για τον ΧΕΥ 9
Κοινωνία

Κάτοικοι Πατήματος Χαλανδρίου προς δήμαρχο: Πάρε πίσω την απόφαση για τον ΧΕΥ 9

Εκατοντάδες κάτοικοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του 8ου Γυμνασίου, στο Πάτημα Χαλανδρίου, όπου, την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, έγινε συγκέντρωση για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και έκφραση του ενδιαφέροντος, της δυσαρέσκειας και του εύλογου φόβου, ως προς την αλλαγή χρήσης του ΧΕΥ 9 (Δουκίσσης Πλακεντίας), επί της Λ. Ηρακλείτου και την εγκατάσταση από τον Δήμο Χαλανδρίου Χώρου Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ΚΔΑΥ, γκαράζ και συνεργείου απορριμματοφόρων.

Στη συγκέντρωση, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα, πραγματοποιήθηκε πλήρης ανάλυση, μέσω εισηγήσεων – τοποθετήσεων και τεκμηριωμένων απόψεων για το γεγονός ότι, ενώ ο ΧΕΥ 9 είχε χρήση Γενικής Κατοικίας, όπως όλα τα ακίνητα επί της Λεωφόρου Ηρακλείτου, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Χαλανδρίου και άλλες νομοθετικές διατάξεις, τελικώς, ύστερα από προσωπική αίτηση του δημάρχου Χαλανδρίου, η χρήση του άλλαξε, με αποτέλεσμα να εκδοθεί, μη νομίμως,  η υπ΄αριθμόν 38033/2015 Υπουργική Απόφαση και το υπ΄αριθμόν 201/2015 ΦΕΚ, το οποίο ανακοίνωνε ότι εντός του ΧΕΥ 9, προβλέπονται οι ως άνω λειτουργίες σχετικά με τα απορρίμματα.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους κατοίκους ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση και το ΦΕΚ δημοσιεύθηκαν στις 18.09.2015, δηλαδή δύο μόλις μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές και μάλιστα επί Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Θάνου. Από τους παρευρισκόμενους σχολιάστηκε αρνητικά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Χαλανδρίου, στις 03.03.2019, κατά την αποτυχημένη προσπάθεια διεξαγωγής του ανοιχτού Δημοτικού Συμβουλίου, βροντοφώναξε επανειλημμένως στους συγκεντρωμένους κατοίκους ότι «Η ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ», αντιμετωπίζοντάς τους ως φεουδάρχες, επειδή απλώς επέλεξαν να εγκατασταθούν σε μια περιοχή με χαμηλό συντελεστή και ύψος δόμησης.

Νομικοί και μηχανικοί, μέσα από τις επιστημονικές εισηγήσεις τους, κατέδειξαν ότι «η αλλαγή χρήσης γης είναι παράνομη», αφού έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το νομοθετικό καθεστώς της χώρας και οι κάτοικοι αιτήθηκαν να λάβει διαστάσεις το ζήτημα της αλλαγής χρήσης του ΧΕΥ 9 στον έντυπο – ηλεκτρονικό Τύπο, στη Βουλή (μέσω κομμάτων, εξαιρουμένης της Χρυσής Αυγής), αλλά και σε αρμόδιους φορείς άσκησης δημόσιας εξουσίας, καθώς είναι ανήκουστο να μεθοδεύεται η δημιουργία χώρου μεταμόρφωσης απορριμμάτων, ΚΔΑΥ και συναφών δραστηριοτήτων δίπλα σε κατοικίες, σχολεία, ιατρεία, επιχειρήσεις, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γραφεία και βεβαίως δίπλα στον Προαστιακό και τον τερματικό του Μετρό, από όπου καθημερινά διέρχονται χιλιάδες άνθρωποι.

Η δημιουργία ενός χώρου μεταμόρφωσης απορριμμάτων, ΚΔΑΥ και συναφών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα, θα προκαλέσει:

  • Απαξίωση της περιοχής Πατήματος Χαλανδρίου.
  • Υποβάθμιση ποιότητας ζωής των κατοίκων, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον ΧΕΥ 9 (σε απόσταση μόλις 30 μέτρων βρίσκεται περιοχή αμιγούς κατοικίας).
  • Υποβάθμιση ποιότητας ζωής των παιδιών μας, που κατοικούν στην περιοχή και φοιτούν από παιδικούς σταθμούς μέχρι λύκεια. Τελείως ενδεικτικά, αναφέρεται ότι μόνο το 8ο Γυμνάσιο, στο Πάτημα Χαλανδρίου, κατά το προηγούμενο έτος, είχε εγγεγραμμένους 313 μαθητές,
  • Καταστροφή των επαγγελματιών της Λεωφόρου Ηρακλείτου.
  • Κυκλοφοριακή επιβάρυνση και φθορά της Λ. Ηρακλείτου και των γύρω δρόμων.
  • Περιβαλλοντική ρύπανση (οσμές από απορρίμματα, στραγγίδια, θόρυβο, σκόνη, αισθητική όχληση κ.λπ.).

Οι κάτοικοι δήλωσαν μετ΄επιτάσεως ότι είναι αποφασισμένοι να εναντιωθούν σε όποια ενέργεια συντέλεσε στην αλλαγή χρήσης γης στον ΧΕΥ 9 ή πρόκειται να οδηγήσει στην παγίωση της.

Διά βοής, έγινε δεκτό Ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο, καλείται ο δήμαρχος Χαλανδρίου «να ακυρώσει άμεσα τα σχέδια για τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ΚΔΑΥ και χώρων στάθμευσης και εγκατάστασης Υπηρεσιών Καθαριότητας».

«Η απόφαση της δημοτικής αρχής να λειτουργήσει με τόσο προφανή τρόπο, παράνομα και επιβαρυντικά προς την τοπική κοινωνία, δυναμώνει τον αγώνα για την υπεράσπιση των αναγκών και των συμφερόντων των κατοίκων, τα οποία θα έπρεπε να υπηρετεί η δημοτική αρχή, όπως, προεκλογικά, υποσχόταν» καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Πατήματος Χαλανδρίου.

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. Κάραλη Μαρια

    Σε μία από τις ωραιότερες περιοχές της Αττικής, κόμβος συγκοινωνιακός, αμιγής κατοικία σε απόσταση αναπνοής με νεόδμητα κτίρια αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, που προσελκύει το ενδιαφέρον από οικιστικής άποψης, ο Δήμος προωθεί την λειτουργία χώρου στάθμευσης απορριματοφόρων και σταθμού μεταφόρτωσης απορριμάτων. Είναι να απορείς
    για τους συμβούλους της δημοτικής αρχής

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet