Σχεδόν 2 τόνους ελαστικά συνέλεξε ο Δήμος Χαλανδρίου το 2019
Κοινωνία

Σχεδόν 2 τόνους ελαστικά συνέλεξε ο Δήμος Χαλανδρίου το 2019


Σημαντική η συμβολή του Δήμου Χαλανδρίου στην ανακύκλωση ελαστικών σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε για το 2019 η Ecoelastika, το μοναδικό εγκεκριμένο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) μεταχειρισμένων ελαστικών.

Σύμφωνα με αυτά, συλλέχθηκαν από τον Δήμο Χαλανδρίου 55.131 ελαστικά οχημάτων από τα 24 βουλκανιζατέρ/συνεργεία που έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ecoelastika και από το συνεργείο του Δήμου. Η ποσότητα που συνέλεξε το συνεργείο του Δήμου Χαλανδρίου αντιστοιχεί σε 1,95 τόνο ελαστικών.

Από την ποσότητα αυτή το 31,6% οδηγήθηκε για ενεργειακή αξιοποίηση και το 68,4% για ανακύκλωση.

Παραγωγή τρίμματος

Το τρίμμα ανακυκλωμένου ελαστικού που παράγεται από την παραπάνω ποσότητα που συλλέχθηκε από τον Δήμο Χαλανδρίου αντιστοιχεί σε:

  • 14.856τ.μ. ελαστικά δάπεδα σε προαύλια σχολείων, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους για μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών κατά την πτώση,
  • 112km τροποποιημένης ασφάλτου για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του οδοστρώματος, μείωση του θορύβου λόγω κυκλοφορίας των οχημάτων, μείωση του φαινομένου του πιτσιλίσματος κ.ά., συμβάλλοντας στην πιο οικολογική και ασφαλέστερη οδήγηση,
  • 31 τεχνητούς χλοοτάπητες ποδοσφαίρου.

Επιπλέον, μπορούν να προκύψουν πολλές άλλες εφαρμογές όπως θερμοπλαστικά ελαστομερή, θερμομονωτικά, ηχομονωτικά, αντικραδασμικά, πάγκοι και στοιχεία για αστικό εξοπλισμό, λωρίδες ποδηλάτων, πινακίδες κυκλοφορίας και πολλά άλλα αντικείμενα της καθημερινότητας, όπως παπούτσια, τσάντες κ.ά.

Όπως σημειώνει η Ecoelastika, «o ρόλος των δήμων είναι θεμελιώδης στην πορεία για μια αειφόρο πόλη, για την επίτευξη περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας με γνώμονα την ανακύκλωση των ελαστικών».

Οι δήμοι συμμετέχουν στη διαδικασία ανακύκλωσης ελαστικών αφ’ ενός με την παράδοση στην Ecoelastika όλων των μεταχειρισμένων ελαστικών που προέρχονται από ανεξέλεγκτη απόρριψη και από τα οχήματα του Δήμου και αφ’ ετέρου με τη διαρκή ενημέρωση των εταιρειών που έχουν στόλο οχημάτων, καθώς και των βουλκανιζατέρ συνεργείων που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια του κάθε δήμου, για την έγκαιρη εγγραφή στους στο σύστημα διαχείρισης Ecoelastika, με στόχο  να διασφαλίζεται η καθαριότητα στην πόλη, η δημόσια υγεία, η προαγωγή της κουλτούρας ανακύκλωσης και η ποιότητα ζωής των δημοτών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet