Σύλλογος Γυναικών Χαλανδρίου: Απαιτούμε την άμεση διακοπή του «Big Brother»
reader.gr
Κοινωνία

Σύλλογος Γυναικών Χαλανδρίου: Απαιτούμε την άμεση διακοπή του «Big Brother»

Την τηλεβαρβαρότητα που βιάζει τη γυναικεία αξιοπρέπεια καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), μέλος της οποίας είναι και ο Σύλλογος Γυναικών Χαλανδρίου, με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα στο τηλεριάλιτι «Big Brother».

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία σημειώνει:

Το τηλεοπτικό τοπίο, πεδίο μεγάλης κερδοφορίας και ανταγωνισμών για τους επιχειρηματικούς ομίλους, έχει μεταβληθεί σε έναν απέραντο βούρκο όπου επιπλέουν ξεδιάντροπα τα πιο δύσοσμα σκουπίδια της κοινωνίας της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Τα πλήγματα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ειδικότερα εκείνα που στοχεύουν στις γυναίκες, ως απότοκα της σύγχρονης και καλά καμουφλαρισμένης ανισοτιμίας τους, πληθαίνουν μέρα με τη μέρα.

Τα επικίνδυνα, μισογυνικά σχόλια για εγκληματικές πράξεις, όπως ο βιασμός γυναικών, κάποιου παίκτη στο τηλεσκουπίδι του «Μεγάλου Αδελφού» είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η αποπομπή του συγκεκριμένου παίχτη και οι όψιμες δηλώσεις του καναλιού ότι «οι κανόνες του παιχνιδιού δεν επιτρέπουν τέτοιες τοποθετήσεις», μόνο κατάπτυστες μπορούν να θεωρηθούν. Αν δηλαδή η φράση δεν έφτανε ποτέ στα χείλη του παίχτη (εκείνου ή άλλου) θα έπαυε να υπάρχει η πρόθεση ή η αντίληψη; Θα έπαυε η ευθύνη του καναλιού, που αναίσχυντα κερδοσκοπεί από το συγκεκριμένο παιχνίδι; Ή του ΕΣΡ, που επιτρέπει την προβολή τέτοιων «θεαμάτων»; Ή της κοινωνίας της εκμετάλλευσης, που εμπορευματοποιεί τις σχέσεις και υποτιμά τις γυναίκες, κυρίως από τα λαϊκά στρώματα, ώστε να μπορεί καλύτερα να τις εκμεταλλεύεται;

Τα διάφορα τηλεσκουπίδια κλειδαρότρυπας ή και πιο ανοιχτής έκθεσης της ανθρώπινης, ειδικότερα της γυναικείας αξιοπρέπειας, στα μανταλάκια της μικρής οθόνης, είναι τα πιο «γόνιμα φυτώρια», όχι μόνο ακραίων ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων και συμπεριφορών, αλλά και μια καθημερινή μαθητεία παικτών και τηλεθεατών στις κυρίαρχες αξίες των εκμεταλλευτικών κοινωνιών -του ανταγωνισμού, της ανθρωποφαγίας, του ατομισμού-, απομακρύνοντας τους νέους ανθρώπους από την ομορφιά και την αξία της συλλογικότητας και της αγωνιστικής στάσης ζωής.

Απαιτούμε την άμεση διακοπή κάθε παρόμοιας τηλεοπτικής βαρβαρότητας.

Γόνιμη διέξοδος για την αισθητική των γυναικών του καθημερινού μόχθου είναι η δράση με συλλογικούς αγώνες για την κατάκτηση της ισοτιμίας μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet