Με… δόσεις η κορυφαία συνεδρίαση στο Δ.Σ. Χαλανδρίου για Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό – VIDEO
Video

Με… δόσεις η κορυφαία συνεδρίαση στο Δ.Σ. Χαλανδρίου για Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό – VIDEO

Με… δόσεις φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί η κορυφαία συνεδρίαση κάθε Δημοτικού Συμβουλίου, αυτή για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, στον Δήμο Χαλανδρίου. Η… απόπειρα της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου 2018 αποδείχθηκε επιτυχής κατά το ήμισυ, αφού μπορεί να εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα, αλλά η συζήτηση του Προϋπολογισμού δεν έγινε ποτέ, καθώς η μαζική αποχώρηση αρκετών μελών της μειοψηφίας στέρησε την απαρτία από το Σώμα.

Βέβαια, για να… γράψουμε και του στραβού το δίκιο, συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό, που ενώ είναι ορισμένη για τις 9 το βράδυ της Δευτέρας, και τελικώς πάει να ξεκινήσει γύρω στις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, δηλαδή την επόμενη μέρα, μάλλον δεν είχε και πολύ… τύχη. Ο λόγος της μεγάλης καθυστέρησης για την έναρξη της σχετικής συζήτησης ήταν ότι η διοίκηση επέλεξε να προηγηθεί συνεδρίαση με 51(!) θέματα στην ημερήσια διάταξη, εκ των οποίων το 51ο για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος του 2019. Και όλα αυτά, με ώρα έναρξης της συνεδρίασης στις 19.00, σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που δεν φημίζεται για την ακρίβειά του στην έναρξη των εργασιών του…

Πράσινα σημεία και ταξίδια στην Κίνα «κόλλησαν» τη συνεδρίαση
Σίμος Ρούσσος

Και μέσα σε όλα αυτά να έχουμε και δύο θέματα που «σήκωσαν» πολλή κουβέντα και έφεραν εντάσεις, όπως το 2ο ζήτημα της ημερήσιας διάταξης, περί της αναγκαιότητας έρευνας αγοράς οικοπέδου για τη δημιουργία μεγάλου Πράσινου Σημείου στο Χαλάνδρι. Από το πόσο θα είναι η έκταση του συγκεκριμένου χώρου (έγινε «πλειστηριασμός» στρεμμάτων), μέχρι για το τι είδους υλικά θα υποδέχεται το συγκεκριμένο οικόπεδο, διοίκηση και μεγάλο μέρος της μειοψηφίας δεν βρέθηκαν πουθενά.

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι το σημείο θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκέντρωση του τεράστιου όγκου κλαδιών του Δήμου (36.000κ.μ. ετησίως), προκειμένου αυτά να θρυμματίζονται με ειδικά μηχανήματα και να αξιοποιούνται επ’ ωφελεία της πόλης, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υποδεχθεί και μέρος των άλλων αποβλήτων (πάντα αυτών που επιτρέπει ένα Πράσινο Σημείο) μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι «χρονοβόρες διαδικασίες» σχετικά με τον ΧΕΥ9, όπου θα φιλοξενηθεί ο κύριος όγκος των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου.

Η μειοψηφία «διάβασε» πίσω από τις δηλώσεις του κ. Σίμου Ρούσσου πιθανή εμπλοκή με την υπόθεση του ΧΕΥ9 (αναφέρθηκαν πληροφορίες περί έντονης διαμαρτυρίας των περιοίκων) που μπορεί να ακυρώσει τα σχέδια της διοίκησης (κάτι που διέψευσε κατηγορηματικώς ο δήμαρχος), ενώ διαφώνησε και με τον γενικότερο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων σε τοπικό, αλλά – κυρίως – κεντρικό επίπεδο, επιρρίπτοντας σημαντικές ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής και την κυβέρνηση.

Τελικώς το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

Γιώργος Κουράσης και Μαρία Λοτσάρη

Με τον ίδιο τρόπο, πέρασε και το θέμα της μετακίνησης της δημοτικής συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Μαρίας Λοτσάρη στην κινεζική πόλη Harbin, όπου θα μεταβεί και κλιμάκιο στελεχών της διοίκησης στις αρχές του επόμενου έτους, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με τον Δήμο Χαλανδρίου. Το γεγονός ότι η κ. Λοτσάρη δεν είχε ενημερώσει την παράταξή της για τη συνεννόηση που έκανε με την πρόεδρο του Σώματος για τη συμμετοχή της στο συγκεκριμένο ταξίδι, αλλά και η παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξής της, πρώην δημάρχου Γιώργου Κουράση, που ζήτησε μετ’ επιτάσεως από τη διοίκηση να αιτιολογήσει τόσο τη συγκεκριμένη επιλογή, όσο και το γεγονός ότι αγνοήθηκαν οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, δημιούργησαν νέες «αναταράξεις» στη συνεδρίαση.

Η συζήτηση «φούντωσε», στον διάλογο μπήκαν και απόψεις για το πώς γίνονται και το πώς θα έπρεπε να γίνονται αυτές οι επισκέψεις και, τελικώς, το μόνο που έμεινε σε πολιτικό επίπεδο, είναι ότι η πολιτική συμβίωση της παράταξης του κ. Κουράση με την κ. Λοτσάρη μόνο τυπική είναι (κάτι που έχει φανεί από καιρό, όπως συνέβη επίσης και λίγο αργότερα, με τη δημοτική σύμβουλο να ψηφίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα, κόντρα στην παράταξή της, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα είναι υποψήφια στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές).

Το… κυρίως μενού της συνεδρίασης
Κώστας Γερολυμάτος

Με αυτά και με εκείνα, γύρω στις 12.15 μετά τα μεσάνυχτα, χαμήλωσαν τα φώτα, πήρε μπροστά ο προτζέκτορας και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Κώστας Γερολυμάτος, άρχισε την παρουσίαση του Τεχνικού Προγράμματος για το επόμενο έτος.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος, από το 2014, οπότε και ανέλαβε η παρούσα δημοτική αρχή, έχουν δημοπρατηθεί 58 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ, με στόχο η πόλη «να σταθεί στα πόδια της» και «να μπορεί να διαχειρισθεί την επόμενη μέρα».

Από πλευράς μειοψηφίας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χαλάνδρι σε Δράση, Γ. Κουράσης, είπε στη διοίκηση ότι στην περσινή συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα είχαν γίνει κάποιες παρατηρήσεις από πλευράς της μείζονος μειοψηφίας, οι οποίες μπορεί μεν στο φετινό Πρόγραμμα να μπήκαν στους κωδικούς, αλλά αυτό έγινε με «υποτυπώδη τρόπο», μόνο και μόνο για «να ρίξετε στάχτη στα μάτια μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία ο κ. Κουράσης παρατήρησε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ του παρουσιαζόμενου Τεχνικού Προγράμματος και των αντίστοιχων εγγεγραμμένων ποσών στον Προϋπολογισμό του Δήμου, μπαίνοντας σε μια αρκετά τεχνική αντιπαράθεση τόσο με τον κ. Γερολυμάτο, όσο και με την αντιδήμαρχο Οικονομικών, Ελένη Χριστούλη.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Κουράσης είπε ότι η διοίκηση προσπαθεί να κάνει απλή διαχείριση του Τεχνικού Προγράμματος, προκειμένου «να είναι καλυμμένη» και στη λογική του «ό,τι μπορούμε να πετύχουμε».

Λούλα Καρατζά

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Λούλα Καρατζά, τόνισε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα αποτυπώνει τη μία από τις δύο συγκρουόμενες πολιτικές στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα αυτή που έρχεται να υπηρετήσει τα σχέδια για την αύξηση των ιδιωτικών κερδών, εις βάρος των πραγματικών αναγκών των λαϊκών νοικοκυριών.

«Ο δημότης πληρώνει τα πάντα, από τα σπάργανα μέχρι τα σάβανα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καρατζά, προσθέτοντας ότι η διοίκηση πορεύεται καθ’ υπόδειξη του Οικονομικού Παρατηρητηρίου και των κεντρικών εντολών, προσπαθώντας ταυτόχρονα – αντί να αφυπνίσει και κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία – να «την αποκοιμίζει περισσότερο».

Άγγελος Νταβίας

Ο επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία, Άγγελος Νταβίας, αφού ανέφερε ότι από πλευράς διαδικασίας η συζήτηση έχει «υποτιμηθεί», είπε ότι και ενόψει απλής αναλογικής, θα έπρεπε η διαδικασία να γίνεται διαφορετικά, με τη διοίκηση να πραγματοποιεί μια «πολιτική υπέρβαση».

Στην παρούσα φάση και λέγοντας ότι θα ψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο κ. Νταβίας ζήτησε από τη διοίκηση να κινηθεί σε ό,τι αφορά αυτό σε «διαχειριστικό επίπεδο», αφήνοντας τους όποιους στρατηγικούς σχεδιασμούς στη διοίκηση που θα επιλέξει ο λαός μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2019.

Το συγκεκριμένο θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

Διαμαρτυρίες για τη μεταμεσονύχτια συζήτηση και μαζικές αποχωρήσεις

Και ενώ το ρολόι έδειχνε κοντά 1.30, η πρόεδρος του Σώματος, Λίτσα Γαλάνη-Πισιμίση, βλέποντας ότι η… αριθμητική ευνοεί τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, επιχείρησε να εισαγάγει το θέμα προς συζήτηση. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες των συμβούλων της μειοψηφίας ήταν έντονες, με προεξάρχουσα την κ. Καρατζά,  οι οποίοι υποστήριζαν ότι δεν μπορεί να γίνει «σοβαρή συζήτηση» λόγω του περασμένου της ώρας, άρχισαν οι αντιπαραθέσεις και οι «διαξιφισμοί» και μπροστά στην επιμονή της προέδρου να ξεκινήσει η διαδικασία, αρκετοί σύμβουλοι της μειοψηφίας εγκατέλειψαν τα έδρανά τους και αποχώρησαν.

Οι έντονες συζητήσεις συνεχίζονταν στον προθάλαμο της αίθουσας συνεδριάσεων, η πρόεδρος άρχισε να διαβάζει τον ονομαστικό κατάλογο για να καταγραφούν οι παρόντες, αλλά ο τελικός αριθμός συμβούλων που δήλωσε «παρών» ήταν 20 και δεν έφθανε για την απαρτία, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να ματαιώσει τη συζήτηση.

Η ανάρτηση του Σίμου Ρούσσου για τη συνεδρίαση

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο δήμαρχος ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook το εξής σχόλιο:

Στο ίδιο έργο θεατές. Όπως ακριβώς και στην περυσινή συνεδρίαση, αλλά και στη συνεδρίαση για τη μείωση των δημοτικών τελών φέτος, το γνωστό μέτωπο παρατάξεων για άλλη μια φορά κατάφερε να εμποδίσει την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Πριν από λίγες ημέρες απείχαν οργανωμένα από τη συνεδρίαση για τη νέα μείωση των δημοτικών τελών γιατί… ήταν Παρασκευή. Χθες αποχώρησαν γιατί πέρασαν τα μεσάνυχτα παρόλο που ορίστηκε Δευτέρα η συνεδρίαση. Είμαι περίεργος τι θα σκαρφιστούν την επόμενη φορά για να δικαιολογήσουν τη στάση τους.

Μετά βέβαια την οργανωμένη αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων που πρόσκεινται σε Κουράση (ΝΔ), Θωμά, Ανδρεόπουλο (Κινάλ), Καρατζά(ΚΚΕ)και ΛΑΕ και αφού είχε προηγηθεί ήδη πολύωρη συζήτηση επί του τεχνικού προγράμματος (το οποίο, παρά τις προσπάθειές τους, ψηφίστηκε) ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2019 δεν πέρασε.

Ετσι μένουν στον αέρα τόσο η χρηματοδότηση των 20.500.000 ευρώ, που με τόσο κόπο κερδήθηκε για το νέο δημαρχείο και φυσικά το σύνολο των δαπανών και των επενδύσεων σε έργα ομβρίων, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές, πλατείες κλπ.

Είναι φανερό ότι δεν μπορούν να εκταμιευθούν οι χρηματοδοτήσεις από την περιφέρεια ποσών άνω των 10.000.000 ευρώ, ενώ δεν μπορούν να προχωρήσουν οι προσλήψεις του μονίμου προσωπικού στην καθαριότητα, τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων και οι αυξημένες δαπάνες που προβλέπονταν για τα επιδόματα σε αδυνάμους. Δεν μπορούν ακόμη να ισχύσουν τα μειωμένα δημοτικά τέλη για δημότες και καταστήματα που ψήφισε πριν λίγο καιρό το δημοτικό συμβούλιο.

Φαίνεται πλέον καθαρά ότι ο μόνη επιδίωξη της παράταιρης αυτής συμμαχίας είναι ο πόλεμος φθοράς και το μπλοκάρισμα του έργου της δημοτικής αρχής χρησιμοποιώντας κυριολεκτικά κάθε μέσο και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην ζωή των κατοίκων της πόλης. Η δημοτική αρχή θα αξιοποιήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα για να υπερασπίσει την πόλη από την ανεξέλεγκτη πόλωση που προσπαθούν να επιβάλλουν οι μικροκομματικές επιλογές ορισμένων μπροστά στις δημοτικές εκλογές.

ΥΓ. Την εισήγηση της διοίκησης για το τεχνικό πρόγραμμα εκτός από τους δημοτικούς συμβούλους της αντίστασης ψήφισαν και οι: Ν. Πανταζής, Γ. Λαδόπουλος, Π. Αναστασιάδης, Θ. Βαρδουλάκης, Μ. Λοτσάρη, Α. Νταβίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet