Νέες… φωτιές στο Χαλάνδρι για τη μετεγκατάσταση των Ρομά
Κοινωνία

Νέες… φωτιές στο Χαλάνδρι για τη μετεγκατάσταση των Ρομά

Το θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά του Χαλανδρίου και το «θερμό» επεισόδιο στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας, όπου επιχειρήθηκε να εγκατασταθούν, σε ιδιόκτητα οικόπεδα στην περιοχή Κιάφα, 6 οικίσκοι για να φιλοξενηθούν οικογένειες Ρομά, οδήγησε σε θυελλώδη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου την Τετάρτη 12 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει η δημοτική παράταξη Αγαπάμε το Χαλάνδρι, με επικεφαλής την υποψήφια δήμαρχο Κρίστη Αγαπητού, ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος απηύθηνε προσβλητικό χαρακτηρισμό προς τον δημοτικό σύμβουλο Θάνο Τσιαμπά, τον οποίο εν συνεχεία αρνήθηκε να ανακαλέσει, με αποτέλεσμα η παράταξη να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά είχε ήδη προκαλέσει την ανταλλαγή θερμών ανακοινώσεων μεταξύ του Δήμου και του υποψηφίου δημάρχου και επικεφαλής του συνδυασμού Χαλάνδρι στο Φως Χάρη Ρώμα.

Στην επιστολή που απέστειλε ο συνδυασμός Αγαπάμε το Χαλάνδρι σχετικά με το επεισόδιο στο Δημοτικόι Συμβούλιο αναφέρει:

«Τόσο σου κόβει»

«Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, την Τετάρτη 12.7.2023, ο προσβλητικός χαρακτηρισμός του Δημάρχου Ρούσσου προς τον Δημοτικό Σύμβουλο Θάνο Τσιαμπά ήταν η αφορμή της άμεσης αποχώρησής μας από τη συνεδρίαση, ως ελάχιστο δείγμα αξιοπρέπειας, καθώς ο Δήμαρχος αρνήθηκε να ανακαλέσει.

Είχε προηγηθεί η κριτική θέση της Αντιπολίτευσης σχετικά με τους χειρισμούς της Διοίκησης του Δήμου, για την τοποθέτηση και εγκατάσταση 6 οικίσκων, προορισμένων να φιλοξενήσουν αντίστοιχες οικογένειες Ρομά, σε ιδιόκτητα οικόπεδά τους στην περιοχή Κιάφα του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδας.

Μείζον ζήτημα και σοβαρές ευθύνες προκύπτουν για τον Δήμαρχο Χαλανδρίου, όταν, “προσαρμόζοντας” τη νομοθεσία στα δικά του κριτήρια, χρησιμοποιώντας τυπικά νόμιμα μέσα, για να δικαιολογήσει το πολιτικό κενό της επιλογής του, θέλησε να εφαρμόσει και να επιβάλει τη δική του ατζέντα σε άλλον Δήμο.

Χωρίς να μπει στον κόπο να ενημερώσει τον συνάδελφό του Δήμαρχο Σπάτων –  Αρτέμιδας Σπύρο Μάρκου, την Παρασκευή 7 Ιουλίου έστειλε το κομβόι των 6 οικίσκων, με επικεφαλής την αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Έλενα Χριστούλη και “πλήρωμα” υπαλλήλους της Τεχνικής και Κοινωνικής Υπηρεσίας, μαζί με οικογένειες Ρομά, προς άμεση εγκατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα φιάσκο, αφού η ταχεία κινητοποίηση αιρετών, περιοίκων και η συνδρομή της Αστυνομίας απέτρεψε την τοποθέτηση. Δυστυχώς, δεν απετράπησαν οι ακραίες και απαράδεκτες συμπεριφορές κάποιων ανθρώπων της Διοίκησης του Δήμου Σπάτων –  Αρτέμιδος, βλέποντας πως επιχειρείται η δημιουργία ενός εν δυνάμει νέου καταυλισμού Ρομά στην περιοχή τους.

Το όποιο δίκιο, το όποιο επιχείρημα είχε στα χέρια του ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, κατάφερε με την εκ κρυπτώ πολιτική του και επιθετική ρητορική του, να το θυσιάσει, προκειμένου να υποστηρίξει μια αναίτια επίδειξη δύναμης. Επιπλέον δε, οι απαντήσεις της Διοίκησης του Δήμου Χαλανδρίου, στις δικές μας παρεμβάσεις κρίθηκαν ανεπαρκείς, ενώ όταν στέρεψαν οι δικαιολογίες, άρχισαν οι ειρωνείες τύπου “τόσο σου κόβει” …

Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα, γνωρίζουμε όμως ότι δεν λύνεται ποτέ ένα πρόβλημα μεταφέροντάς το στον άλλον. Αντίθετα χρειάζεται λογική, συνέπεια, συνεννόηση, καλές πρακτικές, συνεργασία, λέξεις και έννοιες, που για τους δικούς μας “ακτιβιστές” του Χαλανδρίου είναι άγνωστες».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet