Χαλάνδρι Ενάντια: Μια άλλη άποψη για το τι έγινε στο Δ.Σ. της 16ης Οκτωβρίου
Πολιτική

Χαλάνδρι Ενάντια: Μια άλλη άποψη για το τι έγινε στο Δ.Σ. της 16ης Οκτωβρίου

«Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Facebook ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος προσπαθεί, για μια ακόμη φορά, να δημιουργήσει εντυπώσεις μέσα από ψεύδη και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας», υποστηρίζει η Πρωτοβουλία Πολιτών Χαλάνδρι Ενάντια, σχετικά με το ψήφισμα για άμεση κατάργηση της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους δήμους.

Η Πρωτοβουλία δίνει τη δική της εκδοχή για το τι συνέβη το συγκεκριμένο βράδυ στο παλαιό δημαρχείο Χαλανδρίου, όπου έγινε η συνεδρίαση, σύμφωνα με την οποία διαδραματίστηκαν τα εξής:

Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, 16/10/2019 για τη διάταξη του «αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου» της κυβέρνησης της Ν.Δ., η οποία ανοίγει τον δρόμο για την εκχώρηση σε εργολάβους της αποκομιδής σκουπιδιών, του πράσινου και του ηλεκτροφωτισμού.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας μας, Σωτήρης Λαπιέρης, έθεσε με δική του πρωτοβουλία το θέμα προ ημερήσιας διατάξεως και είχε κοινοποιήσει ήδη, πριν την συνεδρίαση, σχέδιο ψηφίσματος στον πρόεδρο και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, ο δήμαρχος, χωρίς την οποιαδήποτε συνεννόηση με τον δημοτικό μας σύμβουλο, που έθεσε το θέμα, αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί του σχεδίου ψηφίσματος και έκανε την δική του αντιπρόταση.

 Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς από την αντιπαραβολή των δύο ψηφισμάτων, οι διαφορές ανάμεσά τους αφορούν το εύρος που το καθένα καλύπτει: το ψήφισμα που κατατέθηκε από την Πρωτοβουλία μας αναδεικνύει τα αποτελέσματα που θα έχει τυχόν ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης (αύξηση δημοτικών τελών, πλήγμα στον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης, υλοποίηση των χατιριών των εργολάβων) και αναδεικνύει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη όχι μόνο επιτρέπει την εκχώρηση σε ιδιώτες, αλλά το κάνει χωρίς κριτήρια σε αντίθεση με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο («Καλλικράτης» 2011, τροπολογία Σκουρλέτη 2018). Πλέον αρκούν μόνο τα «κέφια», οι διαθέσεις και οι (εργολαβικές) διασυνδέσεις της εκάστοτε δημοτικής πλειοψηφίας.

Αντίθετα, το «ψήφισμα» που πρότεινε ο δήμαρχος ήταν δύο φράσεις: όχι στη εκχώρηση δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, ξεπάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο (τα δύο δηλαδή στοιχεία στα οποία κατέληγε και το ψήφισμα της πρωτοβουλίας μας). Γνώμη μας είναι ότι τα ψηφίσματα του Δ.Σ. δεν είναι προς ικανοποίηση των δημοτικών συμβούλων ή του δημάρχου. Στόχο έχουν να αναδεικνύουν ζητήματα και να παίρνουν θέση στα πράγματα. Δεν γίνεται λοιπόν να ένα ψήφισμα του Δ.Σ. να παραμένει σε δύο πρότασεις, λες και απευθύνεται σε μυημένους, που απευθείας αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις π.χ. της συγκεκριμένης διάταξης ή με ποιον τρόπο έρχεται να αλλάξει την σημερινή κατάσταση.

Ο δημοτικός μας σύμβουλος, προσπαθώντας να βρεθεί κοινός τόπος και να τοποθετηθεί το Δ.Σ. για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ρώτησε για τη σκοπιμότητα της «αντιπρότασης» από πλευράς δημάρχου και την ουσία της «διαφωνίας» του. Ο δήμαρχος απαξίωσε να απαντήσει επί της ουσίας: «η πρόταση έχει λογικά άλματα», «δεν έχει ορθές εκφράσεις για ψηφίσματα δημοτικού συμβουλίου», «η δική μου πρόταση περνάει πιο εύκολα» κ.λπ. Για καμία από αυτές τις αιτιάσεις δεν ένιωσε την ανάγκη να επιχειρηματολογήσει και η μόνιμη «απάντησή» του στα ερωτήματα για τις επί της ουσίας διαφορές ανάμεσα στις δύο προτάσεις ήταν «αν δεν καταλαβαίνετε, δεν πειράζει»…

Πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές, όταν προέκυπταν ζητήματα που αφορούσαν κυβερνητικές πρωτοβουλίες, το βασικό θέμα του δημάρχου ήταν να μην αναφέρονται δύο λέξεις: «ΣΥΡΙΖΑ» και «κυβέρνηση».

Το μόνο που μπορούμε να εικάσουμε είναι ότι, λόγω κεκτημένης ταχύτητας, ο δήμαρχος θεώρησε ότι η απλή αναφορά στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, «χτυπάει» την απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ, αντίθετα, το ψήφισμα που προτείναμε κατήγγειλε την παρούσα κυβέρνηση και το νομοσχέδιό της, το οποίο είναι ακόμα πιο επιθετικό από τις προβλέψεις του θεσμικού πλαισίου που είχε περάσει το ΠΑΣΟΚ το 2011 και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

Δυστυχώς η στάση αυτή του δημάρχου δεν κατέστησε εφικτή τη διατύπωση της εναντίωσης του Δήμου μας ενάντια στην διάταξη που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργολάβων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθούσαν σιωπηλοί τη συζήτηση γύρω από το ζήτημα, ικανοποιημένοι που δεν χρειαζόταν να τοποθετηθούν προς υπεράσπιση των πρωτοβουλιών του κόμματός τους και «έστριψαν διά του αρραβώνος» ψηφίζοντας λευκό.

Την ίδια τακτική ακολούθησαν και οι παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ (Θωμάς, Ανδρεόπουλος), αναδεικνύοντας ότι η υπεράσπιση από μέρους τους του δημοσίου χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών φτάνει μέχρι του σημείου που ξεκινάνε οι διαθέσεις των εργολάβων για κέρδη μέσω των χρημάτων των δημοτών.

Το ΚΚΕ ψήφισε επίσης λευκό, χωρίς να τοποθετηθεί, μια τακτική που συνηθίζει να ακολουθεί, όταν για ένα ζήτημα δεν αποτυπώνεται το σύνολο του πλαισίου του.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο δήμαρχος καταλήγει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα: αποκρύπτει τελείως ότι καταθέσαμε ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο και επιδιώκει το «τσουβάλιασμα» με τις παρατάξεις που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή ο δημοτικός μας σύμβουλος δεν ψήφισε ούτε καν το ψήφισμα που καταθέσαμε ως πρωτοβουλία και απλώς αρνήθηκε να ψηφίσει την πρόταση του δημάρχου; Τα ψέματά του δεν αντέχουν κριτικής, ούτε καν υπό το πρίσμα της κοινής λογικής… Για άλλη μια φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας τα social media σαν κοινή περσόνα του twitter ή infulencer του instagram. Ευτυχώς στην περίπτωσή μας υπάρχουν και τα ηχογραφημένα πρακτικά….

Πιθανόν η αλαζονική συμπεριφορά του δημάρχου καταλήγει πολλές φορές να τον τυφλώνει. Πιθανόν η διάθεση να μην δυσαρεστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να τον οδήγησε να απορρίπτει, από κεκτημένη ταχύτητα, το οτιδήποτε αναφέρεται, έστω χρονικά, στην περίοδο της «αριστερής κυβέρνησης».

Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που η αμετροέπειά του και η αδυναμία συζήτησης και απάντησης σε ερωτήματα τον οδηγούν σε συμπεριφορές που δεν μπορούν να αιτιολογηθούν μέσω της λογικής.

Χαρακτηριστικά στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο, οι αντιδήμαρχοί του κατάφεραν με νύχια και με δόντια να τον συγκρατήσουν από το μην αποσύρει από την ημερήσια διάταξη θέμα, για το οποίο το δημοτικό συμβούλιο ζητούσε διευκρινήσεις λόγω ελλιπούς εισήγησης, επειδή «δεν άντεχε να συζητάει άλλο για την παραχώρηση ενός γηπέδου» (αφορούσε παραχώρηση του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Πέρκιζας στο Απόλλωνα Σμύρνης, για άγνωστο χρονικό διάστημα, για οποιαδήποτε ώρα ήθελε, τα σαββατοκύριακα από το πρωί ως το βράδυ).

Η δυσανεξία στον διάλογο, στην κριτική και στην αντιπολίτευση είναι καταφανής από πλευρά δημάρχου, με τους περισσότερους από τους δημοτικούς συμβούλους και αντιδημάρχους της παράταξης του, πολλές φορές, να τον παρακολουθούν σιωπηλοί, προσπαθώντας να κατανοήσουν τις προθέσεις του και τις στοχεύσεις του, ειδικά όταν εκρήγνυται. Εξάλλου την ίδια στάση κρατούν όταν ο δήμαρχος, μαγεμένος από την ίδια του τη φωνή, προχωράει σε μισάωρες τοποθετήσεις για να ευλογήσει τα γένια του, χωρίς να τοποθετείται επί της ουσίας των ζητημάτων και καταχρώμενος του χρόνου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δυστυχώς όμως, με αυτόν τον τρόπο το μόνο που προκύπτει όταν έρχονται τέτοια σημαντικά ζητήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι η αξιοποίηση της «έντονης προσωπικότητας» του δημάρχου από όσους δεν θέλουν να τοποθετηθούν επί της ουσίας για ένα θέμα ή θέλουν να ξεπεραστεί «στα μουγγά», κρυπτόμενοι πίσω από τον γκροτέσκο δήμαρχο.

Παραθέτουμε το ψήφισμα που καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο.

Σχέδιο ψηφίσματος για το «Aναπτυξιακό» Πολυνομοσχέδιο και την εκχώρηση δημοτικών υπηρεσιών στους εργολάβους

Στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση συμπεριέλαβε άρθρο το οποίο τροποποιεί το μέχρι σήμερα καθεστώς εκχώρησης της αποκομιδής απορριμμάτων του πράσινου και του ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτες.

Ήδη, με το προηγούμενο καθεστώς που είχε εισαχθεί με τον «Καλλικράτη» και τροποποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιούνταν η στόχευση της εκχώρησης αρμοδιοτήτων του δήμου στον ιδιωτικό τομέα, επιβαρύνοντας τελικά τους ίδιους τους δημότες μέσα από αυξημένα τέλη.

Η νέα υπό ψήφιση διάταξη πάει ένα ακόμα βήμα πιο πέρα. Επί της ουσίας καταργεί οποιοδήποτε κριτήριο έβαζε το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο και μετατρέπει τη διαδικασία εκχώρησης σε μία απλή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς επί της ουσίας να απαιτείται η οποιαδήποτε αιτιολογία.

Υλοποιείται έτσι το σχέδιο της κυβέρνησης για κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης, με στόχο την κερδοφορία ιδιωτών εργολάβων. Αναδεικνύεται ξεκάθαρα στρατηγικός χαρακτήρας της συρρίκνωσης των κρατικών δαπανών (σε κεντρικό κράτος και αυτοδιοίκηση), καθώς και της μείωσης του προσωπικού που υλοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια: η εκχώρηση δημόσιων λειτουργιών και υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της αδυναμίας να τις εκπληρώσει το ίδιο το δημόσιο διά της απαξίωσης του.

Να μην περάσει η διάταξη του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου που πλήττει τον δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών.

Προσλήψεις προσωπικού για τους δήμους.

Απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση και επαναφορά της χρηματοδότησης της στα όσα προβλέπει ο νόμος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet