Πανευρωπαϊκή διάκριση για το Χαλάνδρι για τη διαχείριση του Αδριάνειου Υδραγωγείου
Πολιτισμός

Πανευρωπαϊκή διάκριση για το Χαλάνδρι για τη διαχείριση του Αδριάνειου Υδραγωγείου

Μεταξύ των 10 πιο καινοτόμων παραδειγμάτων διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, συγκαταλέγεται πια το μεγάλο έργο ανάδειξης και επαναλειτουργίας του Αδριάνειου Υδραγωγείου (πρόγραμμα Cultural HIDRANT), το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Χαλανδρίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, λίγους μήνες μετά το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Αστικής Καινοτομίας 2023 που έγινε στην Καντόνα της Κίνας, το πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου γνωρίζει ακόμα μία διεθνή διάκριση-αναγνώριση. Επιλέχθηκε μεταξύ 40 «παραδειγμάτων υψηλής ποιότητας» από 33 ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες, στη φετινή πρόσκληση κατάθεσης συμμετοχών και πρακτικών διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, που διοργανώθηκε από το European Heritage Hub (Ευρωπαϊκός Κόμβος για την πολιτιστική Κληρονομιά) σε συνεργασία με το δίκτυο Eurocities.

Ο Δήμος Χαλανδρίου βρίσκεται στη δεκάδα των καλύτερων ευρωπαϊκών παραδειγμάτων μαζί με τη Βαρκελώνη (Ισπανία), τη Ναντ (Γαλλία), τη Στοκχόλμη (Σουηδία), τη Γλασκόβη (Ηνωμένο Βασίλειο), τη Λουμπλιάνα (Σλοβενία), την Οστάνδη (Βέλγιο), το Γκιμαράες (Πορτογαλία), το Ζάμζε (Πολωνία) και το Γκιουμρί (Αρμενία).

Το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο προβλέπει την ανάδειξη και επαναλειτουργία του αρχαίου μνημείου του Αδριανείου Υδραγωγείου, καθώς και την πράσινη και υδάτινη ενοποίηση των γειτονιών με το κέντρο, μέσω τεσσάρων εμβληματικών αναπλάσεων αλλά και του πρώτου υπόγειου αστικού δικτύου άρδευσης. Βασικό κριτήριο για την επιλογή των πιο καλών παραδειγμάτων της Ευρώπης, ήταν η συμβολή τους στον στόχο της «τριπλής μετάβασης», δηλαδή στον «πράσινο, ψηφιακό και κοινωνικό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας», όπως αναφέρουν οι διοργανωτές. Ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής συγκαταλέχθηκαν επίσης ο καινοτόμος χαρακτήρας των πρακτικών αυτών όπως και η ισορροπημένη αντιπροσώπευση θεματικών και περιοχών υλοποίησης των παραδειγμάτων.

Τους επόμενους μήνες το European Heritage Hub θα παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του ένα, κάθε μήνα, από τα δέκα παραδείγματα που ξεχώρισαν, μαζί με σχετικές μελέτες πέρα από αυτά που θα παρουσιαστούν σε τέσσερα θεματικά διαδικτυακά σεμινάρια. Η ανάδειξη και δημοσιοποίηση των 10 καλύτερων παραδειγμάτων όπως αναφέρει το European Heritage Hub, «συμβάλλει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών (από το Hub) για την ανάπτυξη ικανοτήτων» και πολιτικών από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Μέσα στο 2024 θα διοργανωθούν 2 ταξίδια -20 ατόμων το καθένα- γνωριμίας και αλλαγής τεχνογνωσίας σε 2 από τις 10 πόλεις που επιλέχθηκαν ως καλά παραδείγματα. Το Χαλάνδρι είναι ανάμεσα στις υποψήφιες πόλεις να φιλοξενήσουν μία τέτοια συνάντηση και η απόφαση θα ανακοινωθεί μέσα Απριλίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet