Έβρος: Νέα ένταση και χημικά στα σύνορα
Κοινωνία

Έβρος: Νέα ένταση και χημικά στα σύνορα

Ένταση επικρατεί ξανά κατά μήκος του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές Έβρου. Ομάδα ατόμων από την άλλη πλευρά εκτόξευσε πέτρες, αντικείμενα και χημικά προς τις ελληνικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να αποτρέψουν την είσοδο τους στην ελληνική επικράτεια.

Οι ελληνικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψη χημικών.

Τα επεισόδια καταγράφονται μία ημέρα μετά την επίσκεψη στην περιοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των προέδρων της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, στη διάρκεια της οποίας οι επικεφαλής των τριών οργάνων της Ε.Ε. δεσμεύθηκαν για επιχειρησιακή και οικονομική στήριξη στην Ελλάδα για την προστασία των συνόρων και την αντιμετώπιση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών.

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν. Η ίδια επισήμανε ότι «η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα».

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την Ελλάδα με ποσό 700 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης. Επίσης, σε επιχειρησιακό επίπεδο η Frontex θα ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων με ομάδα ταχείας παρέμβασης με επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα και άλλους 100 συνοροφύλακες.  

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις 6.00 το πρωί έως τις 18.00 της Τρίτης αποτράπηκε η παράνομη είσοδος 1.500 ατόμων στην περιοχή του Έβρου.

Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα 32 άτομα, κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Συνολικά από τις 6.00 το πρωί του Σαββάτου ως τις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης αποτράπηκε η παράνομη είσοδος στη χώρα συνολικά σε 26.532 άτομα, ενώ συνελήφθησαν συνολικά 218 άτομα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet