Δ. Σαρηγιάννης: Πρόβλεψη για Μεγάλη Εβδομάδα με γεμάτα νοσοκομεία – Τι είπε για λιανεμπόριο, self test και σχολεία
reader.gr
Κοινωνία

Δ. Σαρηγιάννης: Πρόβλεψη για Μεγάλη Εβδομάδα με γεμάτα νοσοκομεία – Τι είπε για λιανεμπόριο, self test και σχολεία

Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ τις επόμενες 25 ημέρες και γεμάτα νοσοκομεία τη Μεγάλη Εβδομάδα προβλέπει ο καθηγητής ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής, μιλώντας το πρωί (1/4) στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA», αργεί ακόμη η αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως και η πτώση των κρουσμάτων, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που αναλύονται.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτιμά ότι και ο Απρίλιος θα είναι πολύ δύσκολος μήνας για την πορεία πανδημίας, ενώ πιθανότατα η Μεγάλη Εβδομάδα θα βρει τα νοσοκομεία γεμάτα ασθενείς με Covid-19. 

Σχολιάζοντας το άνοιγμα του λιανεμπορίου, σημείωσε ότι «η συγκεκριμένη χαλάρωση, λιανικό εμπόριο χωρίς πολύ μεγάλη επαφή, θα επιφέρει μια αύξηση κρουσμάτων». Πρόσθεσε ότι θα επιφέρει πίεση στο ΕΣΥ και σημείωσε ότι στις 18 με 19 Απριλίου αναμένεται η αποκλιμάκωση στα κρούσματα. 

Η σημασία των self test

Προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία, ο καθηγητής δίνει μεγάλη σημασία στην εκτεταμένη χρήση των self test. «Με τα self test, και με μεγάλη εφαρμογή τους, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε αρκετά γρήγορα, σε μια αποκλιμάκωση. Α ν το εφαρμόσουμε σε μεγάλο βαθμό, μπορούμε να έχουμε αποσυμπίεση, να πάμε σε ένα Πάσχα με μικρό αριθμό κρουσμάτων αλλά μεγάλο αριθμό ανθρώπων στα νοσοκομεία» ανέφερε.

Και συνέχισε: «Όταν θα πάμε στη χρήση των self test θα ήθελα να δηλώνονται 12.000 κρούσματα την ημέρα. Γιατί τα πραγματικά κρούσματα που ανακοινώνονται δεν είναι 3.500 ή 4.000, αλλά είναι τουλάχιστον επί τρία. Όσο πιο πολλά self test κάνουμε και δηλώνονται τόσο αναχαιτίζουμε τη διασπορά».

Τα σχολεία

Αναφορικά με το πότε πρέπει να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι από τις 12 Απριλίου, εάν είναι διαθέσιμα τα self test, μπορούν να ανοίξουν τα Λύκεια, ενώ για τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια προέκρινε ως ιδανική ημερομηνία να ξαναλειτουργήσουν μετά το Πάσχα. «Πρέπει να κρατήσουμε τον πληθυσμό σε λελογισμένη έξοδο» είπε.

Εμβολιασμοί και καιρός

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και η παθολόγος και καθηγήτρια Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούπουλου, η οποία εκτίμησε ότι «απολύτως επιδημιολογικά και λοιμωξιολογικά τα ίδια περιοριστικά μέτρα και ίσως αυστηρότερα έπρεπε να τηρηθούν. Όμως ένα πολιτικός λαμβάνει υπόψη και άλλα στοιχεία, οικονομικά, κοινωνικά».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet