Κλείνουν από την Τρίτη εστίαση, γυμναστήρια, θέατρα σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα – Όλα τα νέα μέτρα
Intime
Κοινωνία

Κλείνουν από την Τρίτη εστίαση, γυμναστήρια, θέατρα σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα – Όλα τα νέα μέτρα

Κλείνουν εστίαση, θέατρα και γυμναστήρια από την Τρίτη 3/11 και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει σε όλη τη χώρα από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5:00.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Τρίτη το πρωί και για έναν μήνα τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου.

Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο». Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Και είναι τα εξής:

  • Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.
  • Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
  • Όχι συναθροίσεις.
  • Και, βέβαια, πάντα αποστάσεις και προσωπική υγιεινή.

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικά εκεί, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.
  • Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.
  • Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

«Όπως την άνοιξη πετύχαμε ν’ αποκρούσουμε τον ιό και το καλοκαίρι επανεκκινήσαμε την οικονομία και τον τουρισμό, ελέγχοντας τις δυσκολίες, έτσι και τώρα οφείλουμε να κινηθούμε ξανά προληπτικά. Και με ένα δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο να διεκδικήσουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο. Με, όσο το δυνατόν, ομαλότερη κοινωνική ζωή και μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά των Χριστουγέννων και των γιορτών» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Δυστυχώς, ο κορωνοϊός ξέρει να περνά από τις χαραμάδες της αμέλειας κάποιων λίγων, που υπονομεύουν την προσπάθεια των πολλών. Και ο καλός καιρός παύει να είναι σύμμαχός μας, καθώς σε λίγο θα περνάμε ολοένα και περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους» τόνισε και υπογράμμισε ότι η ανάγκη λήψης μέτρων είναι επιτακτική τώρα «πριν λυγίσουν οι Μονάδες Εντατικής από το βάρος ζωών που κινδυνεύουν».

«Οι νέοι κανόνες, που θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης, επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης. 

Εξακολουθεί η λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια, καθώς εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «σε σύγκριση με την πρώτη φάση, τώρα η κυκλοφορία είναι ελεύθερη, χωρίς την ανάγκη αποστολής μηνυμάτων. Τα καταστήματα λιανικής παραμένουν ανοιχτά, η παραγωγή συνεχίζεται απρόσκοπτα και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.Για να το πω διαφορετικά, δεν μιλάμε για συνολικό “πάγωμα” της καθημερινότητας. Γιατί θα το επαναλάβω: Ένα καθολικό lockdown αποτελεί το ύστατο βήμα, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς».    

«Η Πολιτεία έχει φροντίσει να διατηρεί αποθέματα, καθώς η κρίση αυτή εκδηλώνεται σε πολλά μέτωπα. Και θα σταθεί και πάλι δίπλα σε όποιους αντιμετωπίσουν προβλήματα τώρα. Με αποζημιώσεις, δάνεια, απαλλαγές και διευκολύνσεις που θα πλησιάσουν το 1,5 δισ. ευρώ» σημείωσε.

«Ξέρω ότι τα μέτρα αυτά είναι δύσκολα, κυρίως για όσους εργάζονται στην εστίαση, στη διασκέδαση και στον πολιτισμό. Θέλω να ξέρετε ότι, όπως και την περασμένη άνοιξη, θα είμαστε κοντά σας. Κανείς, κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος. Και, εφόσον τα μέτρα αποδώσουν, θα μπορέσουμε, στις αρχές του Δεκεμβρίου, να ζήσουμε σε ένα ομαλότερο περιβάλλον. Ακόμα πιο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι» τόνισε.

«Η Πολιτεία σήμερα παρουσιάζει το σχέδιό της με στόχο να μείνουμε υγιείς, μέχρι το εμβόλιο να σημάνει το ξημέρωμα μιας νέας, φωτεινής πραγματικότητας. Η στιγμή εκείνη πρέπει να μας βρει όρθιους και ενωμένους. Έτοιμους να ξεπεράσουμε κι αυτή την εθνική δοκιμασία, όπως μόνο εμείς οι Έλληνες ξέρουμε. Το μπορούμε και θα το κάνουμε» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ήδη, από χθες, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου σε μίνι lockdown έχουν πει οι Περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Στις Περιφέρειες αυτές που βρίσκονται στο «επίπεδο 4» του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, ισχύουν -μεταξύ άλλων- η «μάσκα παντού», κλείσιμο της εστίασης και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00:30 το βράδυ.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet