Συνεχίζονται οι «μάχες» στον Έβρο – Νέα ρίψη δακρυγόνων
Κοινωνία

Συνεχίζονται οι «μάχες» στον Έβρο – Νέα ρίψη δακρυγόνων

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν αν συρρέουν στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στις Καστανιές του Έβρου, προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη.

Η ελληνική πλευρά έκανε χρήση δακρυγόνων και σήμερα το πρωί προσπαθώντας να αποτρέψει τη ροή των μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι όμως δηλώνουν ότι φοβούνται να πάνε πίσω.

Βίντεο από τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο σημείο ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» Γιώργος Χρηστίδης.

Όπως ανέφεραν το thrakinea.gr, Έλληνες αστυνομικοί και στρατιώτες προσπαθούν να τους απωθήσουν σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων, κάτι που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, όμως παρά τα μέτρα υπάρχουν σημεία όπου η αστυνομική παρουσία δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει το πέρασμα των συνόρων.

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής 28/2 χιλιάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, ενώ αρκετοί (δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ακόμη) έχουν καταφέρει να μπουν στην Ελλάδα.

H αστυνομία, ενισχυμένη με νέες δυνάμεις από χθες το βράδυ, έκανε ρίψη δακρυγόνων για να απωθήσει πρόσφυγες και μετανάστες.

Μαρτυρίες για πυροβολισμούς στα σύνορα

Χθες το βράδυ, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 από το χωριό Μαράσια, το χωριό που βρίσκεται πιο κοντά στην Τουρκία, το απόγευμα της Παρασκευής λευκά βανάκια σταμάτησαν στις όχθες του Έβρου από την τουρκική πλευρά, από τα οποία κα κατέβηκαν δεκάδες πρόσφυγες.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, ψάχνουν για μονοπάτια χωρίς φύλαξη για να περάσουν στην Ελλάδα. Πάντως, στρατός και αστυνομία είναι επί ποδός, τους εντοπίζουν και προσπαθούν να τους απωθήσουν με φωτεινά και ηχητικά σήματα, ενώ κάνουν συνεχώς περιπολίες και με αυτοκίνητα και πεζή, αλλά και με drone.

Όμως οι πρόσφυγες δεν κάνουν πίσω γιατί σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων από την τουρκική πλευρά ακούγονται πυροβολισμοί και φαίνεται ότι πυροβολούν στον αέρα προκειμένου να αναγκάσουν τους πρόσφυγες να προωθηθούν στην Ελλάδα.

Ο στρατός έχει ακινητοποιήσει αρκετούς πρόσφυγες και αναμένει την αστυνομία προκειμένου να προβεί συλλήψεις, ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να περάσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κλείσιμο του τελωνείου στις Καστανιές πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Από νωρίς το πρωί παρατεταμένες σε κομβικά σημεία βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις και ο στρατός, αποτρέποντας ομάδα δεκάδων ατόμων που επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα από την πλευρά του φράχτη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής απετράπη μία ακόμη απόπειρα μαζικής εισόδου δεκάδων προσφύγων και μεταναστών στην οριογραμμή των Καστανιών Έβρου. Ωστόσο, το συγκεντρωμένο πλήθος παραμένει στο σημείο εντός τουρκικού εδάφους.

Κατά μήκος των συνόρων, του φράχτη και στις Καστανιές, έχουν αναπτυχθεί πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και μετακινούνται ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά προς όσους μετανάστες επιχειρήσουν να εισέλθουν.

Ήδη έχει δοθεί εντολή να είναι σε ετοιμότητα και αστυνομικές δυνάμεις από όμορους νομούς, εάν χρειαστούν ενισχύσεις. Παρόμοια επιφυλακή και εγρήγορση υφίσταται και στα νησιά και βεβαίως στα θαλάσσια σύνορα από το Λιμενικό.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet