Ισχυρός σεισμός 7,5 βαθμών στη Ν. Ζηλανδία – Συναγερμός για τσουνάμι
Κοινωνία

Ισχυρός σεισμός 7,5 βαθμών στη Ν. Ζηλανδία – Συναγερμός για τσουνάμι

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,5 βαθμών, σύμφωνα με τη γεωφυσική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας Geonet (7,8 βαθμών βάσει της μέτρησης της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS), σημειώθηκε βορειοανατολικά του Κράιστσερτς. Συναγερμός για τσουνάμι σε ολόκληρη την ανατολική ακτή· έφτασαν τα πρώτα κύματα, ύψους ενός μέτρου, αλλά ενδέχεται να ακολουθήσουν μεγαλύτερα τριών έως πέντε μέτρων. Εκκενώσεις περιοχών και εκτεταμένες ζημιές. Δεν υπάρχουν επί του παρόντες αναφορές για θύματα.

Η προειδοποίηση ισχύει και για την πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, όπου ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και πολίτες βγήκαν έντρομοι στους δρόμους πριν κληθούν να απομακρυνθούν υπό τον κίνδυνο τσουνάμι. Αναφορές και εικόνες καταστροφές σε δρόμους, γέφυρες και κτήρια στο Νότιο Νησί. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε πολλές πόλεις στην ανατολική ακτή του Νότιου Νησιού.

Στο Ουέλινγκτον υαλοπίνακες έσπασαν και έπεσαν από κτήρια στον δρόμο, ενώ ξενοδοχεία και συγκροτήματα διαμερισμάτων εκκενώθηκαν.

Έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού εντοπίζεται 20 χλμ. νοτιοανατολικά του Χάμνερ Σπρινγκς και 91 χλμ, βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς -της μεγαλύτερης πόλης του Νότιου Νησιού. Ο σεισμός σημειώθηκε δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13:02 ώρα Ελλάδας). Το εστιακό βάθος του έχει προσδιοριστεί στα 15 χιλιόμετρα.

Η Geonet, η γεωφυσική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας, αναθεώρησε προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού σε 7,5 βαθμούς από τους 6,6 που είχε ανακοινώσει νωρίτερα.

Οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας έχουν καλέσει τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις ακτές και να αναζητήσουν καταφύγιο σε υψηλότερα εδάφη, με τις πρώτες αναφορές να μιλούν για μικρό τσουνάμι στη βορειοανατολική ακτή του Νότιου Νησιού.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet