Αίσιο τέλος για το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Andromeda» έπειτα από έφοδο των βρετανικών ειδικών δυνάμεων
zougla.gr
Κόσμος

Αίσιο τέλος για το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Andromeda» έπειτα από έφοδο των βρετανικών ειδικών δυνάμεων

Kαλά στην υγεία τους είναι τα μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και πέντε Έλληνες, του υπό σημαία Λιβερίας και ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου «Nave Andromeda», που κατελήφθη χθες (25/5) από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις, όταν επτά παράτυποι μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό ζήτησαν να αποβιβαστούν στο βρετανικό έδαφος με απειλές κατά του πληρώματος.

To υπουργείο Ναυτιλίας επικοινώνησε με τις βρετανικές αρχές, οι οποίες ανέφεραν ότι το συμβάν έχει λήξει και όλο το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεξαμενόπλοιο, το οποίο είχε αναχωρήσει από τη Νιγηρία μεταφέροντας πιθανόν 42.000 τόνους πετρελαίου, βρίσκεται λίγα μίλια ανοιχτά τη Νήσου Γουάιτ στη Θάλασσα της Μάγχης και έχει σχηματιστεί ζώνη αποκλεισμού πέντε ναυτικών μιλίων από τις αρχές ασφαλείας.

Η αστυνομία του Χάμπσαϊρ δήλωσε ότι έλαβε προειδοποιήσεις περίπου στις 10π.μ. ότι το πλήρωμα του πλοίου στα νότια του νησιού είχε δεχτεί «λεκτικές απειλές». Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε λίγο μετά τις 8μ.μ. ότι οι ένοπλες δυνάμεις είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο και συνέλαβαν επτά άτομα.

Ως απάντηση του αιτήματος της αστυνομίας, ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εσωτερικών εξουσιοδότησαν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να επιβιβαστούν σε πλοίο στο Αγγλικό Κανάλι για να προστατεύσουν τη ζωή και το πλοίο που υποβλήθηκε σε ύποπτη αεροπειρατεία, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

«Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του πλοίου και επτά άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση. Οι αστυνομικές έρευνες θα συνεχιστούν τώρα. Οι αρχικές αναφορές επιβεβαιώνουν ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές και καλά» αναφέρθηκε.

Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πάτελ, απάντησε με tweet: «Απόψε είμαστε ευγνώμονες για τη γρήγορη και αποφασιστική δράση της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων, που μπόρεσαν να θέσουν υπό έλεγχο αυτή την κατάσταση, διασφαλίζοντας την ασφάλεια όλων των επιβαινόντων».

Ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, είπε: «Επιδοκιμάζω τη σκληρή δουλειά των Ενόπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας για την προστασία των ζωών και την ασφάλεια του πλοίου. Σε σκοτεινούς ουρανούς και σε επιδείνωση του καιρού, όλοι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το γενναίο προσωπικό μας. Οι άνθρωποι είναι ασφαλείς απόψε, ευχαριστώ για τις προσπάθειές τους».

Το «Nave Andromeda» είχε ξεκινήσει ένα ταξίδι από το Λάγος της Νιγηρίας στο Σαουθάμπτον στις 6 Οκτωβρίου.

Ο διαδικτυακός ιστότοπος παρακολούθησης Marine Traffic εμφανίζει την προγραμματισμένη ώρα άφιξής του στις 10.30 π.μ. την Κυριακή, αλλά έδειξε ότι το πλοίο ήταν σχεδόν στάσιμο στο Αγγλικό Κανάλι. Έμεινε έξω από τη νοτιοανατολική ακτή του Isle of Wight, κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Sandown, για μεγάλο μέρος της Κυριακής.

Δύο ελικόπτερα ακτοφυλακής εντοπίστηκαν γύρω από το πλοίο την Κυριακή το απόγευμα, δημιουργώντας μια ζώνη αποκλεισμού στην περιοχή νότια του Sandown. Ο εναέριος χώρος σε ακτίνα τριών μιλίων γύρω από το πλοίο ήταν περιορισμένος, με εντολή να βγαίνει στις 12.30μ.μ. με την ανάγνωση: «Απαγορεύεται στους πιλότους να πετούν εντός της καθορισμένης περιοχής χωρίς άδεια του κέντρου συντονισμού αεροναυτικής διάσωσης».

Το «Andromeda» επρόκειτο να ελλιμενιστεί σήμερα το πρωί στο Σαουθάμπτον.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Sky ότι το πλήρωμα ήταν ασφαλές και πως η αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν κάνει μία υποδειγματική δουλειά.

Πηγή: ΑΠΕ/zougla.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet