Διαμάχες μεταξύ των “εκτελεστών” του Μπιν Λάντεν
Κόσμος

Διαμάχες μεταξύ των “εκτελεστών” του Μπιν Λάντεν

Οι αποκαλύψεις και οι αντικρουόμενες αναφορές για το ποιος πάτησε τελικά την σκανδάλη σκοτώνοντας τον Οσάμα Μπιν Λάντεν έχουν προκαλέσει κόντρα μέσα στους SEAL.

O Ρομπ Ο΄ Νιλ διεκδικεί τις «δάφνες», αλλά η εκδοχή του φαίνεται να αμφισβητείται από προηγούμενο μέλος της ομάδας που είχε γράψει για την υπόθεση, σύμφωνα με τον οποίο ήταν άλλος ο εκτελεστής -ενώ άλλα μέλη της επίλεκτης ομάδας αγανακτούν με τις κινήσεις και των δύο, που δεν σέβονται την παράδοση μυστικότητας στους SEAL.

Το πρόβλημα ξεκινά από την μαρτυρία του Ματ Μπισονέτ, επίσης πρώην μέλους των SEAL, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση εξόντωσης του μπιν Λάντεν και το 2012 είχε γράψει το σχετικό βιβλίο «Μία καθόλου εύκολη ημέρα».

Ο Ο΄ Νιλ, ο οποίος αποστρατεύτηκε το 2012, είχε στο παρελθόν αφηγηθεί την δική του πλευρά της ιστορίας στο περιοδικό “Esquire” κι επρόκειτο να αποκαλύψει την ταυτότητά του σε τηλεοπτική του συνέντευξη αργότερα μέσα στον μήνα, κάτι που προκάλεσε την οργή πρώην συναδέλφων του.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι μαζί με έναν συνάδελφό του -η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη-ανέβηκαν με τις σκάλες στον τρίτο όροφο του κτηρίου όπου κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν και τον είδαν να ξεπροβάλλει το κεφάλι του από την πόρτα ενός εκ των δωματίων.

Ο κομάντο που δεν κατονομάζεται, με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ως επικεφαλής της ομάδας, πυροβόλησε τον μπιν Λάντεν, αλλά σύμφωνα με τον Ο΄ Νιλ, αστόχησε. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Ο΄ Νιλ εισήλθε στο δωμάτιο και κατά τα λεγόμενά του σκότωσε τον ηγέτη της αλ Κάιντα πυροβολώντας τον στο κεφάλι.

Ωστόσο, στο βιβλίο του Μπισονέτ, ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι τον μπιν Λάντεν σκότωσε ο προηγούμενος Seal.

Την Πέμπτη, ο Μπισονέτ δεν αμφισβήτησε ευθέως τον ισχυρισμό του Ο΄ Νιλ σε συνέντευξή του στο “NBC News”. «Δύο διαφορετικοί άνθρωποι αφηγούνται δύο διαφορετικές ιστορίες για δύο διαφορετικούς λόγους» είπε στο κανάλι.

«Ό,τι λέει, το λέει. Δεν θέλω να το σχολιάσω» πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, εν όψει της εκπομπής που θα μεταδοθεί στο “Fox” με τον Ο΄ Νιλ, ιστοσελίδα που διαχειρίζονται πρώην μέλη του Σώματος δημοσίευσε προκαταβολικά το όνομά του, προφανώς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόθεσή του να διεκδικήσει τα εύσημα για την πράξη του.

Στο μεταξύ όμως, όπως επισημαίνει σήμερα το BBC, βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για το ενδεχόμενο να έχει αποκαλύψει διαβαθμισμένες πληροφορίες στο πρώτο του βιβλίο που αφορά στην επιχείρηση εξόντωσης του Μπιν Λάντεν. Η επίσημη εκδοχή αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση έπειτα από πολλά χρόνια.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν διαψεύδουν, αλλά ούτε επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Ο΄ Νιλ, αλλά ανώτερα στελέχη των επίλεκτων δυνάμεων έστειλαν την περασμένη εβδομάδα επιστολή σε όλα τα μέλη των Navy Seals καλώντας τα να τηρήσουν τον κώδικα σιωπής σχετικά με τις πληροφορίες που αφορούν τις επιχειρήσεις τους, περιλαμβανομένου τού να μην διεκδικούν «δημοσίως τα εύσημα».

Όπως επισημαίνει πάντως το ΒBC, το σκοτάδι και η στενότητα του χώρου μέσα στο κτήριο όπου κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν κάνουν ορισμένα μέλη των Navy Seals να αμφισβητούν κατά πόσο ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί ποιος έριξε τις σφαίρες που σκότωσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Απειλές κατά της ζωής του δέχεται o Ρομπ Ο΄ Νιλ

Τζιχαντιστές εξαπέλυσαν αμέσως απειλές εναντίον του Ρομπ Ο΄ Νιλ μόλις δήλωσε ότι αυτός σκότωσε τον Λάντεν, σύμφωνα με την οργάνωση SITE που παρακολουθεί τους ιστοτόπους και τα μέσα ενημέρωσης των ισλαμιστών.

Στο Twitter και στο φόρουμ των τζιχαντιστών al-Minbar κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του Ο΄ Νιλ συνοδευόμενες από μηνύματα, στα αραβικά και τα αγγλικά, που καλούν τους «μοναχικούς λύκους» να εκδικηθούν τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Ένα από αυτά αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα στείλουμε στους μοναχικούς λύκους της Αμερικής τη φωτογραφία αυτού του Ρόμπερτ Ο΄ Νιλ που σκότωσε τον σεΐχη Οσάμα Μπιν Λάντεν…». Σε ένα άλλο μήνυμα, σε δύο γλώσσες, καλούνται οι μουσουλμάνοι των ΗΠΑ να σκοτώσουν τον 38χρονο πρώην στρατιώτη γιατί αυτή είναι η ευκαιρία τους να πάνε στον παράδεισο.

Ο Ο΄ Νιλ είπε στην εφημερίδα ότι αποφάσισε να αποκαλύψει την ταυτότητά του μετά την ενορχηστρωμένη διαρροή του ονόματός του από το SOFREP, έναν ιστότοπο των βετεράνων καταδρομέων. Η διαρροή αυτή έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη μετάδοση, από το κανάλι “Fox News”, ενός ντοκιμαντέρ που τιτλοφορείται «Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν», στο οποίο ο Ο΄ Νιλ αφηγείται την ιστορία του.

Στη συνέντευξή του ο βετεράνος, που έχει παρασημοφορηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για τις υπηρεσίες που προσέφερε, είπε ότι άλλοι δύο στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον του Μπιν Λάντεν. Ο συνάδελφός του που βρισκόταν μπροστά του, επικεφαλής του αποσπάσματος, προφανώς αστόχησε και ο ίδιος, που ακολουθούσε, πέρασε μπροστά του για να μπει στο δωμάτιο. «Ο Μπιν Λάντεν στεκόταν εκεί όρθιος. Είχε τα χέρια στους ώμους μιας γυναίκας και την έσπρωχνε μπροστά».

Ο Ο΄ Νιλ διευκρίνισε ότι παρά το σκοτάδι τον έβλεπε καθαρά, χάρη στον εξοπλισμό νυχτερινής όρασης που φορούσε, και πυροβόλησε εναντίον του.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet