Ε.Ε. και Συμβούλιο της Ευρώπης ζητούν την κατάργηση της θανατικής ποινής σε όλον τον κόσμο!
zougla.gr
Κόσμος

Ε.Ε. και Συμβούλιο της Ευρώπης ζητούν την κατάργηση της θανατικής ποινής σε όλον τον κόσμο!

Με κοινή τους δήλωση σήμερα (10/10), Παγκόσμια Ημέρα κατά της θανατικής ποινής, Ευρωπαϊκή Ένωση και Συμβούλιο Ευρώπης επανεπιβεβαιώνουν την αντίθεσή τους στη εφαρμογή της θανατικής ποινής σε όλες τις περιστάσεις και ζητούν την καθολική κατάργησή της.

«Χρησιμοποιούμε αυτήν την ευκαιρία για να καλέσουμε όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να υποστηρίξουν το ψήφισμα σχετικά με το μορατόριουμ σχετικά με τη χρήση της θανατικής ποινής στη 75η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Δεκέμβριο του 2020», υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση.

Όπως αναφέρεται, ο Παγκόσμιος Συνασπισμός κατά της θανατικής ποινής, έχει αφιερώσει τη σημερινή ημέρα στην εξασφάλιση του δικαιώματος στους καταδικασθέντες σε θάνατο σε αποτελεσματική νομική εκπροσώπηση. Τούτο δε διότι η παραβίαση αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος επηρεάζει δυσανάλογα τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, τα οποία δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά έμπειρους δικηγόρους ή που ενδέχεται να μην είναι εξοικειωμένοι με το νομικό σύστημα.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, θεωρείται απαραίτητο τα συστήματα δικαιοσύνης να παρέχουν πόρους για την προετοιμασία μιας αποτελεσματικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων ακριβών υπηρεσιών μετάφρασης και διερμηνείας, εάν χρειάζεται.

Οι δράστες εγκλημάτων πρέπει να λογοδοτούν και να τιμωρούνται, υποστηρίζεται στη δήλωση, αλλά παράλληλα διαπιστώνεται ότι, με βάση την εμπειρία από τις χώρες όπου η θανατική ποινή καταργήθηκε, η θανατική ποινή δεν αποτρέπει βίαιο έγκλημα ούτε συμβάλλει σε μια ασφαλέστερη κοινωνία. Αντιθέτως, η δολοφονία ως τιμωρία διαιωνίζει έναν κύκλο παράλογης βίας, συμπεραίνεται.

Με τη δήλωση καλούνται τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν έχουν ακόμη προσχωρήσει στα σχετικά πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στο Δεύτερο Προαιρετικό Πρωτόκολλο του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, με στόχο την κατάργηση της θανατικής ποινής, να το πράξουν χωρίς καθυστέρηση.

Από κοινού, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ε.Ε. καλούν για άλλη μια φορά τη Λευκορωσία, τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εξακολουθεί να πραγματοποιεί εκτελέσεις, να καταργήσει τη θανατική ποινή και να ενταχθεί στη μεγάλη πλειονότητα των εθνών που έχουν εγκαταλείψει αυτήν τη σκληρή και απάνθρωπη πρακτική για πάντα.

«Προσβλέπουμε στην έγκριση από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης της σύστασης σχετικά με το εμπόριο υλικών που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια ή/και άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία -συμπεριλαμβανομένης της θανατικής ποινής. Ενθαρρύνουμε επίσης όλες τις χώρες να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Συμμαχία για το Ελεύθερο Εμπόριο Υλικών Βασανιστηρίων και να εντείνουν τις προσπάθειες για την καθιέρωση κοινών διεθνών προτύπων για το εμπόριο χωρίς βασανιστήρια», σημειώνεται.

Πηγή: zougla.gr/ Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet