Λέγεται Λεϊλά Ιμρέτ και είναι η νέα, γυναίκα, δήμαρχος της πολιορκημένης Τζίζρε
Κόσμος

Λέγεται Λεϊλά Ιμρέτ και είναι η νέα, γυναίκα, δήμαρχος της πολιορκημένης Τζίζρε

Ονομάζεται Λεϊλά Ιμρέτ. Σε μία γεωγραφία όπου οι γυναίκες πωλούνται ως σκλάβες από το Ισλαμικό Κράτος και σε μια χώρα όπου συντηρητισμός του ανερχόμενου πολιτικού Ισλάμ επιφυλάσσει στη γυναίκα έναν ρόλο συμβατό προς τις θρησκευτικές παραδόσεις «υπό τη σκέπη» της μαντήλας, η νεαρή αυτή γυναίκα κατάφερε να εκλεγεί πέρυσι δήμαρχος της πόλης Τζίζρε στα βάθη της Ανατολίας, σε ηλικία μόλις 27 ετών.

Η πολιορκημένη εδώ και ημέρες από τις τουρκικές δυνάμεις πόλη των περίπου 100.000 κατοίκων βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο των εξελίξεων γύρω από το Κουρδικό, με τη δήμαρχό της να στοχοποιείται από τις διωκτικές αρχές. «Ό,τι κι αν συμβεί, είτε ειρήνη είτε πόλεμος, θα ξεκινήσει από την Τζίζρε» και «ζούμε έναν εμφύλιο πόλεμο»: Οι δηλώσεις αυτές που φέρεται να έκανε στο Vice News ήταν αρκετές για τον εισαγγελέα της πόλης Κιουτσούκτσεκμετζέ, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά στη δυτική Τουρκία, για να διατάξει έρευνα εις βάρος της. Ο ανταποκριτής του δικτυακού τόπου μάταια προσπάθησε να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο εις βάρος της Ιμρέτ, που αποτέλεσαν την αφορμή για την έρευνα.

Η νεαρή δήμαρχος γεννήθηκε το 1987. Ο πατέρας της σκοτώθηκε σε σύγκρουση των ανταρτών του ΡΚΚ με τον τουρκικό στρατό το 1992, όταν η μικρή Λεϊλά ήταν μόλις πέντε ετών. Μετά το γεγονός αυτό, η οικογένειά της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Τζίζρε και να εγκατασταθεί αρχικά στη Μερσίνα, δημοφιλή προορισμό των Κούρδων της εσωτερικής μετανάστευσης. Το 1996 την έστειλαν στη Γερμανία, κοντά στους συγγενείς της στη Βρέμη. Εκεί μεγάλωσε και σπούδασε παιδαγωγική.

Το 2013 επέστρεψε στη γενέτειρά της και ένα χρόνο αργότερα κατήλθε στις δημοτικές εκλογές. Οι συμπολίτες της την εξέλεξαν δήμαρχο, από κοινού με τον Καντίρ Κουνούρ, με το εντυπωσιακό ποσοστό του 83%.

Η νέα δήμαρχος έγινε γρήγορα σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης, όχι μόνο εντός της κουρδικής κοινωνίας, όπου οι παραδοσιακές φεουδαρχικές και πατριαρχικές δομές λυγούν τις τελευταίες δεκαετίες μπροστά στη νέα κοινωνική πραγματικότητα που δημιούργησε το αντάρτικο, αλλά ευρύτερα στην Τουρκία, όπου η άνοδος του έστω και μετριοπαθούς -όπως θέλουν πολλοί να το χαρακτηρίζουν- πολιτικού Ισλάμ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλείνει τη γυναίκα σωματικά και κοινωνικά, μέσα σε πνιγηρά όρια της θρησκευτικής ιδεοληψίας.

Ενάμιση περίπου χρόνο μετά την εκλογή της, η Ιμρέτ βρίσκεται τώρα στο «μάτι του κυκλώνα»: Η πόλη της τελεί «υπό πολιορκία» εδώ και οκτώ ημέρες.

Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι της Τζίζρε

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν οι τοπικές λαϊκές επιτροπές ανακήρυξαν προ ημερών την ανεξαρτησία τους, ανακοινώνοντας ότι δεν αναγνωρίζουν πλέον την εξουσία των τουρκικών αρχών. Η απάντηση των δεύτερων ήταν σφοδρή: Έστειλαν το στρατό και τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας να καταστείλουν την εξέγερση.

Οι αντάρτες του PKK απέκοψαν τις εισόδους της πόλης σκάβοντας περιμετρικά τάφρους. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στα κτίρια και τις υποδομές. Οι κρατικές αρχές μετρούν επισήμως πάνω από 30 νεκρούς, κανείς όμως δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό τους.

Εκτός λειτουργίας βρίσκονταν επί ημέρες τα δίκτυα ηλεκτρικού και τηλεφωνίας και η κατάσταση επιδεινώθηκε σε τέτοιο βαθμό που οι πολίτες δεν μπορούσαν να αγοράσουν ψωμί, ενώ λιγοστό είναι και το νερό. Τεράστιο ήταν το πρόβλημα σε βασικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη χρονίως πασχόντων ή τραυματιών καθώς και η μεταφορά και η ταφή των νεκρών.

Ενδεικτική της τραγικής κατάστασης, η είδηση που έφθασε πριν τρεις ημέρες από την Τζίζρε, ότι η οικογένεια της δεκάχρονης Τζεμιλέ Τσαγκίργκα, που έπεσε νεκρή την ώρα που έπαιζε μπροστά στο σπίτι της από πυρά τουρκικού τεθωρακισμένου, κράτησε την σορό της σε καταψύκτη γιατί δεν μπορούσε να την μεταφέρει στο νεκροτομείο και να ακολουθήσει η ταφή.

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Η πομπή από πολίτες, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς και δύο υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που επιχείρησαν πεζή να σπάσουν τον κλοιό και να εισέλθουν στην πόλη υποχρεώθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής να διακόψουν την πορεία τους.

Το βράδυ της Παρασκευής ανακοινώθηκε στους κατοίκους από τα μεγάφωνα στα τεμένη ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίες αίρεται στις 7:00 το πρωί του Σαββάτου.

Πηγή: in.gr/Γιάννης Μανδαλίδης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet