Ολλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία ζητούν βαθιές μεταρρυθμίσεις από Αθήνα
Κόσμος

Ολλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία ζητούν βαθιές μεταρρυθμίσεις από Αθήνα

Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, δήλωσε στην ολλανδική Βουλή ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε, διαμηνύοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί βαθιές μεταρρυθμίσεις εάν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Ο Μαρκ Ρούτε ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν διατίθεται να δεσμευτεί σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια εάν η Ελλάδα δεν δεσμευτεί σε μεταρρυθμίσες.

«Εάν η κατάσταση μείνει ως έχει, τότε βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, πρέπει να είναι έτοιμοι να αποδεχθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολλανδική Βουλή στον απόηχο του ελληνικού «όχι».

Υπογράμμισε ότι οι δανειστές δεν έχουν κανένα σχέδιο κατάρτισης νέας πρότασης μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει νέα πρότασης εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης την Τρίτη.

«Πρέπει να λάβουν μία απόφαση απόψε, τι θα πράξουν. Εάν θα προσέλθουν σε σοβαρό σχέδιο ή όχι» τόνισε, διαμηνύοντας ότι εάν η Ελλάδα μεταβεί στις Βρυξέλλες απαιτώντας αλλαγές διότι αισθάνεται ενισχυμένη από το «όχι» του δημοψηφίσματος και αρνηθεί μεταρρυθμίσεις, «τότε πιστεύω έχει τελειώσει».

Σε ανάλογη γραμμή ήταν δήλωση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κοέλιου.

Εναπόκειται στην Ελλάδα να επιλέξει εάν θέλει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης ή να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση, ανέφερε ένα 24ωρο μετά το «όχι» των Ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα.

«Επαφίεται στην Ελλάδα να αποφασίσει εάν επιθυμεί ή όχι να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, εάν θέλει ή όχι εξωτερική βοήθεια με όρους που οι κανόνες της ευρωζώνης απαιτούν» δήλωσε.

«Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης» διεμήνυσε επίσης ο Ισπανός πρωθυπουρός Μαριάνο Ραχόι, λέγοντας ότι «αυτό που μετράει είναι η Ελλάδα να γνωρίζει ότι είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε, αλλά το κλειδί είναι σε αντάλλαγμα να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις».

«Αλληλεγγύη ναι, αλλά πρέπει να συνοδεύεται από υπευθυνότητα» τόνισε.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet