Το «Κίνημα της Ομπρέλας» και η φετινή επέτειος της Τιενανμέν
Κόσμος

Το «Κίνημα της Ομπρέλας» και η φετινή επέτειος της Τιενανμέν

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ντυμένοι στα μαύρα. Μία θάλασσα από αναμμένα κεριά. Και ένα βουητό από ύμνους για τη δημοκρατία στα κινεζικά. Το Χονγκ Κονγκ είναι η μοναδική πόλη επί κινεζικού εδάφους, στην οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο η μεγαλύτερη συγκέντρωση για την επέτειο της αιματηρής εξέγερσης της Τιενανμέν. Το «Κίνημα της Ομπρέλας» ωστόσο, οι ογκώδεις διαδηλώσεις και τα οδοφράγματα του περασμένου φθινοπώρου για τη δημοκρατία βρίσκουν φέτος την πόλη σε μία πικρή σύγκρουση με τον Κινεζικό Δράκο και δίνουν στην 26η επέτειο της Τιενανμέν ένα διαφορετικό χρώμα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στην αγρυπνία της Πέμπτης στο Βικτόρια Παρκ, στο βαθιά διχασμένο Χονγκ Κονγκ, για τη διεξαγωγή μιας πραγματικής καθολικής ψηφοφορίας στις εκλογές του 2017 για τη νέα τοπική κυβέρνηση.

Με αυτόν τον τρόπο δεν ξεχνούν τη νύχτα της 4ης Ιουνίου 1989 που η Τιενανμέν βάφτηκε κόκκινη. Με αυτόν τον τρόπο τιμούν για μία ακόμη φορά τους εκατοντάδες -ίσως και περισσότερους από χίλιους, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις- πολίτες και φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους στην καρδιά του Πεκίνου, όταν έπειτα από εβδομάδες ειρηνικών διαδηλώσεων για τη δημοκρατία, τανκς προχώρησαν στη βίαιη εκκαθάριση της πλατείας.

«Είναι ένας διαρκής αγώνας για τη δικαιοσύνη», επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Τσόι, εκ των διοργανωτών της αγρυπνίας. «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Χονγκ Κονγκ δεν ξεχνάει», προσθέτει και εκτιμά ότι τουλάχιστον 150.000 πολίτες ξενυχτούν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ. Στις εκδηλώσεις της περσινής επετείου συμμετείχαν περίπου 180.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Η νύχτα αναμένεται να κυλήσει ήσυχα, έστω και αν το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο, δύο μόλις εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, το οποίο έχει προτείνει το Πεκίνο. Οι ακτιβιστές απειλούν από καιρό με απολύσεις. Το Πεκίνο από την πλευρά του τηρεί για την ώρα μία πιο μετριοπαθή στάση: δεν απαγόρευσε τις τελετές μνήμης για την 4η Ιουνίου, έχει ωστόσο καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχτεί ένα δεύτερο «Κίνημα της Ομπρέλας».

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, οι νέες εντάσεις στο Χονγκ Κονγκ είναι σχεδόν βέβαιες. Το κλίμα δυσπιστίας εξακολουθεί να επικρατεί και μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει καμία συμβιβαστική λύση η οποία να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Πηγή: in.gr/Μάρω Βακαλοπούλου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet