Μπαράζ εκκαθαρίσεων στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα
Κόσμος

Μπαράζ εκκαθαρίσεων στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Σε μπαράζ εκκαθαρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις και το δικαστικό σώμα προχώρησε από το πρωί του Σαββάτου η τουρκική κυβέρνηση, μετά την αποτυχημένη -όπως όλα δείχνουν- απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ερντογάν.

Eλεύθερος αφέθηκε ο Τούρκος επιτελάρχης Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κρατήθηκε όμηρος στις ώρες του πραξικοπήματος.

Σχεδόν 3.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συλληφθεί, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 161 -εκ των οποίων περίπου 100 πραξικοπηματίες- και οι τραυματίες τους 1.440. Η αρχική εκτίμηση ότι το πραξικόπημα ήταν έργο από μία ομάδα αξιωματικών στα μεσαία κλιμάκια τελικά διαψευδέται από τις εξελίξεις, καθώς ο κατάλογος των συλληφθέντων στρατιωτικών περιλαμβάνει ανώτατους αξιωματικούς, επικεφαλής μάχιμων και επιτελικών μονάδων.

Επίσης, 2.745 δικαστικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή συλληφθεί, μεταξύ των οποίων μέλη των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Εν τω μεταξύ, οι εικόνες των στρατιωτών που παραδίδονται στις Αρχές μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κυριαρχούν στα τουρκικά ΜΜΕ.

Σε μια περίπτωση, πάντως, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο: σε γέφυρα του Βοσπόρου το πλήθος επιτέθηκε και χτύπησε μέχρι θανάτου στρατιώτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σε όλη την επικράτεια έχουν συλληφθεί 3.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι αστυνομικοί, αλλά και απλοί πολίτες μπήκαν στη μέση για να προστατέψουν στρατιώτες από το οργισμένο πλήθος που προσπαθούσε να τους λιντσάρει.

Σε επαγρύπνηση καλεί τους πολίτες η προεδρία, «δείχνοντας» τον Γκιουλέν.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους της Άγκυρας το απόγευμα του Σαββάτου, πανηγυρίζοντας για την αποτροπή του πραξικοπήματος. Την ίδια ώρα, τα πολιτικά κόμματα της χώρας, σε μια επίδειξη ομοψυχίας, εξέδωσαν κοινό ψήφισμα καταδίκης της απόπειρας πραξικοπήματος.

Πολλοί από τους διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από κτήριο της Εθνοσυνέλευσης, το οποίο στη διάρκεια της απόπειρας του πραξικοπήματος δέχθηκε πυρά. Οι διαδηλωτές κυματίζουν τουρκικές σημαίες και τραγουδούν τον εθνικό ύμνο.

Εντός του κοινοβουλίου, εκπρόσωποι των τεσσάρων κομμάτων συμμετείχαν σε μια έκτατη συνεδρίαση. Σε μια ένδειξη ομοψυχίας εξέδωσαν κοινό ψήφισμα καταδίκης της απόπειρας πραξικοπήματος. Στο κοινό ψήφισμα των τεσσάρων κομμάτων υπογραμμίζεται ότι η στάση του κοινοβουλίου κατά της απόπειρας πραξικοπήματος είναι ανεκτίμητη για τη δημοκρατία στην Τουρκία.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι στρατιώτες αλλά τρομοκράτες που έβαλαν στο στόχαστρό τους την Εθνοσυνέλευση χθες το βράδυ.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι σήμερα όλα τα κόμματα απέρριψαν το πραξικόπημα και έκανε λόγο για νέα αρχή στη συνεργασία στο κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης του κοσμικού κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος και δήλωσε ότι αυτό που συνέβη έφερε τα πολιτικά κόμματα πιο κοντά στο να βρουν κοινό έδαφος για να βελτιώσουν τη δημοκρατία στη χώρα.

Η συνεδρίαση άρχισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των χθεσινοβραδινών ταραχών. Στη συνέχεια έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet