Στα… τελευταία της η συνθήκη του Σένγκεν
Κόσμος

Στα… τελευταία της η συνθήκη του Σένγκεν

Φαινόμενο-ντόμινο στην επαναφορά συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη, με τη Δανία να ενισχύει τους ελέγχους στη μεθόριο με τη Γερμανία, λίγες μόλις ώρες αφότου η Σουηδία επέβαλε ανάλογα μέτρα για να εμποδίσει την διέλευση προσφύγων και μεταναστών χωρίς έγγραφα από το έδαφος της Δανίας.

«Η πολύτιμη αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο» προειδοποιεί το Βερολίνο, διά στόματος του Μάρτιν Σέφερ, εκπροσώπου του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, σχολιάζοντας την απόφαση της Κοπεγχάγης να επανεισάγει συνοριακούς ελέγχους μετά την αντίστοιχη κίνηση της Σουηδίας.

Ανακοινώνοντας την επαναφορά των ελέγχων, ο Δανός πρωθυπουργός, Λάρς Λέκε Ράσμουσεν, δήλωσε ότι η απόφαση «δεν ήταν μία ευτυχής στιγμή», όμως σημείωσε ότι η Κοπεγχάγη «πρέπει να αντιδράσει» στους σουηδικούς περιορισμούς.

«Εισάγουμε προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους, αλλά με ισορροπημένο τρόπο […] Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα, θα δείτε όλο και περισσότερες χώρες να αναγκάζονται να εισάγουν προσωρινούς ελέγχους» ανέφερε ο Ράσμουσεν, η κυβέρνηση του οποίου στηρίζεται στο Κοινοβούλιο από το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα.

«Μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη Δανία το γεγονός ότι άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες θέτουν φραγμούς στα σύνορά τους. Μπορεί να προκαλέσει αύξηση των αιτήσεων ασύλου» προσέθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η αστυνομία της Δανίας θα πραγματοποιεί ελέγχους για τις επόμενες δέκα ημέρες, περίοδος η οποία δύναται να παραταθεί.

Σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιστολή, ο Δανός υπουργός αρμόδιος για ζητήματα ενσωμάτωσης, Ίνγκερ Στότζμπεργκ, αναφέρει ότι οι έλεγχοι θα εστιαστούν αρχικά στα σύνορα με τη Γερμανία, αλλά μπορεί να επεκταθούν στο σύνολο των συνόρων της Δανίας.

Ο ίδιος αναφέρει ότι τα μέτρα που έλαβε η Σουηδία οδηγούν τη Δανία ενώπιον σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια, διότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών μπορεί να εγκλωβιστεί στην περιοχή της Κοπεγχάγης. Η απόφαση που έλαβε η σουηδική κυβέρνηση σημαίνει ότι όλοι οι ταξιδιώτες θα μπορούν να περάσουν τη γέφυρα Όρεσουντ μόνο με την επίδειξη εγγράφων.

Οι επιβάτες τρένων που κατευθύνονται στη Σουηδία θα πρέπει να αλλάξουν τρένο στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης για να περάσουν από έλεγχο ταυτότητας, γεγονός το οποίο αναμένεται να διαταράξει σοβαρά τις μετακινήσεις από τη Δανία.

Περίπου 20.000 άτομα διασχίζουν σε καθημερινή βάση τη γέφυρα Όρεσουντ, η οποία συνδέει τις σουηδικές πόλεις Μάλμε και Λουντ με την πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη.

Η απευθείας μετάβαση από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης στη Σουηδία δεν θα είναι πλέον δυνατή και οι αλλαγές που επέρχονται θα προσθέσουν άλλα 30 λεπτά στα 40 λεπτά που διαρκεί σήμερα η μετάβαση.

Πηγή: in.gr/Ευαγγελία Μπίφη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet