Οι ΗΠΑ επιβάλλουν από την Παρασκευή εμπορικούς δασμούς στην Ευρώπη
Κόσμος

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν από την Παρασκευή εμπορικούς δασμούς στην Ευρώπη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι προχωρούν με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τερματίζοντας τη δίμηνη εξαίρεση και ετοιμάζοντας το σκηνικό για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, δήλωσε ότι δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε.

Ο Ρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η Ε.Ε., ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται έτοιμη να απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς, καθώς η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. θα προβεί σε εξισορροπητικά μέτρα.

Και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, χαρακτήρισε τους δασμούς «εντελώς απαράδεκτους» και μίλησε και εκείνους για αντίμετρα μέσα στις επόμενες ώρες. «Είναι μια άσχημη ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» σημείωσε.

Εντούτοις, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε αντίμετρα και αν επιβληθούν από την Ευρώπη, ή άλλες πλευρές, είναι απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες που επηρεάζονται από την αμερικανική απόφαση δεν θα είναι μακροπρόθεσμες και ότι θα «το ξεπεράσουν εν ευθέτω χρόνο».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet