Με στίχους του Μάνου Ελευθερίου γέμισε το Μανχάταν
Πολιτισμός

Με στίχους του Μάνου Ελευθερίου γέμισε το Μανχάταν

Μουσικό αφιέρωμα στον καταξιωμένο στιχουργό, ποιητή και συγγραφέα Μάνο Ελευθερίου πραγματοποιήθηκε στο «Tribeca Performing Arts Center», στο Μανχάταν, με τη συμμετοχή των τραγουδιστών Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Κώστα Μακεδόνα, Ρίτας Αντωνοπούλου και Λαμπρινής Καρακώστα.

Αφορμή για το πολιτιστικό αυτό γεγονός, που ταξίδεψε τους θεατές σε γνώριμα τραγούδια σε ποίηση του Ελευθερίου και μουσική των Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Κουγιουμτζή, Σπανού, Μικρούτσικου, Νικολόπουλου, Ανδριόπουλου και Μούτση, αποτέλεσε η επίσημη παρουσίαση της νέας δισκογραφικής δουλειάς του συνθέτη Περικλή Κανάρη, σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, όπου τραγουδούν οι προαναφερθέντες καλλιτέχνες, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν μια πολυσύνθετη παραγωγή, με διαφορετικές φωνές και διαφορετικά ακούσματα.

Μιλώντας από την Αθήνα, σε απευθείας σύνδεση πριν την έναρξη της συναυλίας, ο Μάνος Ελευθερίου ανέφερε ότι «σε πολύ δύσκολες στιγμές, οι Έλληνες της Αμερικής βοήθησαν την Ελλάδα και αυτό δεν το ξεχνάει κανένας». Επίσης, είπε: «αυτή τη στιγμή, που η χώρα μας βιώνει μια δύσκολη κατάσταση, θα ήθελα να παρακαλέσω τους Έλληνες της Αμερικής τουλάχιστον να μας συνδράμουν ηθικά. Δηλαδή, να μας δίνουν θάρρος. Ηθικά, όχι υλικά, γιατί παραπάει το πράγμα να είμαστε πια όλα τα χρόνια με το χέρι απλωμένο και να ζητάμε βοήθεια».

Αναφερόμενος στις συνθέσεις του Περικλή Κανάρη είπε ότι «πέτυχε πολύ περισσότερα» απ΄ ό,τι περίμενε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «αξιόλογη μουσική» και ότι αισθάνεται τυχερός που βρίσκονται νέοι συνθέτες για να μελοποιούν ποιήματά του. Τέλος, όταν ρωτήθηκε από τον ομογενή συνθέτη, μπροστά στο κοινό, τι ετοιμάζει τώρα, ποια είναι τα σχέδιά του, ο κ. Ελευθερίου απάντησε: «Αυτή την περίοδο, βάζω μια τάξη στα χαρτιά μου, έχω ορισμένα πράγματα που θέλω να τα αξιοποιήσω. Με έχει πιάσει και μια νοσταλγία για τα παιδικά χρόνια και ετοιμάζω παραμύθια έμμετρα για μικρά παιδιά».

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας παρουσιάστηκαν τα τραγούδια του δίσκου «Αόρατος» του Περικλή Κανάρη. «Για μένα είναι χαρά και μεγάλη τιμή να είμαι με ανθρώπους που θαυμάζω και αγαπώ» επεσήμανε ο συνθέτης.

«Η Ελλάδα χρωστάει στους ποιητές της και όχι στους δανειστές της» ανέφερε σε κάποια στιγμή της συναυλίας ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ενώ σε συνέντευξη Τύπου, την προηγούμενη μέρα, μιλώντας για τον Μάνο Ελευθερίου είπε: «είναι ο ποιητής που έκανε τα βασανιστήρια τέχνη. Τον έζησαν ολόκληρες γενιές. Στην εποχή μας, οι ποιητές είναι αραχνιασμένοι σε ξεχασμένα βιβλία. Η ποίηση είναι η αλήθεια και είναι το μόνο πράγμα που δεν μπόρεσε να αγγίξει η σύγχρονη διεθνής χούντα, η οποία μιλά μόνο με αριθμούς».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet