Εγκαίνια για το πρώτο Medphoto Festival
Πολιτισμός

Εγκαίνια για το πρώτο Medphoto Festival

Την Πέμπτη ανοίγει τις πόρτες του το πρώτο Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας, «Medphoto», στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία στο χώρο της φωτογραφίας, με στόχο να φέρει κοντά στο κοινό την τέχνη του ντοκουμέντου, παρουσιάζοντας έργα φωτογραφίας και video.

Το πρώτο Medphoto Festival τιτλοφορείται «Σύνορα/Σταυροδρόμια» (Borders/Crossroads) και εστιάζει στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

Το Φεστιβάλ, που θα παρουσιάσει τη δουλειά Ελλήνων και ξένων φωτογράφων, μέσα από μια σειρά εκθέσεων και εκδηλώσεων, θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουνίου.

Ως χώρος φιλοξενίας για το πρώτο Medphoto Festiva επιλέχθηκε η Κρήτη, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Μεσογείου και συνιστά μία πύλη που ενώνει τις τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Αφρική και Ασία), τονίζοντας τη σημασία των γεωγραφικών και πολιτισμικών ορίων, που αποτελούν το κεντρικό θέμα του φεστιβάλ για την πρώτη του χρονιά.

Όπως μαρτυρά και ο τίτλος του φετινού Medphoto: «Σύνορα/Σταυροδρόμια» («Βorders/Crossroads»), το φεστιβάλ εστιάζει στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Το φεστιβάλ μιλάει για την απεγνωσμένη αναζήτηση εστίας, τη δραματική προσπάθεια κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών στις δύσκολες συνθήκες των καιρών, την ανθρωπιστική κρίση και την κοινωνική αναταραχή στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και τον ρόλο της Ευρώπης, αναδεικνύοντας τα καίρια προβλήματα της εποχής και του τόπου: την οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο, τους πολέμους και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τον εντεινόμενο ρατσισμό, τις κοινωνικές συγκρούσεις και τη διάχυτη μισαλλοδοξία.

Στο επίκεντρο του Φεστιβάλ βρίσκονται οι 4 βασικές εκθέσεις του, οι οποίες «φωτογραφίζουν» ένα ολόκληρο δίκτυο σχέσεων και διαδρομών που συνιστούν το πολύπλοκο ζήτημα των μετακινήσεων πληθυσμών και της κρίσης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500082781

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet