Οι 12 Δήμοι του Βόρειου Τομέα Αθηνών τίμησαν την εθνική επέτειο της Επανάστασης του 1821
Κοινωνία

Οι 12 Δήμοι του Βόρειου Τομέα Αθηνών τίμησαν την εθνική επέτειο της Επανάστασης του 1821

Στα γαλανόλευκα ντύθηκε απ’ άκρου εις άκρον ο Βόρειος Τομέας Αθηνών τιμώντας την εθνική επέτειο της Επανάστασης του 1821. Στους 12 Δήμους της περιοχής έλαβαν χώρα πλήθος εκδηλώσεων τιμής και μνήμης σε εκείνους που έκαναν το ακατόρθωτο κατορθωτό.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν τη Δευτέρα 25 Μαρτίου με τις μαθητικές παρελάσεις, που προκάλεσαν συγκίνηση αλλά και αισιοδοξία για το αύριο της χώρας.

Ακολουθεί εκτενές αφιέρωμα στο πώς κάθε Δήμος του Βόρειου Τομέα έδωσε το δικό του χρώμα στη σημερινή μέρα…

Δήμος Αγίας Παρασκευής

«Περίσσευσε σήμερα η περηφάνια και η συγκίνηση που νιώσαμε όλοι για τα νιάτα της πόλης μας, τα οποία καμαρώσαμε στη μαθητική παρέλαση με την οποία κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου» σημείωσε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης, για να προσθέσει:

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους μαθητές, καθώς και τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων που συμμετείχαν στην παρέλαση, για την άρτια παρουσία τους σήμερα. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και να συγχαρώ το Λύκειο των Ελληνίδων Αγίας Παρασκευής, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, τον Παιδικό Σταθμό “Ο Λουλουδότοπος”, το Μουσικοκινητικό Εργαστήριο ΑμεΑ Αγίας Παρασκευής, αλλά και τη Φιλαρμονική του Δήμου μας για την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις. Πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστίες ανήκουν και στις υπηρεσίες μας, που μερίμνησαν για την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων και ειδικότερα στη Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, την Τεχνική Υπηρεσία, τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, Καθαριότητας και Πράσινου. Απολογούμαι για τις μικρές οργανωτικές αστοχίες που σημειώθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων. Θα τις διορθώσουμε και την επόμενη φορά θα είμαστε ακόμα καλύτεροι.

Κλείνω με ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους εσάς, τους συμπολίτες μου, που με την παρουσία σας μας στηρίξατε και αγκαλιάσατε θερμά τις εκδηλώσεις μας, κάνοντας τη σημερινή ημέρα ακόμα πιο όμορφη και συγκινητική. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας». 

Δήμος Βριλησσίων

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα ο Δήμος Βριλησσίων τίμησε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Στη δοξολογία, που τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου, τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων στην πλατεία Ηρώων από τον δήμαρχο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας, πολιτικών κομμάτων, της Περιφέρειας Αττικής, δημοτικών παρατάξεων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, των προσκόπων και φορέων της πόλης μας.

Ο δήμαρχος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ημέρες όπως αυτή μας καλούν σε συλλογική περίσκεψη και αναδεικνύουν το ζητούμενο για τον τόπο μας και για τον Ελληνισμό διαχρονικά: την Ενότητα και την Αλληλεγγύη, για να επιτύχουμε όσα οραματιζόμαστε και όσα μας αξίζουν. Η ιστορική μνήμη, συλλογική και ατομική, είναι το οχυρό που προστατεύει όλα εκείνα για τα οποία οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν. Είναι η κινητήριος δύναμη που αντλείται από τις πράξεις και τα διδάγματα του ένδοξου παρελθόντος για να τροφοδοτήσει, με τη σειρά της, τις αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Αξίες αέναες, αξίες πανανθρώπινες, οικουμενικές, μα και τόσο βαθιά ελληνικές».

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μαθητική παρέλαση στην οδό Αναλήψεως, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βριλησσίων. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των πολιτών, ενώ ηχηρό μήνυμα συμπερίληψης έστειλαν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου που παρέλασαν μαζί με τα μέλη του ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Κρίκος» του Δήμου Βριλησσίων.

Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Με όλες τις τιμές εορτάστηκε και φέτος η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής. Από το ξεκίνημα του τριημέρου η πόλη σημαιοστολίστηκε στα κεντρικά της σημεία, ενώ ανήμερα της επετείου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής. Το πρωί της 25ης πραγματοποιήθηκαν η επιμνημόσυνη δέηση στους αγωνιστές και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της πλατείας του Αγίου Λουκά. Αμέσως μετά ακολούθησε η μεγάλη παρέλαση των σχολείων (δημόσιων και ιδιωτικών) και των συλλόγων της πόλης επί της Λεωφόρου Ηρακλείου.

«Στα δύσκολα της ιστορίας είμαστε μια γροθιά. Και με τη σημαία ψηλά συνεχίζουμε. Η ελευθερία είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλους. Είναι μια αξία, που θα τιμούμε και θα μεταλαμπαδεύουμε με υπερηφάνεια και στις επόμενες γενιές», το μήνυμα του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου.

«Η Ελλάδα γιορτάζει. Η πόλη μας γιορτάζει και αποδίδει τιμές στους αγωνιστές της Ελευθερίας με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις, που κορυφώνονται με την παρέλαση των σχολείων και των συλλόγων του Ηρακλείου. Χρόνια πολλά σε όλη την Ελλάδα» αναφέρει ο Δήμος μέσα από τη σελίδα του στο FB.

Από την πλευρά του, στο διαδικτυακό μήνημά του ο δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος σημειώνει: «25η Μαρτίου. Ημέρα εορτασμού και τιμής για την Παναγία μας, ημέρα μνήμης του μεγαλείου του λαού μας, ημέρα που τιμούμε, διδασκόμαστε και θυμόμαστε ποιοι είμαστε. Μια μέρα που αναζωογονεί αξίες, γιατί η Ελλάδα αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από μία χώρα. Είναι μια κληρονομιά, μια πηγή έμπνευσης και έκφραση της ανθρώπινης πνευματικότητας. “Η Ελλάδα είναι μια χώρα…” όπως περιγράφει ο Ελύτης, πολυδιάστατη, μια πλούσια πηγή έμπνευσης και εκφραστικότητας, που συνήθως μας καθηλώνει…” και “…η τύχη μας…” γράφει ο Μακρυγιάννης “… έχει τους Έλληνες, πάντοτε ολίγους. Παλαιόθεν ως τώρα, όλα τα θηρία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε, τρώνε μα μένει πάντα μαγιά. Αυτή η μαγιά είναι η σπίθα που έφερε το θάμα”. Και… είναι ένα θαύμα που αξίζει την απόλυτη μας εκτίμηση! Οι πρόγονοί μας, που σήμερα τιμούμε, γκρέμισαν τους ζυγούς και τα δεσμά που τους κρατούσαν έρμαια των άλλων και όρισαν τη δική τους μοίρα. Για μια ζωή ελεύθερη και ανεξάρτητη, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Απέδειξαν πως η αξία του ανθρώπου είναι να ξέρει πως ζητάει το αδύνατο, πιστεύοντας πως κάποια μέρα θα γίνει δυνατό! Στα δύσκολα της ιστορίας είμαστε μια γροθιά. Και με τη σημαία ψηλά συνεχίζουμε. Η ελευθερία είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλους. Είναι μια αξία που θα τιμούμε και θα μεταλαμπαδεύουμε με υπερηφάνεια και στις επόμενες γενιές! Χρόνια Πολλά σε όλες και σε όλους!».

Δήμος Κηφισιάς

Φωτογραφία: ClickBox

«Σήμερα στη Νεα Ερυθραία, στην Κηφισιά και την Εκάλη κυμάτιζε η γαλανόλευκη σημαία μας. Σήμερα χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, μέλη πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων του Δήμου μας και εθελοντικές ομάδες παρέλασαν τιμώντας όσους θυσιάστηκαν για τα ιδανικά, τη δικαιοσύνη, την ομόνοια και την ελευθερία. Ημέρα περηφάνιας και σεβασμού. Χρόνια πολλά Ελλάδα!» σημειώνει στη δική του ανάρτηση στο FB ο δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς για τη σημερινή εθνική επέτειο.

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης

Με το γαλανόλευκο χρώμα της σημαίας μας φωταγωγήθηκαν τα δημοτικά καταστήματα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης την παραμονή της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη μεγάλη γιορτή που σηματοδότησε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας, η δημοτική αρχή αξιοποίησε τα τεχνολογικά εργαλεία που διαθέτει και φωταγώγησε τα δημοτικά καταστήματα στα εθνικά μας χρώματα, ως φόρο τιμής στον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία.

Την επομένη μέρα, με λαμπρότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης για την επέτειο. Το πρωί της Δευτέρας 25 Μαρτίου τελέστηκε δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας στη Λυκόβρυση, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στον χώρο του Ηρώου της Λυκόβρυσης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός του 4ου Δημοτικού Πεύκης Ελένη Κιόρογλου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από σχολεία και φορείς του Δήμου. Το τελετουργικό ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση των σχολείων και φορέων της πόλης επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη και Αγιας Βαρβάρας. Η γιορτή έκλεισε με πολύ κέφι και χορό από τη Χορευτική Ομάδα Παραδοσιακών Χορών του ΠΕΑΠ, υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Μπαφαλούκου, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Λυκόβρυσης και τον Ελληνικό Χορευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Χορών με χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Φραγκάκη.

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Μάριος Ψυχάλης δήλωσε σχετικά με την ημέρα: «Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για όλους μας, καθώς τιμάμε τους ήρωες της Επανάστασης του 1821, το θάρρος και η αυτοθυσία των οποίων οδήγησαν σε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της Ιστορίας μας. Το παράδειγμά τους αποτελεί οδηγό για όλες τις επόμενες γενιές και ένα διαχρονικό μήνυμα πως ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε αυτό που θεωρείται ακατόρθωτο. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές, εκπαιδευτικούς, μέλη συλλόγων και φορέων, αθλητές των σωματείων μας και όλους όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Εύχομαι υγεία και αγάπη σε όλους. Χρόνια πολλά σε όλο το Έθνος».

Δήμος Αμαρουσίου

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα το Μαρούσι γιόρτασε την εθνική επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης για την Ελευθερία, αποτίνοντας φόρο τιμής στη θυσία των αγωνιστών του ’21, στους οποίους οφείλουμε την εθνική μας υπόσταση και υπερηφάνεια. Σύσσωμη η δημοτική αρχή της πόλης, με επικεφαλής τον δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου, της Περιφέρειας Αττικής, των τοπικών αρχών, των συλλόγων και φορέων της πόλης και πλήθος πολιτών, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής και συνεόρτασαν το σημαντικό αυτό γεγονός στη μακραίωνη ιστορία του τόπου μας, με το οποίο συνδέθηκε η γέννηση του νεοελληνικού κράτους.

Με την καθιερωμένη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις. Ακολούθως, ο ιερός κλήρος και το εκκλησίασμα μετέβησαν πεζή στο Μνημείο Ηρώων της πόλης, όπου σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο και τους εκπροσώπους φορέων της πόλης, καθώς και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου κατά την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας αναφέρθηκε στην υπέρτατη αξία της ελευθερίας, που διαπότισε τους Ήρωες του ΄21, στην αυτοθυσία και τις μεγαλειώδεις πράξεις των προγόνων μας για το ιδανικό της ελευθερίας και επισήμανε το νόημα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου στη δική μας εποχή. «Η 25η Μαρτίου δεν αποτελεί απλώς και μόνο μια σχολική υπόθεση ή εκδήλωση, ούτε συρρικνώνεται σε μια συνηθισμένη επέτειο. Η 25η Μαρτίου 1821 είναι ιστορικό, εθνικό και κοινωνικό γεγονός ύψιστης σημασίας. Ο εορτασμός της δεν μπορεί να είναι απλά επετειακός, ούτε να έχει μουσειακό αποτύπωμα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η 25η Μαρτίου είναι παρούσα και σήμερα και για πάντα. Όχι μόνο γιατί δημιούργησε τη σύγχρονη Ελλάδα, αλλά γιατί οι παρακαταθήκες της, τα διδάγματά της και το αξιακό της στερέωμα οφείλουν να διαμορφώνουν τις συνειδήσεις μας. Δεν μπορείς να κατανοήσεις και να γιορτάσεις τη σημερινή μέρα με χειραγωγημένες συνειδήσεις, ιδεολογίες παρακμής και κοσμοθεωρίες λατρείας του χρήματος και των υλικών αγαθών. Πριν από αυτά οφείλουμε να στοχαστούμε, ιδιαίτερα σήμερα, το μέγα ζήτημα της εθνικής ανεξαρτησίας. Γιατί αυτή η μάχη στην ιστορία δεν δίνεται άπαξ.
Κάθε εποχή οφείλει να δίνει τον δικό της αγώνα». Κλείνοντας τον πανηγυρικό της ημέρας ο κ. Αμπατζόγλου ανέφερε: «Αυτές οι ιδέες που οδήγησαν τους προγόνους μας στον ξεσηκωμό του 1821, όταν διεκδίκησαν την ελευθερία τους κόντρα στις διεθνείς συγκυρίες και τις πραγματικότητες της εποχής, ας αποτελέσουν την εφαλτήρια δύναμη και για τους σημερινούς αγώνες. Με τη θυσία τους, όλοι όσοι πραγματοποίησαν την παλιγγενεσία και βίωσαν την ελευθερία, είτε με τη ζωή είτε με τον θάνατο, έγιναν οι ίδιοι ιδέες και πρότυπα. Ας κρατήσουμε, λοιπόν, ζωντανή τη μνήμη τους και το δίδαγμά τους. Χρόνια Πολλά!».

Ακολούθησε παρουσία πλήθους κόσμου η παρέλαση των μαθητών/τριών Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, των Προσκόπων, των Οδηγών και των πολιτιστικών συλλόγων, υπό τους ήχους πατριωτικών εμβατηρίων που παιάνιζε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού. Η «Μικτή Χορωδία Αγίας Φιλοθέης Αμαρουσίου», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αιμίλιου Γιαννακόπουλου έδωσε μία υπέροχη συναυλία με επετειακές ερμηνείες.

Δήμος Μεταμόρφωσης

«Χρόνια Πολλά Ελλάδα! Χρόνια Πολλά Μεταμόρφωση! Με την ευλογία της Παναγίας, που επίσης γιορτάζουμε σήμερα, σας ευχόμαστε κάθε καλό» αναφέρει ο Δήμος Μεταμόρφωσης με ανάρτησή του στη σελίδα του στο FB.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεταμόρωσης Στράτος Σαραούδας επισημαίνει με αφορμή την εθνική μας επέτειο: «Οι Έλληνες και η Ορθοδοξία σήμερα γιορτάζουμε. Τιμούμε και Δοξάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την Επανάσταση του 1821 και τους ένδοξους προγόνους μας αγωνιστές. Εκδηλώσεις που ολοκληρώθηκαν με την μαθητική παρέλαση, η οποία καταδεικνύει περίτρανα ότι η πατρίδα μας, εκτός από παρελθόν, έχει παρόν και μέλλον. Χρόνια Πολλά Ελλάδα. Χρόνια Πολλά Μεταμορφωση».

Δήμος Νέας Ιωνίας

Με κάθε επισημότητα και σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας τίμησε ο Δήμος Νέας Ιωνίας την Επανάσταση του 1821. Με τη μαζική παρουσία κατοίκων πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση σχολείων, πολιτιστικών, αθλητικών και προσφυγικών συλλόγων  στο κέντρο της πόλης, στη Λεωφόρο Ηρακλείου. Η παρέλαση  άνοιξε με αντιπροσωπεία από τον μαρτυρικό κατεχόμενο Δήμο του Λευκονοίκου Κύπρου, με τον οποίο είναι αδελφοποιημένος ο Δήμος Νέας Ιωνίας. Στον χώρο της παρέλασης εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον δήμαρχο Παναγιώτη Μανούρη, ο οποίος τόνισε ότι η αυταπάρνηση και η θυσία των προγόνων μας είναι επίκαιρη πηγή έμπνευσης, καθώς η ανθρώπινη ζωή έχει αξία μόνο όταν υπάρχει ελευθερία. 

Προηγήθηκε η κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Μητέρας από τη δημοτική αρχή, την Περιφέρεια, εκπροσώπους συλλόγων γονέων Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης, εκπροσώπους κομμάτων, προσφυγικών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων του Δήμου. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη δοξολογία που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αναργύρων από τον αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Αρβανίτη, πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Ν. Φιλαδελφείας.

Νωρίς το πρωί της 25ης Μαρτίου σήμαναν οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του Δήμου, δίνοντας το έναυσμα για τον εορτασμό της εθνικής μας εορτής.  

Στο μήνυμά του για τη σημερινή εθνική επέτειο ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης αναφέρει:

«Σήμερα, τιμούμε το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας μας. Την έναρξη της Επανάστασης του 21. Όλοι οι Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης υποκλίνονται στους προγόνους τους που όρθωσαν το ανάστημά τους στην τυραννία και έβαλαν το θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους. Διπλή γιορτή σήμερα. Γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, το χαρμόσυνο μήνυμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, που δίνει το έναυσμα της εκκίνησης για τον δρόμο της προσωπικής σωτηρίας του καθενός μας.

25η Μαρτίου 1821. Η αποτίναξη τού τουρκικού ζυγού ήταν ένα εγχείρημα πού φαινόταν ακατόρθωτο. Η αριθμητική υπεροχή των τουρκικών στρατευμάτων, η μακρόχρονη υποτέλεια, αλλά και η αρνητική στάση των μεγάλων δυνάμεων δεν ανέκοψαν το ηθικό των σκλαβωμένων Ελλήνων, οι οποίοι επαναστάτησαν και αγωνίστηκαν πεισματικά και νικηφόρα. Το 1821 το θεωρεί ο αλησμόνητος Γ. Σεφέρης ένα συμπυκνωμένο μήνυμα. Αποτελεί την πεμπτουσία και το πολυτιμότερο κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας. Τα ακατάλυτα όπλα της αυταπάρνησης και της θυσίας είναι επίκαιρη πηγή έμπνευσης για τους νέους και πρέπει να κατανοήσουν ότι η ανθρώπινη ζωή έχει αξία μόνο όταν υπάρχει ελευθερία. Αυτή είναι η ιερή παρακαταθήκη που μας άφησαν. Αυτήν οφείλουμε να τιμήσουμε με ενότητα, σύμπνοια και αλτρουισμό, με γνώμονα το κοινό καλό, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η επιτυχία του οποίου δεν κτίζεται με μικρότητες, εμπάθειες, ατομικά συμφέροντα και φυγοπονία. Ας πορευτούμε με σύνεση και θάρρος, γιατί “Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας, ας έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία”. Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821. Ζήτω η Ελλάδα μας».

Δήμος Παπάγου – Χολαργού

Ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Παπάγου – Χολαργού με τις παρελάσεις μαθητών, Προσκόπων, Ναυτοπροσκόπων, Οδηγών και των εθελοντών της Δασοπροστασίας. Προηγήθηκαν οι δοξολογίες στους Ιερούς Ναούς Αγίας Σκέπης Παπάγου και Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και οι καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα Πεσόντων.

Ο δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις της Κοινότητας Χολαργού, ενώ στην Κοινότητα Παπάγου εκπροσωπήθηκε από την αντιδήμαρχο Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Ποιότητας Ζωής Χρύσα Παρίση.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησαν η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Χολαργού Σοφία Μαραβέλια στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης και η κ. Βασιλική Βασιλοπούλου, φιλόλογος του 1ου Λυκείου Παπάγου, στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης.

Δήμος Πεντέλης

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις και οι παρελάσεις των σχολείων για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και στις τρεις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Πεντέλης, παρουσία της δημάρχου Νατάσσας Κοσμοπούλου, μελών της διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων φορέων καθώς και πλήθους συμπολιτών μας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τις δοξολογίες στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στα Μελίσσια, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στη Νέα Πεντέλη και στον Ιερό Ναό Αγίου Σεραφείμ στην Πεντέλη. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνος δέηση και η κατάθεση στεφάνων στα Μνημεία Ηρώων του Δήμου και εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας στα Μελίσσια από τη δήμαρχο Νατάσσα Κοσμοπούλου, στη Νέα Πεντέλη από την αντιδήμαρχο Διοικητικών & Πολιτισμού Άρτεμις Αργύρη και στην Πεντέλη από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ιωάννη Ζούνη.

Η δήμαρχος στον πανηγυρικό της μας κάλεσε «να ενθυμηθούμε και να παραδειγματιστούμε από τις πανανθρώπινες αξίες των Ηρώων του 21» και τόνισε ότι «θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ομόνοια και να είμαστε μονιασμένοι, στο ΕΜΕΙΣ και όχι στο ΕΓΩ».

Στις παρελάσεις, μαθητές, σύλλογοι, φορείς και το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο παρέλασαν υπό τους ήχους της μπάντας των Γυμνασίων και Λυκείων των τριών δημοτικών μας ενοτήτων, έψαλλαν περήφανα τον Εθνικό μας Ύμνο, μαζί με τα παιδιά της δημοτικής παιδικής χορωδίας, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και μοιράστηκαν κεράσματα, μα πάνω από όλα μοιράστηκαν την ιστορική μνήμη ως μια πραγματικά ζωντανή εμπειρία που αποδεικνύει τη σύγχρονη σημασία του ενωτικού μηνύματος του 1821.

Στο μήνυμά της για την επέτειο της 25ης Μαρτίου η δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου αναφέρει:

«Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα εθνικής υπερηφάνειας και ομοψυχίας. Η διπλή γιορτή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, η οποία μας καλεί να ενθυμηθούμε και να παραδειγματιστούμε από τις πανανθρώπινες αξίες των Ελλήνων Ηρώων. Η Πίστη, η Ελευθερία, η Ομόνοια και η Αυταπάρνηση αποτελούν πολύτιμα, ιερά πνευματικά και ηθικά αγαθά που οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να μεταδώσουμε στα παιδιά και τους νέους μας. Ας αντλήσουμε έμπνευση και αποφασιστικότητα από το άσβεστο πάθος για Δικαιοσύνη και Ειρήνη των Αγωνιστών του ’21 που, σήμερα περισσότερο από ποτέ, αυτά χρειαζόμαστε, ώστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί  και να διεκδικήσουμε ένα αύριο Εμπιστοσύνης και Ελπίδας. Ας αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες που θυσίασαν τη ζωή τους για την  πατρίδα. Ας θυμηθούμε ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, μονιασμένοι και όχι διχασμένοι. Ας θυμηθούμε ότι πρέπει να είμαστε στο ΕΜΕΙΣ και όχι στο ΕΓΩ. Αιώνια η μνήμη των Ηρώων του 21! Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας!

Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού

Φωτογραφία: Studio Gakis

«Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου τιμήθηκε σήμερα από τη νεολαία του Δήμου μας με τον καλύτερο τρόπο. 203 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, η συμμετοχή στη μαθητική παρέλαση μας γεμίζει υπερηφάνεια και αισιοδοξία. Χρόνια Πολλά στους απανταχού Έλληνες, Χρόνια Πολλά Ελλάδα!» σημειώνει ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικύ στη σελίδα του στο FB.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χαράλαμπος Μπονάτσος σημειώνει στη δική του ανάρτηση: «Συγκίνηση και υπερηφάνεια σήμερα στη μαθητική παρέλαση στον Δήμο μας, στο Νέο Ψυχικό! Με πίστη στις δυνατότητες της νεολαίας, αλλά και στις αξίες του Έθνους μας, μόνο αισιόδοξοι και σίγουροι μπορούμε να είμαστε για το μέλλον της πατρίδας μας. Χρόνια πολλά Ελλάδα μας!».

Δήμος Χαλανδρίου

Με τη παρουσία πλήθους πολιτών και την παρέλαση των σχολείων της πόλης γιορτάστηκε και φέτος η εθνική επέτειος της Επανάστασης του 1821 στον Δήμο Χαλανδρίου. Προηγήθηκε η δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάοου και η επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων, με κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, τον βουλευτή Χαράλαμπο Κατσιβάρδη, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, την αντιπεριφερειάρχη Αττικής Ευαγγελία Γιακουμάτου, την εκπρόσωπο της Πρεσβείας της Παλαιστίνης Fadwa Abushanab, την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αγαπάμε το Χαλάνδρι Κρίστη Αγαπητού, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χαλάνδρι στο Φως Χάρη Ρώμα και τον διοικητή του Α.Τ. Χαλανδρίου Βασίλειο Γκουνέλλα.  Στεφάνι κατέθεσαν επίσης εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, των συλλόγων και των φορέων της πόλης.

Τη μαθητική παρέλαση άνοιξε και έκλεισε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου. Εκτός από τους μαθητές/τριες των σχολείων, παρέλασαν επίσης αντιπροσωπείες των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της πόλης, όπως και αντιπροσωπείες του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του 2ου και του 3ου Συστήματος Προσκόπων Χαλανδρίου.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη απο τον δήμαρχο Χαλανδρίου, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τάνια Καραγιάννη και την Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου.

Σίμος Ρούσσος: «Να ξαναθυμηθούμε ποιος ήταν αυτός ο λαός»

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της ημέρας, ιδιαίτερα «σήμερα που παλιές και νέες ιερές συμμαχίες καταδυναστεύουν την Ευρώπη και απειλούν με σφαγή τους λαούς της», αναφέρθηκε στο μήνυμα του  ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, τονίζοντας ότι είναι «ανάγκη να ξαναθυμηθούμε ποιος ήταν αυτός ο λαός. Γιατί όσο κι αν σε μερικούς φαίνεται αδιανόητο, υπήρξε εποχή που το κάλεσμα για μιας ώρας ελεύθερη ζωή γκρέμιζε αυτοκρατορίες και θεμελίωνε κράτη».

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη στην αδικία που επιφύλαξε το νέο ελληνικό Κράτος στους Αγωνιστές και στον απλό λαό και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει για μας γη ενδοξότερη από αυτή που η τελευταία της πέτρα βαπτίστηκε από το αίμα των ανθρώπων που την αγάπησαν. Γιατί η πατρίδα της δικής μας καρδιάς δεν είναι αυτή που βολεύεται στο ραγιάδικο ήθος, εκτελώντας τα προστάγματα των ισχυρών. Δεν είναι αυτή που στέλνει όπλα και εκστρατεύει ενάντια στους φίλους της, αρνείται την ιστορία της και εκχωρεί τον πλούτο της στους δήθεν συμμάχους και τους δανειστές. Δεν είναι αυτή που δολοφονεί, εξορίζει και τρομοκρατεί τα παιδιά της. Αλλά ο κόσμος των οραμάτων, της ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας και της Δικαιοσύνης. Πατρίδα μας είναι ο κόσμος των ανεκπλήρωτων οραμάτων των Αγωνιστών του 21, ο τόπος των θυσιών τους για Ισότητα και Αδελφοσύνη. Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821. Ζήτω οι Αγώνες του Ελληνικού Λαού για το δίκαιο και τη λευτεριά».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet