Ψηφίσματα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
Πολιτική

Ψηφίσματα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

«Δύο σημαντικά Ψηφίσματα για την προστασία των πολιτών και των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, που βάλλονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, υιοθέτησε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο ύστερα από πρωτοβουλία της Δύναμης Ζωής και παρά την αντίθεση της δεξιάς διοίκησης, που συνεχίζει την απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου» σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η παράταξη της τέως περιφερειάρχη Ρένας Δούρου. Μάλιστα, όπως τονίζει η περιφερειακή διοίκηση «εμμένει στην εικονική συμμετοχή με το πρόσχημα της… πανδημίας αν και ο υπουργός Υγείας έχει ανακοινώσει την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό! Πάντως στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες της δεξιάς διοίκησης να μην υιοθετήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο τα δύο Ψηφίσματα για την προστασία του δημόσιου αγαθού που είναι το νερό και για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πολιτών.

Στην ανακοίνωσή της η Δύναμη Ζωής αναφέρει επίσης:

«Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό

Το Ψήφισμα της Δύναμης Ζωής κατά των σχεδίων Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση του νερού υιοθέτησε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία και παρά την προσπάθεια της  δεξιάς διοίκησης που επιχείρησε να το αποτρέψει. “Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό!” τονίζει το Ψήφισμα (εδώ όλο το κείμενο).

“Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συντάσσεται με τις θέσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί από την ΚΕΔΕ, την ΕΔΕΥΑ, την ΠΟΕ ΔΕΥΑ, και τις διοικήσεις των ΔΕΥΑ και ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που μετατρέπει την ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων”, τονίζεται μεταξύ άλλων στο Ψήφισμα που εκφράζει την αντίθεση του στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και της ζητά να το αποσύρει.

“Η κυβερνητική αυτή επιλογή, θα διαρρήξει την προστασία του νερού ως δημόσιου αγαθού, θα το μετατρέψει σε εμπόρευμα και θα μεταφέρει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις υψηλό κόστος για να έχουν υπερκέρδη λίγοι, ενώ θα περιορίσει την πρόσβαση όλων στο νερό ως βασικό αγαθό. Κι αυτό, ενώ την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο κυριαρχεί η τάση ανάκτησης των επιχειρήσεων ύδρευσης από τους ιδιώτες και η υπαγωγή τους στον δημόσιο έλεγχο, αφού αύξησαν τις τιμές του νερού και υποβάθμισαν την ποιότητα των υπηρεσιών στους πολίτες. Γιατί απλά δεν φρόντισαν για την κοινωνία, αλλά για το κέρδος τους”.

Ψήφισμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Εξάλλου, σε δεύτερο Ψήφισμά του, με πρόταση της Δύναμης Ζωής, το Περιφερειακό Συμβούλιο, με αφορμή την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου που ανοίγει δυστυχώς δρόμο στα περίφημα “funds” για να βγάλουν σε πλειστηριασμό περίπου 700.000 ακίνητα, τονίζει ότι “οι τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό που έφερε η Κυβέρνηση μετά την δημόσια κατακραυγή δεν λύνουν το πρόβλημα που αυτή δημιούργησε. Οι τράπεζες και τα funds εξακολουθούν να μην δεσμεύονται σε τίποτα”.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά από την Κυβέρνηση:

  • Αναστολή των πλειστηριασμών με Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου τουλάχιστον μέχρι την εκλογική διαδικασία.
  • Κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα της Νέας Δημοκρατίας και αντικατάσταση του με ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.
  • Να υπάρχει δεσμευτικότητα για τους πιστωτές, να είναι υποχρεωμένοι να κάθονται στο τραπέζι για την εξεύρεση λύσης με τους οφειλέτες.
  • Διαφορετική πλατφόρμα από την σημερινή για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, στην οποία να μπορούν να κάνουν αίτηση οι οφειλέτες με την ύπαρξη εισοδηματικών κριτηρίων.
  • Να υπάρχει η δυνατότητα στους οφειλέτες δικαστικής προσφυγής κ.ά.»

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet