Ρ. Δούρου: Απαλλαγή Περιφερειών από θεσμικούς ανασταλτικούς παράγοντες
Περιφέρεια Αττικής

Ρ. Δούρου: Απαλλαγή Περιφερειών από θεσμικούς ανασταλτικούς παράγοντες

Έμφαση στη θωράκιση του αποτελεσματικού ρόλου των Περιφερειών μέσα από τη συνταγματική καθιέρωση της έννοιας της μητροπολιτικότητας, έδωσε, χθες, Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016, κατά την παρέμβασή της στο 4ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Η περιφερειάρχης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να απαλλαγούν οι Περιφέρειες από τους «θεσμικούς ανασταλτικούς παράγοντες», προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην παράλειψη από τη χώρα μας της επέκτασης της επικύρωσης του Χάρτη της Τοπικής Αυτονομίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και στον β΄ βαθμό κάτι, που όπως είπε, είναι δικαιολογημένο για τις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν δεν υπήρχε αιρετή δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, αλλά εντελώς αδικαιολόγητο σήμερα.

Τα βασικά σημεία της παρέμβασης της περιφερειάρχη:

Ανάγκη θεσμικού εκσυγχρονισμού μέσα από την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου, του Συντάγματος, του «Καλλικράτη», καθώς και μέσα από την εναρμόνιση με τα προτάγματα περί Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ξεκαθάρισμα του τοπίου των σχέσεων μεταξύ κρατικών και αυτοδιοικητικών μηχανισμών έτσι ώστε να μην χρειάζεται να εμπλέκονται σε ένα θέμα καθημερινότητας του πολίτη, για μια απλή κυκλοφοριακή ρύθμιση, για παράδειγμα, πέντε δημόσιοι φορείς!

Η συνταγματική κατοχύρωση της μητροπολιτικότητας στο άρθρο 102 του Συντάγματος θα λειτουργήσει καταλυτικά, καθιστώντας τις Περιφέρειες, μέσα από συνέργειες με άλλους ΟΤΑ, ενεργούς παράγοντες ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα θα επιλύσει ζητήματα επικάλυψης και σύγκρουσης αρμοδιοτήτων, δίνοντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και το αίτημα για συνταγματική κατοχύρωση της φορολογικής αποκέντρωσης: διασφαλίζει μέσα από την απόδοση δημόσιων πόρων από φόρους ή τέλη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οικονομική αυτοτέλεια των Περιφερειών. 

Ανάγκη διαμόρφωσης, για πρώτη φορά στη χώρα, μιας πολυεπίπεδης εθνικής πολιτικής για την ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού μακριά από τις πελατειακές λογικές του παρελθόντος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet