Από νωρίς στα… δύσκολα η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά
Πρόσωπα

Από νωρίς στα… δύσκολα η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά

Είναι η μοναδική δήμαρχος των 12 Δήμων του Βορείου Τομέα Αθηνών που με το… καλημέρα της θητείας της βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο μεγάλες προκλήσεις. Η μία αφορά θέμα που άπτεται της δικής της επιλογής για τον τρόπο που έχει επιλέξει για να διοικήσει τον Δήμο της, αλλά η άλλη της «ήρθε απέξω» και, μάλιστα, από μια κυβέρνηση που ανήκει στον ίδιο με εκείνη πολιτικό χώρο.

Ο λόγος για τη δήμαρχο Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, η οποία με διαφορά λίγων 24ώρων πέρασε δύο ισχυρά «crash test» στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της.

Το πρώτο ήταν τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και πέτυχε τη διάλυση των δύο Νομικών Προσώπων του Δήμου, όχι όμως και τη σύσταση Κοινωφελούς Επιχείρησης, στην οποία θα περνούσε μέρος των αρμοδιοτήτων τους, θέμα που αναγκάστηκε να αποσύρει.

Η δεύτερη ισχυρή δοκιμασία ήταν η αιφνιδιαστική και εν κρυπτώ απόφαση της κυβέρνησης να περάσει η πτέρυγα του νοσοκομείου «Αμ. Φλέμινγκ» στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που ήρθε να ενισχύσει τη φημολογία περί μεταφοράς προσφυγόπουλων ή προσφύγων (από τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, είναι ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα) στον εν λόγω χώρο.

Αν και διαφορετικής υφής, τα δύο ζητήματα δοκίμασαν τη νέα δήμαρχο, η οποία -τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο- τα διαχειρίστηκε με απόλυτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Παρά τις επιθέσεις που δέχθηκε η διοίκησή της, κυρίως στο θέμα των Νομικών Προσώπων, δεν ύψωσε ούτε μια φορά τη φωνή της, ενώ δεν «τσίμπησε» και στις διαρκείς προκλήσεις από τα αντιπολιτευτικά έδρανα. Αλλά και στο θέμα των προσφύγων, που πολλοί φοβούνταν -μεταξύ των οποίων και το «Ε»- μήπως εξελιχθεί σε μια «εκρηκτική» συνεδρίαση, τελικώς κατόρθωσε, με τη βοήθεια και των συναδέλφων της, απ’ όλες τις παρατάξεις, να διεξαχθεί ένας ομαλότατος διάλογος.

Για πόσο, όμως, θα διατηρηθεί το κλίμα αυτό; Δεδομένου ότι μέρος της μειοψηφίας, έστω και με χαμηλούς τόνους προς το παρόν, χρεώνει τη δήμαρχο για τη στάση που τήρησε μετά το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν τηρήθηκαν κάποια… συμπεφωνημένα, είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να διευκολύνει την αυτοδιοικητική ζωή της κ. Κεχαγιά. Η παράταξη της δημάρχου διαθέτει μόλις 9 έδρες στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο των 33 εδρών, ενώ η σύμπραξη με την παράταξη Πεντέλη 2020, αύξησε τη δύναμή της στις 13 έδρες. Επίσης, οι τρεις ανεξαρτητοποιήσεις συμβούλων (οι οποίοι προς το παρόν ψηφίζουν τις θέσεις της διοίκησης), «βγάζουν» έναν τελικό αριθμό 16, που ακόμη υπολείπεται από αυτόν της πλειοψηφίας. Άρα, είτε θα πρέπει να υπάρξουν κι άλλες «αποσκιρτήσεις» από τις λοιπές παρατάξεις, είτε -με κάποιον τρόπο- να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις.

Και μάλλον αυτό είναι το σημείο που θα κληθεί να δώσει νέες… εξετάσεις η δήμαρχος. Εάν, δηλαδή, θα κινηθεί προς την κατεύθυνση οικοδόμησης προγραμματικών συμφωνιών ή θα επιλέξει να πάρει με το μέρος της συγκεκριμένα πρόσωπα. Στην πρώτη περίπτωση, μάλλον θα επιτύχει μία σχετικά σταθερή πλειοψηφία στο Σώμα. Στη δεύτερη θα τελεί μονίμως υπό την… αίρεση αυτών που -για προσωπικούς λόγους ο καθένας- θα προσφέρουν τη στήριξή τους.

Το τι θα αποφασίσει η Δ. Κεχαγιά μόνο εκείνη το γνωρίζει. Οι πρώτες παρουσίες της, πάντως, στο Δημοτικό Συμβούλιο, και μάλιστα υπό τις αντίξοες συνθήκες που περιγράψαμε, έδειξαν ότι μόνο από έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και ψυχραιμίας δεν διακρίνεται. Οπότε, μάλλον θα το αποφασίσει με «ψυχρό» αίμα και, αναλόγως της κατάληξης, θα το πιστωθεί ή θα το χρεωθεί η ίδια…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet