«Κόκκινη κάρτα» στην κυβέρνηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης για το θέμα της μεταφοράς προσφύγων στα Μελίσσια
Κοινωνία

«Κόκκινη κάρτα» στην κυβέρνηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης για το θέμα της μεταφοράς προσφύγων στα Μελίσσια

Ήταν μια συνεδρίαση που θα μπορούσε να διεκδικήσει «όσκαρ» νηφαλιότητας και το ακόμη πιο παράξενο πραγματοποιήθηκε σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που, μόλις πριν λίγα 24ωρα, είχε πραγματοποιήσει μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις του. Ο λόγος για το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης, που κλήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου, για να συζητήσει το μείζον θέμα της φημολογούμενης μεταφοράς προσφύγων στην πτέρυγα Μπόμπολα, του Νοσοκομείου «Αμ. Φλέμινγκ».

Και γράψαμε θα μπορούσε, γιατί στο τέλος τελικώς δεν μπόρεσε να ληφθεί ένα ενιαίο και ομόφωνο ψήφισμα, αφού οι επικεφαλής των παρατάξεων Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή και Λαϊκή Συσπείρωση, κ.κ. Αντώνης Φειδοπιάστης και Σπύρος Κωνσταντάς δεν βρήκαν… κοινό τόπο, ούτε στην αναθεωρημένη πρόταση της δημάρχου, Δήμητρας Κεχαγιά, που έκανε -είναι αλήθεια το παν- για να επιτευχθεί η ομοφωνία.

Ακόμη κι έτσι, όμως, η αντιμετώπιση ενός τόσο λεπτού και πολύπλοκου θέματος από τους δημοτικούς συμβούλους της Πεντέλης ήταν σαφώς ώριμη, υπεύθυνη και ρεαλιστική.

Δήμαρχος: Ας ξεχάσουν την πτέρυγα Μπόμπολα – Δεν πρόκειται να μεταφέρουν εκεί πρόσφυγες

Δήμητρα Κεχαγιά

Η δήμαρχος, στην αρχική τοποθέτησή της, αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειές της να επικοινωνήσει με κυβερνητικά στελέχη, ευθύς αμέσως αφότου πληροφορήθηκε το ζήτημα, προκειμένου να έχει πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση. Ωστόσο, βρήκε κλειστές πόρτες… Και όταν, πλέον, έμαθε για την παραχώρηση της πτέρυγας Μπόμπολα του Γ.Ν. Μελισσίων «Αμ. Φλέμινγκ» στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θεώρησε υποχρέωσή της να ενημερώσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο και τους κατοίκους του Δήμου.

«Δεν είναι τιμητικό για την κυβέρνηση να ενημερώνεται η δήμαρχος και ο Δήμος από τα δημοσιεύματα» είπε σχετικά η κ. Κεχαγιά, η οποία νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «αίρω την εμπιστοσύνη μου προς την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στον τρόπο που λειτούργησε», για να συμπληρώσει ότι θέλει πλέον επίσημη ενημέρωση, «γιατί δεν εμπιστεύομαι τις όποιες τηλεφωνικές διαβεβαιώσεις». Κάποιες από αυτές τις διαβεβαιώσεις αναφέρονται στο ότι το θέμα της μεταφοράς προσφύγων στην περιοχή «δεν είναι κάτι μη αντιστρέψιμο», «μπορεί να συζητηθεί», «δεν αφορά στο κοντινό μέλλον»…

Ωστόσο, όπως ανέφερε η δήμαρχος, είναι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης να μεταφέρει κομμάτι του προσφυγικού-μεταναστευτικού βάρους που υφίστανται κυρίως τα ελληνικά νησιά, προς την Αττική. Και όπως πρόσθεσε, δεν υπάρχει καμιά αντίρρηση, εφόσον χρειασθεί, να επωμισθεί και ο Δήμος Πεντέλης το φορτίο που του αναλογεί, αλλά με διάλογο, συνεννόηση, αφού έχει καθορισθεί ο αριθμός, οι ηλικίες και τα άλλα στοιχεία που αφορούν τους πρόσφυγες που θα έρθουν και βέβαια, σε χώρους που ο ίδιος ο Δήμος θα επιδείξει, εφόσον αυτοί υπάρχουν.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε η δήμαρχος, η πτέρυγα Μπόμπολα, «μέσα στον αστικό ιστό, κοντά σε σχολεία και δίπλα σε δασικές εκτάσεις» δεν ενδείκνυται «σε καμιά περίπτωση» για τη στέγαση προσφύγων και «αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί».

Η κ. Κεχαγιά απάντησε εμμέσως και σε κάποια σχόλια που διακινήθηκαν για τη στάση της, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνοντας -με τον ίδιο νηφάλιο και ψύχραιμο λόγο που διατήρησε σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης- ότι «είμαι και άνθρωπος και γυναίκα και μητέρα και η ευαισθησία μου είναι αδιαπραγμάτευτη». Η ίδια πρόσθεσε ότι ο Δήμος έχει αποδείξει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως με το «Χαμόγελο του Παιδιού» ότι έχει φιλοξενήσει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και το έχει κάνει με τρόπο υποδειγματικό, άρα η όποια αντίδραση εκδηλώνεται σήμερα δεν αφορά στους πρόσφυγες, αλλά στον «πρόχειρο και απαράδεκτο τρόπο» που επιχειρείται να φορτωθεί ο Δήμος Πεντέλης «όλο το βάρος του Βορείου Τομέα, αν όχι όλης της Αττικής».

Από εκεί και πέρα, η δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα ότι έχει ορισθεί συνάντηση την προσεχή Πέμπτη (10/10) με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και με άλλους παράγοντες, στην οποία θα επιδιωχθεί να υπάρξει πλήρης ενημέρωση του Δήμου για το τι ακριβώς αφορά η πρόταση της κυβέρνησης.

Η πρόταση της κ. Κεχαγιά προς το Σώμα, που παρακάλεσε και επιδίωξε με κάθε τρόπο να είναι ομόφωνη, εστίαζε σε τρία σημεία: α) να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση παραχώρησης της πτέρυγας Μπόμπολα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, β) να συμμετάσχουν οι επικεφαλής των παρατάξεων στις συναντήσεις που θα γίνουν, γ) αφού γίνουν οι συναντήσεις-ενημερώσεις, να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και να αποφασίσει ποιο κομμάτι του προσφυγικού φορτίου μπορεί να «σηκώσει» ο Δήμος, προτείνοντας και τον τρόπο που θα γίνει αυτό. Στα σημεία αυτά, μετά από πρόταση του δημοτικού συμβούλου της Δημοτικής Συμμαχίας, Νίκου Τόλιου, προστέθηκε και ένα ακόμη, αυτό του να διατηρήσει η πτέρυγα Μπόμπολα τον χαρακτήρα που έχει σήμερα, δηλαδή να συνεχίζει να λειτουργεί ως νοσηλευτική μονάδα.

Παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων του «Αμ. Φλέμινγκ»

Δημήτρης Περίχαρος

Παρέμβαση επί του θέματος έκανε και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αμ. Φλέμινγκ», Δημήτρης Περίχαρος (σ.σ.: συνοδευόταν από τον γραμματέα του σωματείου), ο οποίος μίλησε για μια «διόλου τυχαία και διόλου ατυχή απόφαση» της κυβέρνησης, η οποία «έρχεται να ολοκληρώσει αυτό που δεν πέτυχε το 2013, δηλαδή το κλείσιμο της πτέρυγας Μπόμπολα», η οποία -όπως ανέφερε- εξυπηρετεί 4.500 πολίτες τον μήνα.

Ο κ. Περίχαρος τόνισε, επίσης, ότι ο χώρος δεν διαθέτει τις υποδομές για τη φιλοξενία ενός τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων, όπως αυτός που έχει ακουστεί (σ.σ.: 300 πρόσφυγες), ενώ ζήτησε μετ’ επιτάσεως από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τους κατοίκους να συνδράμουν, ενεργά και δυναμικά, τους αγώνες των εργαζομένων προκειμένου να μείνει ανοιχτή η μονάδα.

Συμφωνία κατά το… ήμισυ από τις λοιπές παρατάξεις

Δημοσθένης Παπακωνσαντίνου

Από πλευράς Δημοτικής Συμμαχίας, ο επικεφαλής Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου δήλωσε τη στήριξη της παράταξης στην πρόταση της δημάρχου, προσθέτοντας ωστόσο ότι η όποια συζήτηση με τα κυβερνητικά στελέχη θα πρέπει να γίνει σε «λευκό χαρτί», χωρίς προειλημμένες αποφάσεις. Επίσης, είπε ότι θα πρέπει να ζητηθεί και από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, να πάρει θέση επί του θέματος.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι επιλέχθηκε μόνο ο Δήμος Πεντέλης για τη μεταφορά προσφύγων, προκειμένου «να δοκιμαστεί η αντίδρασή του», προσθέτοντας ότι αυτά «είναι γνωστά κόλπα των κυβερνήσεων».

Αντώνης Φειδοπιάστης

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή είπε ότι «προσπαθούμε να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί», ενώ επέκρινε τη διοίκηση για αργά «αντανακλαστικά», επιμένοντας ότι το όλο θέμα είχε ανακινηθεί από τον περασμένο Αύγουστο. Μίλησε, επίσης, για προσπάθεια της κυβέρνησης, με πρόσχημα τη μεταφορά προσφύγων, να κλείσει την πτέρυγα Μπόμπολα και, ίσως μετά, και το ίδιο το «Αμ. Φλέμινγκ». Ο κ. Φειδοπιάστης, από την άλλη, τόνισε ότι ο Δήμος θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί στην ανακούφιση άλλων περιοχών της χώρας από τους πρόσφυγες, επιμένοντας ότι στο ψήφισμα πρέπει να αναφέρονται και οι χώροι που προτείνει ο Δήμος για τη φιλοξενία των συγκεκριμένων ανθρώπων. Αυτός και ήταν και ο λόγος που ο ίδιος επέμεινε στην αρνητική ψήφο μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Λευτέρης Κοντουλάκος

Ο επικεφαλής της παράταξη Μπροστά Μαζί δεν «χαρίστηκε» στους υπουργούς της Ν.Δ., παρ’ ότι στέλεχος του κόμματος, όπως είπε ο ίδιος, γιατί «είναι η δεύτερη φορά που στενοχωρούν τον Δήμο Πεντέλης» (σ.σ.: η πρώτη με την κίνηση κλεισίματος του «Αμ. Φλέμινγκ»). Επίσης, ο κ. Λευτέρης Κοντουλάκος καταφέρθηκε κατά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις, όπως έγινε με τον καταυλισμό Κούρδων στην Πεντέλη, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το κατά πόσο μπορεί να αντιστραφεί η υπόθεση παραχώρησης της πτέρυγας Μπόμπολα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Γι’ αυτό και ζήτησε, πριν από οποιαδήποτε συνάντηση, να «πάρει πίσω ο Βρούτσης την υπογραφή του, έτσι ως ένδειξη καλής θέλησης προς τον Δήμο Πεντέλης».

Σπύρος Κωνσταντάς

Την πολιτική διάσταση του θέματος ανέδειξε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, που επέκρινε όσους βάζουν ηλικιακά ή θέματα απαξίωσης της περιουσίας τους μπροστά στους πρόσφυγες. Επίσης, ο κ. Σπύρος Κωνσταντάς ζήτησε, για να δώσει τη συγκατάθεσή του στο ψήφισμα, να υπάρξει πίεση προς την κυβέρνηση για προώθηση των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους (σ.σ.: κάτι που τελικώς δεν έγινε κι έτσι ψήφισε αρνητικά).

Γιώργος Κατσικογιάννης

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πεντέληθεν δήλωσε ότι δεν θέλει να μετατραπεί σε «γκέτο» η πόλη, αλλά εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι στο θέμα του μεταναστευτικού «δεν κάνει κουμάντο η κυβέρνηση». Ο κ. Γιώργος Κατσικογιάννης διατύπωσε την πρόταση ότι πρέπει να ασκηθεί «θεσμική πίεση» για να αναστραφεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και «όλοι μαζί, δημοτικοί σύμβουλοι, Περιφέρεια Αττικής και πολίτες να δώσουν τον αγώνα τους.

Ο λόγος και στους πολίτες

Ο λόγος δόθηκε και στους πολίτες που έδωσαν δυναμικό «παρών» στη συνεδρίαση. Ευτυχώς, με ελάχιστες «παραφωνίες», οι τοποθετήσεις ήταν νηφάλιες, αποτυπώνοντας τη μεγάλη αγωνία που υπάρχει στην τοπική κοινωνία για το πώς μπορεί να αντέξει η πόλη έναν τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων, όπως αυτός που «ακούγεται».

Από κάποιους πολίτες ειπώθηκε αυτό που αναφέρθηκα και από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους, δηλαδή ότι τα Μελίσσια «ξέρουν από πρόσφυγες» και άρα δεν έχουν καμιά ρατσιστική διάθεση απέναντι σε κανέναν, αλλά χρειάζονται υποδομές και σύστημα για να γίνονται τέτοιες κινήσεις, ώστε να μην γίνει η πόλη «γκέτο» προσφύγων.

Τον λόγο πήρε και ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Φώτης Χρυσικός, ο οποίος θύμισε μια ανάλογη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου με τα ίδια επιχειρήματα, επιχειρήθηκε να αποτραπεί η δημιουργία μονάδας του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή και όταν τελικώς αυτή λειτούργησε και δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα, κάποιοι εκ των δημοτικών συμβούλων που είχαν ψηφίσει αρνητικά, «ζήτησαν συγγνώμη». Πρότεινε, λοιπόν, στο Σώμα να μην πάρει μια αντίστοιχη απόφαση, για την οποία μετά «κάποιοι θα τρέπονται», αλλά να γίνει συζήτηση για το πού, πώς και ποιον τρόπο μπορούν να βρεθούν χώροι για την υποδοχή των προσφύγων.

Ωστόσο, η δήλωση της βραδιάς, κατά το «Ε», ήταν μιας γυναίκας που, έντονα φορτισμένη», δήλωσε: «Δεν ξέρω αν είμαι ρατσίστρια πια»! Μια φράση που, πάντα κατά την άποψή μας, αποτυπώνει όλα όσα έχει υποστεί ο ελληνικός λαός και τη σύγχυση στην οποία έχει περιέλθει, τα τελευταία χρόνια, από μια μεταναστευτική πολιτική που ούτε «μεταναστευτική» είναι, ούτε «πολιτική»…

Νέα ενημέρωση (23.35)

Λίγες ώρες μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος, η δήμαρχος ανήρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την εξής ανακοίνωση:

Σήμερα συγκάλεσα Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για την εξέταση του ζητήματος που έχει προκύψει από την ενδεχόμενη υιοθέτηση του σχεδίου για τη μεταφορά ανήλικων μεταναστών στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου Φλέμιγκ.

Η συνεδρίαση έγινε σε μια κατάμεστη από πολίτες αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία επικράτησε ήπιο και συναινετικό κλίμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία την πρότασή μου, που συνοπτικά έχει ως εξής:

1ον: Να ζητηθεί άμεση ανάκληση της απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση, που παραχωρεί τον χώρο του Νοσοκομείου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λέγοντας ένα μεγάλο όχι στην επιλογή του συγκεκριμένου σημείου και ένα δεύτερο μεγάλο όχι στους τόσο μεγάλους αριθμούς ατόμων όπως φημολογείται τις τελευταίες μέρες.

2ον: Να οργανωθεί και να πραγματοποιηθεί συντονισμένη εκπροσώπηση από τους επικεφαλής των παρατάξεων σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

3ον: Να συνεχίσει ο συγκεκριμένος χώρος του Αμαλία Φλέμιγκ να χρησιμοποιείται ως Νοσοκομείο.

Συμφωνήσαμε επίσης πως είμαστε ανοιχτοί να βοηθήσουμε με διάλογο και με δικές μας προτάσεις για το θέμα του μεταναστευτικού που είναι σαφές πως πρόκειται για ένα εθνικό θέμα που δεν αφορά μόνο τον Δήμο Πεντέλης.

Σε αυτή τη λογική, όλοι οι Δήμοι θα πρέπει να φιλοξενήσουν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων με βάση τις δυνατότητές τους αλλά και τις υπάρχουσες δομές τους. Τονίσαμε όμως πως για όλα αυτά κομβικό ρόλο έχει η έγκαιρη και λεπτομερής ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς και εμπλεκόμενους φορείς.

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. Φίλιππος Αναστασίου

    Η ΤΟΥΡΚΙΚΉ 5η ΦΆΛΑΓΓΑ τών Μουσουλμάνων λαθρομεταναστών είναι έτοιμη γιά δράση σέ όλην τήν Ελληνικήν ενδοχώραν. Η Τουρκία σχεδιάζει νά τήν χρησιμοποιήσει ως Δούρειον Ίππον, στήν άλωση τής Ελλάδος εκ τών έσω, όταν καί όποτε η ίδια θά τό κρίνει & θά τό αποφασίσει αυτό, χωρίς η ίδια νά χρειασθεί διόλου νά ματώσει κάν..!!!

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet