21 ΟΤΑ: 4 δράσεις για την Κοινωνία, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό
Αυτοδιοίκηση

21 ΟΤΑ: 4 δράσεις για την Κοινωνία, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό

Για τα τέσσερα μεγάλα σχέδια που «έχει βάλει μπροστά» προς υλοποίηση ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (21 ΟΤΑ) ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος, Γιώργος Κουράσης και ο γενικός διευθυντής, Παύλος Καμάρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016.

Τα σχέδια αυτά αφορούν στο διετές πρόγραμμα Διαδημοτικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των Δήμων – μελών του, στη διακήρυξη δημοπρασίας για αγορά ακινήτου για την ίδρυση διαδημοτικού κυνοκομείου, στο πιλοτικό πρόγραμμα για τη μετατροπή βενζινοκίνητων δημοτικών οχημάτων για χρήση φυσικού αερίου και στην προώθηση προγράμματος εκσυγχρονισμού του δημοτικού φωτισμού.

Γιώργος Κουράσης και Παύλος Καμάρας

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός του Συνδέσμου σε καθένα από τα παραπάνω σχέδια διαμορφώνεται ως εξής:

Διαδημοτικές Πολιτιστικές Δράσεις: Παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα Διαδημοτικής Συνεργασίας στον τομέα των Πολιτιστικών των Δήμων-μελών του Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η πρωτοβουλία αυτή του Συνδέσμου εντάσσεται, σύμφωνα και με τους σκοπούς του καταστατικού του, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των Δήμων-μελών και της ανάδειξης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων τους, χωρίς τη διαμεσολάβηση μεσαζόντων, με κοινωνικό προσανατολισμό και ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών.

Ο Σύνδεσμος ήδη επισκέφθηκε τους πολιτιστικούς χώρους των Δήμων-μελών του και κατέγραψε τις υφιστάμενες δομές και υποδομές του. Επίσης, συνεργάστηκε με τους υπεύθυνους των πολιτιστικών φορέων κάθε Δήμου-μέλους και κατήρτισε το Πολιτιστικό Διαδημοτικό Πρόγραμμα. Το Πρόγραμμα αυτό είναι διετούς διάρκειας (Σεπτέμβριος 2016 με Νοέμβριο 2018). Οι πολιτιστικοί άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι εκδηλώσεις του Προγράμματος είναι: Θεατρικά δρώμενα, παραδοσιακοί χοροί, μοντέρνοι χοροί, μικτές χορωδίες, φιλαρμονικά σύνολα, σολίστ κιθάρα, σολίστ πιάνο, παιδικές χορωδίες. Επίσης, προβλέπεται συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης.

Ο Σύνδεσμος θα αναλάβει την οργάνωση και τον συντονισμό όλου του Προγράμματος, τη συμπλήρωση του τεχνικού εξοπλισμού των διατιθέμενων από τους Δήμους χώρων για τις ανάγκες των εκδηλώσεων, τη δημοσιοποίηση των εκδηλώσεων κ.λπ.

Με την πρωτοβουλία του αυτή ο Σύνδεσμος αποσκοπεί στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου κάθε Δήμου που μέχρι σήμερα παραμένει στο στενό πλαίσιο των διοικητικών ορίων του. Ουσιαστικά πρόκειται για την αξιοποίηση της αρχικής ιδέας του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων, Αλέξη Μαυραγάνη, ο οποίος κι ευχαρίστησε για «το ανοιχτό πνεύμα που συνάντησε στο Δ.Σ. του Συνδέσμου σχετικά με την πρότασή του», που βοήθησε ώστε «να ανοίξει η βεντάλια προς την κατεύθυνση να κερδηθεί το στοίχημα του Πολιτισμού».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την αντίστοιχη δράση που αναπτύσσει το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), τόσο ο κ. Κουράσης, όσο και ο κ. Καμάρας, σχολίασαν ότι η δική τους δράση περιορίζεται στην Αττική και στους Δήμους – μέλη του Συνδέσμου, αλλά από εκεί και πέρα, υπάρχει διάθεση συνεργασίας με οποιονδήποτε φορέα επιδιώκει, όπως και ο Σύνδεσμος 21 ΟΤΑ, τη διάδοση του Πολιτισμού.

Δημοπρασία για αγορά ακινήτου για διαδημοτικό κυνοκομείο: Η δημιουργία Διαδημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων ζώων αποτελεί ένα από τους κυρίως στόχους του Συνδέσμου, αφού θα καλύψει ζωτικές ανάγκες των Δήμων-μελών του στο λεπτό αυτό θέμα της ορθής διαχείρισης του θέματος των αδέσποτων ζώων, λόγω έλλειψης κατάλληλων δομών από τους Δήμους αυτούς. Για την υλοποίηση του προγραμματισμένου αυτού έργου έχει προχωρήσει στη διακήρυξη δημοπρασίας για αγορά οικοπέδου, σύμφωνα και με τη χρηματοοικονομική και τεχνική μελέτη βιωσιμότητας που έχει ήδη συνταχθεί.

Στη διακήρυξη, όπως εξηγήθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου, υπάρχουν αναλυτικά οι προδιαγραφές και η περιγραφή του ακινήτου, οι όροι οικοδομησιμότητας, ο τρόπος διενέργειας της Δημοπρασίας, καθώς και όλη η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Στον χώρο θα ανεγερθούν κτηριακές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 850 τ.μ., που θα πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για τη λειτουργία αντίστοιχων μονάδων.

Στο ερώτημα εάν έχει προβλεφθεί κάποια μορφή επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να αποτραπούν τυχόν διαμαρτυρίες για τη δημιουργία του κυνοκομείου σε κάποια περιοχή, ο κ. Καμάρας εξήγησε ότι οι περιοχές στις οποίες αναζητείται ο χώρος για τη φιλοξενία της δομής είναι εκτός σχεδίου κι απομακρυσμένες από κατοικίες, οπότε δεν αναμένονται αντιδράσεις, προσθέτοντας ότι «ούτως ή άλλως, το κυνοκομείο που θα δημιουργήσουμε θα είναι “στολίδι” για την περιοχή που θα το φιλοξενήσει». Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Γ. Κουράσης στόχος και επιδίωξη είναι η εν λόγω πρωτοβουλία να αγκαλιαστεί από τους φιλοζωικούς συλλόγους, καθώς θα πρέπει να συνδυαστεί και με ένα αντίστοιχα μεγάλο πρόγραμμα υιοθεσίας ασυνόδευτων τετράποδων.

Αλέξης Μαυραγάνης - Γιώργος Κουράσης - Παύλος Καμάρας
Αλέξης Μαυραγάνης – Γιώργος Κουράσης – Παύλος Καμάρας

Μετατροπή βενζινοκίνητων δημοτικών οχημάτων για χρήση φυσικού αερίου: Οι καθαρές μεταφορές στις πόλεις είναι μια από τις προτεραιότητες του Συνδέσμου στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, δεδομένου ότι οι μεταφορές είναι η κύρια εστία μόλυνσης και παραγωγής ρύπων στις πόλεις και ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και στην περιοχή των Δήμων – μελών του, όπως εξήγησε ο κ. Γ. Κουράσης. Συμπλήρωσε δε, ότι σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές, κατά την κίνηση των οχημάτων με φυσικό αέριο επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου, τόσο σε σχέση με τη βενζίνη όσο και σε σχέση με το πετρέλαιο. Σημαντικότατες είναι, επίσης και οι μειώσεις που επιτυγχάνονται στους εκπεμπόμενους αέριους ρύπους, ενώ το φυσικό αέριο θεωρείται ως το ασφαλέστερο ορυκτό καύσιμο κίνησης και το «καθαρότερο» καύσιμο νέας γενιάς.

Το 2015 ο Σύνδεσμος υλοποίησε το πρόγραμμα για τη διερεύνηση της τεχνικής και οικονομικής σκοπιμότητας, για τη μετατροπή του στόλου των οχημάτων των Δήμων του Συνδέσμου με χρήση φυσικού αερίου. Στο τέλος του έργου πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο «Καθαρές μεταφορές στις πόλεις» την 1η Απριλίου 2016.

Σε συνέχεια του προγράμματος αυτού, ο Σύνδεσμος, σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ, με στόχο την προώθηση της χρήσης του Φυσικού Αερίου, ως καυσίμου φιλικού προς το περιβάλλον, προχωρά στη μετατροπή βενζινοκίνητων οχημάτων στους δημοτικούς στόλους.

Πρόκειται για ένα σχέδιο με αναμφισβήτητα περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά οφέλη, για τους Δήμους, το οποίο σε πρώτη φάση (πιλοτική) θα περιλαμβάνει τη μετατροπή ενός οχήματος από κάθε Δήμο-μέλος. Ήδη, ο Σύνδεσμος έχει εξασφαλίσει τη δωρεάν μετατροπή 15 βενζινοκίνητων δημοτικών αυτοκινήτων των Δήμων-μελών του σε φυσικό αέριο κίνησης, σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος Γ. Κουράσης, προβλέπεται, μετά τις μετατροπές, να γίνει από τον Σύνδεσμο στα συγκεκριμένα οχήματα καταγραφή καταναλώσεων, οδικής συμπεριφοράς και εκτιμώμενων ρύπων, ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για ευρύτερη χρήση του Φ.Α. στην κίνηση των οχημάτων των Δήμων.

Όπως εξήγησε ο κ. Π. Καμάρας, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει μεταξύ των Δήμων-μελών, περίπου το 30% του υφιστάμενου στόλου μπορεί να μπει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ παραδέχθηκε ότι η υλοποίησή του προϋποθέτει την ύπαρξη χρηματοδότησης, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο, υπό τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες και παρά την αναμφισβήτητη περιβαλλοντική ωφέλεια που θα προκύψει, να στηριχθεί οικονομικά από ίδιους πόρους των Δήμων.

Εκσυγχρονισμός δημοτικού φωτισμού: Το πρόγραμμα αυτό είναι συνέχεια του πιλοτικού προγράμματος που διενεργήθηκε από τον Σύνδεσμο στους 10 Δήμους-μέλη του κατά την τελευταία τριετία, με το οποίο αναδείχθηκε η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα, από περιβαλλοντικής και οικονομικής άποψης, του εκσυγχρονισμού του δημοτικού φωτισμού των Δήμων.

Συγκεκριμένα προβλέπεται να γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος:

  1. Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τους Δήμους-μέλη του Συνδέσμου, για συμμετοχή στο πρόγραμμα για αντικατάσταση του Δημοτικού Φωτισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας (LED) και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας τους και ανάδειξη ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του έργου, έναντι σταδιακής αποπληρωμής του από τα δημοτικά τέλη των Δήμων.
  2. Προετοιμασία του master plan του έργου και του χρηματοδοτικού μοντέλου βιωσιμότητας, για μεμονωμένους Δήμους ή εναλλακτικά το σύνολο των Δήμων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
  3. Προετοιμασία όλων των διοικητικών διαδικασιών για τους Δήμους, εισηγήσεις και αποφάσεις Δ.Σ. και λοιπών Οργάνων κ.λπ.
  4. Προετοιμασία και σύνταξη όλων των απαραίτητων συμβατικών τευχών με βάση το ήδη εγκεκριμένο master plan, το χρηματοδοτικό μοντέλο και τις αποφάσεις της φάσης 3.
  5. Διενέργεια διαγωνισμού για ανάδειξη ιδιώτη επενδυτή ή για ομάδα Δήμων ή εναλλακτικά συνδρομή και τεχνική υποστήριξη στους Δήμους που θα διεξάγουν τον διαγωνισμό με τις υπηρεσίες τους, μέχρι το τελικό στάδιο της ανάδειξης αναδόχου.

Για την υλοποίηση και προώθηση του προγράμματος ήδη ο Σύνδεσμος έχει αναθέσει σε εξειδικευμένο συνεργάτη την παροχή των σχετικών με το πρόγραμμα υπηρεσιών.

Το κόστος εκσυχρονισμού του δημοτικού φωτισμού υπολογίζεται μεταξύ 3 έως 5 εκατ. ευρώ ανά Δήμο-μέλος, αναλόγως του μεγέθους του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καμάρας υποστήριξε ότι οι πρώτες επαφές που έχει πραγματοποιήσει ο Σύνδεσμος δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς ιδιωτών για το πρόγραμμα, αρκεί το επιχειρησιακό σχέδιο που θα καταρτισθεί να είναι «ώριμο» και να διασφαλίζει την απόσβεση της επένδυσης, η οποία -όπως τόνισε- θα γίνει μέσω των επιστροφών της ΔΕΗ προς τους Δήμους. Στη δε επισήμανση ότι τα τέλη που εισπράττονται μέσω της ΔΕΗ εμφανίζουν ήδη υστερήσεις, δημιουργώντας «τρύπες» στα σχετικά έσοδα των Δήμων, ο κ. Καμάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν θα αποτελέσει «τροχοπέδη» στην προσέλκυση επενδυτών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet