Μια τοποθέτηση του Λ. Μαγιάκη που, αν μη τι άλλο, επιδέχεται… παρερμηνειών
Πρόσωπα

Μια τοποθέτηση του Λ. Μαγιάκη που, αν μη τι άλλο, επιδέχεται… παρερμηνειών

Αιφνιδίασε η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου στην πρόσφατη συνεδρίαση της Τρίτης 31 Ιανουαρίου, οπότε έγινε αναφορά -κατόπιν δικής του παρέμβασης- στο «μπλοκάρισμα» λογαριασμών πολιτών, που είχαν οφειλές προς τον Δήμο (Οι κατασχέσεις λογαριασμών πολιτών απασχόλησαν το Δ.Σ. Αμαρουσίου).

Και όντως ξένισε η τοποθέτησή του κ. Λευτέρη Μαγιάκη, ότι η διοίκηση «έχει χάσει την μπάλα» επειδή αφήνει υπηρεσιακούς υπαλλήλους να λαμβάνουν τέτοιου είδους αποφάσεις, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσουν τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Θέση την οποία δεν αναίρεσε ούτε όταν ενημερώθηκε ότι οι εν λόγω υπάλληλοι λειτούργησαν στο πλαίσιο που ο νόμος ορίζει και, μάλιστα, εάν δεν το έκαναν απειλούνταν με νομικές κυρώσεις.

Ο επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι δεν συνηθίζει να λαϊκίζει, άρα στη συγκεκριμένη περίπτωση ή εμείς καταλάβαμε κάτι λάθος ή εκείνος διατύπωσε κάπως περίεργα την άποψή του.

Κι εξηγούμαστε,  θέτοντας ορισμένα ερωτήματα, για να είμαστε συνεπείς και με το άρθρο του «Ε» για τα θέματα διαφθοράς (Η λύση στον πονοκέφαλο της διαφθοράς δεν είναι ο «αποκεφαλισμός»):

  • Ο κ. Μαγιάκης θεωρεί ότι ένας υπηρεσιακός υπάλληλος θα πρέπει να παίρνει την άδεια του όποιου πολιτικού προϊσταμένου του ή του ίδιου του δημάρχου για να εφαρμόζει τον νόμο;
  • Ο υπάλληλος που εφαρμόζει τον νόμο, ακόμη κι αν ένας πολιτικός προϊστάμενος θα ήθελε για λόγους… πολιτικής να κάνει τα «στραβά μάτια», θα πρέπει να τύχει του επαίνου ή του ψόγου μας;
  • Το γεγονός ότι ένας πολίτης υποπίπτει σε οποιαδήποτε παράβαση και του επιβάλλεται ένα πρόστιμο κι επιλέγει, αντί να το αντικρούσει νομικά -εφ’ όσον γίνεται- ή να διευθετήσει την οφειλή του, απλώς ν’ αδιαφορήσει, δεν θα πρέπει να έχει καμία κύρωση;

Και για να μην παρανοηθούμε. Η δέσμευση του συνόλου των λογαριασμών και η συνολική στάση των τραπεζών απέναντι στους οφειλέτες του Δήμου δεν διαφωνούμε ότι υπήρξε απαράδεκτη. Ωστόσο, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου οι πολίτες όντως δεν είχαν λάβει τα σχετικά ειδοποιητήρια, εξίσου απαράδεκτη είναι και η στάση οποιουδήποτε πολίτη συστηματικά αποφεύγει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που αυτό δεν το επιβάλλει κάποια ανυπέρβλητη οικονομική αδυναμία.

Με το «να χαϊδεύουμε αφτιά» σε αυτές τις περιπτώσεις, το μόνο που κάνουμε είναι να μεγαλώνουμε τον λογαριασμό για όλους τους άλλους συνεπείς πολίτες, που καλούνται να καλύψουν τις όποιες «τρύπες» εσόδων δημιουργούνται.

Η απάντηση του Λευτέρη Μαγιάκη στο σχόλιο του «Ε»

Με αφορμή το παραπάνω σχόλιο, ο επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, Λευτέρης Μαγιάκης, μας έστειλε την ακόλουθη απάντηση:

Κύριε Σταθόπουλε,

Με αφορμή σχόλιο που δημοσιεύθηκε στα ΕΝΥΠΟΓΡΦΑ (Μια τοποθέτηση του Λ. Μαγιάκη που, αν μη τι άλλο, επιδέχεται… παρερμηνειών) θα ήθελα να παρατηρήσω τα παρακάτω:

Κατ’ αρχήν να διευκρινίσω ότι θεωρώ το σχόλιο σας καλοπροαίρετο και στο πλαίσιο της άσκησης του λειτουργήματός σας.

Εκτιμώ ιδιαίτερα τόσο τη δική σας προσπάθεια, όσο και των άλλων μέσων, που, μέσα από δύσκολες συνθήκες, συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενημέρωση των πολιτών για τις τοπικές υποθέσεις της πόλης και της Αυτοδιοίκησης γενικότερα.

Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε και εσείς ότι η ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν οι πολίτες είναι απαράδεκτη.

Αν γι’ αυτό υπεύθυνοι είναι οι υπάλληλοι που δεν εφάρμοσαν σωστά τον νόμο ή, τελικά, ο ίδιος ο νόμος, λόγω των ατελειών του, δεν το γνωρίζω ακριβώς.

Γνωρίζω όμως ότι, αν πράγματι ο νόμος προβλέπει «μπλοκάρισμα» λογαριασμών και μάλιστα σε όλες τις Τράπεζες του οφειλέτη, πράγμα για το οποίο αμφιβάλλω, τότε ο Δήμαρχος και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για τη μη εφαρμογή του με τη διαδικασία του «εντέλλεσθε» προς τους αρμόδιους υπαλλήλους, μέχρι διορθώσεώς του.

Σε αυτό ακριβώς συνίσταται η κακοδιοίκηση και προς τούτο εγκαλέσαμε τη δημοτική Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κατά τα άλλα, η παράταξή μας διαχρονικά καταγγέλλει τη δημοτική Αρχή για την αμέλειά της στην είσπραξη, με κοινωνική ευαισθησία, των οφειλών προς τον Δήμο.

Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε πως, με στοιχεία του 2015, οι οφειλές μέχρι 1.000€, που αφορούν και στην περίπτωση για την οποία συζητάμε, συνολικού ύψους 4,6 εκατ. ευρώ, αποτελούν μόλις των 10% των συνολικών οφειλών προς τον Δήμο και αφορούν 38.283 οφειλέτες.

Δεν είναι ανάγκη λοιπόν να επισημάνω ότι υποθέσεις που αφορούν ένα τόσο μεγάλο πλήθος πολιτών δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται πρόχειρα και χωρίς κατάλληλη προετοιμασία, με κύρια ευθύνη της δημοτικής Αρχής.

Την ευθύνη αυτή ανέλαβε, προς τιμήν του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σπ. Σταθούλης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τέλος, θα σας πρότεινα, στο πλαίσιο του λειτουργήματός σας, να ελέγξετε αυτό που, επί σειρά ετών, καταγγέλλουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να λαβαίνουμε πειστικές απαντήσεις.
Το γεγονός δηλαδή ότι το 75% των οφειλών προς τον Δήμο, ύψους 34,4 εκατ. ευρώ, που αφορούν μόλις 74 οφειλέτες, παραμένουν λιμνάζουσες στα συρτάρια της Νομικής Υπηρεσίας.

Με εκτίμηση
Λευτέρης Μαγιάκης

Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου
Επικεφαλής παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet