«Τσίμπησαν» το κοινωνικό μέρισμα οι τράπεζες
Κοινωνία

«Τσίμπησαν» το κοινωνικό μέρισμα οι τράπεζες

Φαινόμενα κατασχέσεων του κοινωνικού μερίσματος απο τράπεζες σε περιπτώσεις δικαιούχων με χρέη προς αυτές προκάλεσαν παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών στην ‘Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

Το κοινωνικό μέρισμα πιστώθηκε την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014 σε 205.912 δικαιούχους, συνολικού ποσού 133,2 εκατ ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη δόση καταβολής του κοινωνικού μερίσματος, ενώ θα ακολουθήσουν και οι επόμενες ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Μετά την καταβολή του ποσού από το υπουργείο Οικονομικών στους λογαριασμού των δικαιούχων, παρατηρήθηκαν φαινόμενα κατασχέσεών του από τις τράπεζες για χρέη προς αυτές. Αυτό αντίκειται στη νομοθεσία, αφού το μέρισμα δεν κατάσχδεται και δεν συμψηφίζεται με οφειλές, όπως χαρακτηριστικά αναφέραται και σε ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας.   Τα φαινόμενα προκάλεσαν την παρέμβαση της ‘Ενωση; Ελληνικών Τραπεζών, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του ναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος και να καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους.

Οι τράπεζες αναμένεται να διορθώσοουν άμεσα το «λάθος.» ενώ ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας που σημειώνει ότι «σε εφαρμογή του Νόμου το κοινωνικό μέρισμα δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές και κατά συνέπεια πιστώνεται κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σε περίπτωση που εκ λάθους ή αβλεψίας έγινε παρακράτηση ή συμψηφισμός αποδεσμεύεται άμεσα και αποδίδεται στον δικαιούχο».

Σύμφωνα με τον νόμο, το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet