Μακρόν και Λεπέν παίρνουν θέσεις για την τελική μάχη
Κόσμος

Μακρόν και Λεπέν παίρνουν θέσεις για την τελική μάχη

Έξι ημέρες πριν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η φετινή Πρωτομαγιά προσφέρει πεδίον δόξης λαμπρό στους δύο φιναλίστ και τους υποστηρικτές τους. Τα συνδικάτα ωστόσο εμφανίζονται διαιρεμένα. Άλλα δίνουν εκλογική οδηγία υπέρ ή κατά ενός εκ των δύο υποψηφίων, άλλα καλούν σε διαδηλώσεις εναντίον και των δύο υποψηφίων

«Συνεχίζει να αποτελεί στόχο το Frexit»

Η ημέρα ξεκίνησε με την παραδοσιακή συνάθροιση των σκληρών της ακροδεξιάς και πιστών στον πατέρα Λεπέν γύρω από το χρυσοποίκιλτο έφιππο άγαλμα της Ζαν ντ’ Αρκ. Η επίσημη αντιπροσωπεία όμως του Εθνικού Μετώπου, με επικεφαλής το νούμερο 2, τον Φλοριάν Φιλιπό, κατέθεσε στεφάνι σε ένα άλλο πιο απλό άγαλμα της Ζαν ντ΄ Αρκ,  στο 13ο  διαμέρισμα των Παρισίων, επιβεβαιώνοντας έτσι το ρήγμα μέσα στο κόμμα.

Η Μαρίν Λεπέν είχε την τελευταία μεγάλη συγκέντρωση το μεσημέρι στο Παρίσι, στο εκθεσιακό κέντρο Βιλπέντ που από νωρίς ήταν κατάμεστο από κόσμο. Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο πρώην προεδρικός υποψήφιος Νικολά Ντιπόν – Ενιάν, επικεφαλής του κόμματος Débout France, με τον οποίο η Λεπέν πέτυχε συνεργασία και στον οποίο έχει υποσχεθεί την πρωθυπουργία σε περίπτωση νίκης. «Διάλεξα τη Γαλλία, διάλεξα τη Μαρίν» δήλωσε εν μέσω χειροκροτημάτων, αναπτύσσοντας στη συνέχεια τους βασικούς άξονες μιας μελλοντικής πρωθυπουργίας του.

Από την πλευρά της, η Λεπέν επέκρινε τον αντίπαλό της Μακρόν ως εκπρόσωπο του χρηματοπιστωτικού κατεστημένου. «Σας καλώ να εμποδίσετε την αλαζονεία και την κυριαρχία του χρήματος… ο Μακρόν είναι ένας τραπεζίτης που δεν εξελέγη ποτέ».

Νωρίτερα, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, θέλοντας προφανώς να διορθώσει τις εντυπώσεις από τα λεγόμενα του νεόκοπου συμμάχου της, ότι το Frexit δεν αποτελεί πλέον προϋπόθεση, τόνισε ότι η έξοδος από το ευρώ συνεχίζει να αποτελεί στόχο της.

Στο 61% και πάλι ο Μακρόν

Στην άλλη εκλογική «όχθη» ο Εμανουέλ Μακρόν επρόκειτο να συναντήσει τους οπαδούς του στη δική του μεγάλη συγκέντρωση στο Παρίσι, αργότερα το απόγευμα. Μέσα στο πρωινό προτίμησε να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του Μπραΐμ Μπουαράμ, νεαρού Μαροκινού που το 1995 οι οπαδοί του Εθνικού Μετώπου τον έσπρωξαν στο Σηκουάνα. Στόχος του είναι, όπως δήλωσε, να μην ξεχαστεί τίποτα από το παρελθόν του Εθνικού Μετώπου.

Σύμφωνα με σημερινές δημοσκοπήσεις της Opinionway, ενισχύθηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα τα ποσοστά του Μακρόν σε αντίθεση με της Λεπέν, που έχασε μια ποσοστιαία μονάδα και συγκεντρώνει 39% έναντι 61% για τον Μακρόν.

Στο μεταξύ, ο αριστερός Ζακ Λικ Μελανσόν, ο οποίος αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο, προειδοποίησε τους ψηφοφόρους του να μην δώσουν ψήφο στη Λεπέν, «θα ήταν φοβερό λάθος» είπε, χωρίς όμως να αναφέρει το όνομα του Μακρόν ως λογική εναλλακτική. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του υπάρχουν πολλοί που θα απέχουν από την κάλπη της Κυριακής.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet