Μηνυτήρια αναφορά της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα εργατικά δυστυχήματα
Αυτοδιοίκηση

Μηνυτήρια αναφορά της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα εργατικά δυστυχήματα

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς ώστε να αντιμετωπιστούν τα συνεχή θανατηφόρα ατυχήματα εργαζομένων στους Δήμους, κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητεί από τις εισαγγελικές Αρχές να προβούν «σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη διερεύνηση της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας» και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων να ασκηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την τιμώρησή τους.

Στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται λόγος για 34 θανατηφόρα ατυχήματα από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι Αύγουστο 2017 με θύματα εργαζομένους και ακόμη 32 σοβαρά εργατικά ατυχήματα από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Μάλιστα, η Ομοσπονδία ισχυρίζεται ότι έχουν παραβιαστεί οι όροι της νομοθεσίας αναφορικά με την υγιεινή ασφάλεια των εργαζομένων, πράγμα το οποίο συνιστά ποινικό αδίκημα που θα πρέπει να διερευνηθεί.

Ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής ΠΟΕ – ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, δήλωσε: «Ο καθένας από σήμερα θα αναλάβει τις ευθύνες του. Η ομοσπονδία είναι αποφασισμένη να μην θρηνήσει άλλους συναδέλφους. Αυτοί οι εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους για 600 ευρώ. Τόσο οι δήμαρχοι όσο και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τους διαφυλάξουν».

Αντίστοιχα, η δικηγόρος της ομοσπονδίας, Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα, σημείωσε: «Τα εργατικά ατυχήματα, η πρόληψη και η ασφάλεια της υγείας και της ζωής των εργαζομένων δεν λύνονται ούτε με ευχολόγια, ούτε με νομοθέτηση. Υπάρχει ένα σαφές νομικό πλαίσιο που προστατεύει τους εργαζόμενους. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν έλεγχοι, δεν υπάρχουν πόροι στους δήμους και συμβαίνουν πολλές παρανομίες. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να σταθούν στο ύψος τους».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet