«Διαξιφισμοί» Δ. Στεργίου-Καψάλη και Αντ. Φειδοπιάστη στον δημόσιο απολογισμό
Πολιτική

«Διαξιφισμοί» Δ. Στεργίου-Καψάλη και Αντ. Φειδοπιάστη στον δημόσιο απολογισμό

Ο δημόσιος απολογισμός της διοίκησης του δημάρχου Πεντέλης για το έτος 2016, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017, περιελάμβανε και «μονομαχία» μεταξύ του κ. Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη και του κ. Αντώνη Φειδοπιάστη (επικεφαλής παράταξης Πεντέλη Εν Δράσει).

Ο κ. Φειδοπιάστης, μοναδικός επικεφαλής παράταξης της μειοψηφίας που παραβρέθηκε στον απολογισμό, ανέφερε 15 σημεία «για πράγματα που δεν έκανε ή έκανε λάθος η διοίκηση», όπως τόνισε, αν και είπε και την καλή του κουβέντα, υπογραμμίζοντας ότι η παράταξή του στήριξε σε πάνω από 1.500 αποφάσεις τις θέσεις της διοίκησης, «γιατί δεν είμαστε υπέρμαχοι της λογικής “όχι σε όλα”, και πιστεύουμε ότι πρέπει να κατατίθενται προτάσεις, σε αντίθεση με εσάς».

Όταν ο δήμαρχος πήρε το βήμα για ν’ απαντήσει στις επισημάνσεις του κ. Φειδοπιάστη, ο τελευταίος φόρεσε το σακάκι του, κίνηση που ερμηνεύτηκε από τον δήμαρχο ότι θα έφευγε από την αίθουσα και τη σχολίασε. Ο κ. Φειδοπιάστης απάντησε ότι δεν σκόπευε να φύγει, απλώς κρύωνε, για να τον ειρωνευτεί ο δήμαρχος, λέγοντάς του «εάν κρυώνεις, να πας στο νοσοκομείο». Μετά από αυτήν την απάντηση, ο επικεφαλής της Πεντέλη Εν Δράσει αποχώρησε, λέγοντας ότι δεν τον εκφράζει το επίπεδο του κ. Στεργίου, για να τον ακολουθήσουν οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Μπούρας και Δημήτρης Αποστολάκος.

Τελικώς, ο δήμαρχος, αφού επέκρινε την αποχώρηση του κ. Φειδοπιάστη, άρχισε να απαντά στα όσα είχε υποστηρίξει.

Ακολουθούν τόσο η τοποθέτηση του επικεφαλής της μειοψηφίας, όσο και οι απαντήσεις του κ. Στεργίου. Στην αρίθμηση έχουμε αντιστοιχίσει κάθε επισήμανση του κ. Φειδοπιάστη με την αντίστοιχη απάντηση του κ. Στεργίου, καθώς ο δεύτερος δεν απάντησε σε όλα τα σημεία που θίχθηκαν.

Τοποθέτηση επικεφαλής παράταξης Πεντέλη Εν Δράσει
Αντώνης Φειδοπιάστης

Όλοι οι πολίτες είμαστε ίσοι, οπότε θα έπρεπε να έχουμε τον ίδιο χρόνο να μιλάμε.

Είθισται κάθε δημοτική Αρχή στον απολογισμό της να μιλά για πράγματα που έγιναν στον χρόνο που πέρασαν. Η δημοτική Αρχή της Πεντέλης έκανε απολογισμό από την έναρξη της θητείας της έως σήμερα. Θα μπω κι εγώ στον πειρασμό να πω τι δεν έκανε ή τι έκανε λάθος η δημοτική Αρχή από το 2011.

1. Προσπάθησε να καταλάβει το Πεντελικό βουνό, με ανώνυμη εταιρεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, και να βάλει φωτοβολταϊκά.

2. Επιχείρησε να εγκαταστήσει στο βουνό της Πεντέλης εργοστάσιο καύσης.

3. Μίλησε για οικονομική εξυγίανση του Δήμου. Εκείνο που δεν είπε είναι ότι τα χρήματα αυτά τα έδωσε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της μνημονιακής της υποχρέωσης, για να καλυφθούν τα ελλείμματα των Δήμων.

4. Η εμμονή της διοίκησης να διατηρεί τις τρεις Δημοτικές Κοινότητες σε διαφορετικά επίπεδα, λέγοντας ότι είναι αυτόνομες, δημιουργεί ένα έλλειμμα 500.000 ευρώ κάθε χρόνο στον τομέα της Καθαριότητας. Και προφανώς του χρόνου θα έχουμε μείωση δημοτικών τελών, γιατί πολύ απλά, θα έχουμε προεκλογική περίοδο.

5. Το κυκλοφοριακό μοιάζει με το «γεφύρι της Άρτας» και με ευθύνες της διοίκησης του κ. Γραφάκου, αλλά και της σημερινής διοίκησης, που περιορίζεται σε απλές παρεμβάσεις.

6. Τι έκανε η διοίκηση για το Σχέδιο Πόλης στην 25η Μαρτίου, στη Ν. Πεντέλη; Απώλεσε τον φάκελο που έπρεπε να έχει καταθέσει το 2011, έφθασε το 2017 να τον ανασυστήσει, με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει να περάσει στον Δήμο μέχρι σήμερα ένα οικόπεδο 2 στρεμμάτων, με επακόλουθη συνέπεια να χάσουμε κι έναν παιδικό σταθμό που, μέχρι πέρσι, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

7. Προχώρησε στην απώλεια συντελεστή οικοπέδου δίπλα στο «Lidl» στα Μελίσσια, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης. Αποφάσισε να το κάνει πράσινο χώρο και «χάρισε» και τον συντελεστή, ενώ θα μπορούσε να κάνει το ίδιο, κρατώντας τον συντελεστή.

8. Οδήγησε σε λαθεμένη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο, με κίνδυνο όσοι ψήφισαν να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα, να μην εκδοθεί άδεια σε σούπερ μάρκετ, απόφαση η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

9. Προσπαθεί να εκχωρήσει τον οδοφωτισμό σε ιδιώτη, χρεώνοντας τον Δήμο για 15 χρόνια, κάτι το οποίο δεν θα τον αφήσουμε να το κάνει. Εμείς φέραμε πρόταση για το ίδιο έργο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση επιμένει στην πρότασή της, που ανεβάζει το κόστος πάνω από 5 με 6 εκατ. ευρώ.

10. Με τον αντιδήμαρχο Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου επισκεφθήκαμε τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων και φέραμε πρόταση για φθηνό δάνειο με επιτόκιο 3,30% για εξοπλισμό του Δήμου. Όμως, ο δήμαρχος επέλεξε να ταξιδέψει στο εξωτερικό και να φέρει εκχιονιστικά μηχανήματα, αμφιβόλου ποιότητας, που κανείς δεν γνωρίζει αν θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά όταν παραστεί ανάγκη.

11. Οι εργαζόμενοι κέρδισαν το 2012 ένα επίδομα 178 ευρώ. Ο δήμαρχος, από αμέλεια, δεν φρόντισε να κάνει τότε προσφυγή, με αποτέλεσμα το 2015 η απόφαση να καταστεί τελεσίδικη, κι ενώ οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν να πάρουν αυτό το ποσό, ο δήμαρχος φρόντισε να στείλει την υπόθεση στον Άρειο Πάγο, ακριβώς για να γλιτώσει από την παράβαση καθήκοντος.

Την ίδια στιγμή, όποιος κυκλοφορεί στους διαδρόμους του Δήμου, όλοι μιλούν για την απαξιωτική συμπεριφορά που υπάρχει από τη διοίκηση προς τους εργαζόμενους.

12. Στα Νομικά Πρόσωπα, ο δήμαρχος μας είπε ότι δεν συνεργαζόταν καλά με τον κ. Μπούρα, αλλά εκείνος άφησε στον οργανισμό που διοικούσε χρηματικό υπόλοιπο 200.000 ευρώ, πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα Νομικά Πρόσωπα. Την ίδια στιγμή έχει διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα, και θ’ ακολουθήσει δικάσιμος, έκθεση του γ.γ. Καταπολέμησης Διαφθοράς για συγκεκριμένο Ν.Π. και για την περίοδο 2011-2014.

13. Φροντίσατε, κατά το «Ουζερί Τσιτσάνης», να υπάρξει και το «Ουζερί Στεργίου», καλώντας τους φίλους σας, μέσα από το «Σύζευξις», δηλαδή από κρατικό κανάλι επικοινωνίας, να πληρώσουν 5 ευρώ το ούζο!

14. Προσπαθήσατε, αλλά σας αποτρέψαμε, να εκχωρήσετε σε αδελφό βουλευτή, όλο το κολυμβητήριο, έναντι «πινακίου φακής», την ώρα που ο ενδιαφερόμενος σύλλογος χρωστά πάνω από 4 εκατ. ευρώ στο ΟΑΚΑ και στον Δήμο Χαλανδρίου.

15. Για το γήπεδο Ν. Πεντέλης οδηγήσατε το Δημοτικό Συμβούλιο σε εσφαλμένη απόφαση -αλλά εσείς δεν ψηφίζετε και δεν σας ενδιαφέρει- με κίνδυνο κι εδώ κάποιοι να πάνε στον Εισαγγελέα, λέγοντας ότι η περιοχή του γηπέδου και του λόφου Προφήτη Ηλία βρίσκονται εντός Σχεδίου και από λάθος δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό. Αντιθέτως, έχετε στα χέρια σας έγγραφο από το υπουργείο Περιβάλλοντος που ορίζει ρητώς ότι η περιοχή αυτή είναι εκτός Σχεδίου και δασική. Γιατί το κάνατε; Για να εκχωρήσετε σε δικούς σας ανθρώπους, σε 40 ιδιοκτήτες, μεταξύ των οποίων και ανθρώπους του συνδυασμού σας, το δικαίωμα να πάνε να οικοδομήσουν σε μια περιοχή δασική. Προφανώς, εδώ εξοφλούνται πολιτικά γραμμάτια του παρελθόντος.

Απάντηση δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη
Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης

Θα απαντήσω σε ένα ένα από αυτά που είπε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, γιατί πρέπει καθένας να ξέρει ποιος είναι και πόσο μετράει. Υπάρχουν άνθρωποι που πηδάνε 1,10 και βάζουν τον πήχη στο 1,80 και «επιτυγχάνουν» να περνούν από κάτω.

3. Όντως το κράτος στήριξε την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι έδωσε τα ληξιπρόθεσμα. Στον πίνακα που σας παρουσίασα, είπα ότι από τα 18 εκατ. ευρώ υποχρεώσεων, τα 10 εκατ. πάρθηκαν από το κράτος και τα 8 εκατ. ευρώ δόθηκαν από εμάς. Δεν είπα ότι τα πληρώσαμε όλα εμείς.

4. Εμείς από την αρχή είπαμε ότι κάθε Δημοτική Κοινότητα πρέπει να είναι αυτόνομη. Είναι στις αρχές μου αυτό. Ο Πεντελιώτης είναι Πεντελιώτης, ο Νεοπεντελιώτης Νεοπεντελιώτης και ο Μελισσιώτης Μελισσιώτης. Θα έχει ξεχωριστό ΚΑΠΗ, ξεχωριστό βρεφονηπιακό, ξεχωριστά σκουπίδια, ξεχωριστά σχολεία, ξεχωριστή λειτουργία, με πλήρη συντονισμό κι έλεγχο από τον Δήμο. Δεν είμαι διατεθειμένος, για παράδειγμα, να μεταφέρω το κυκλοφοριακό των Μελισσίων στην Πεντέλη, ούτε το δασικό της Πεντέλης στα Μελίσσια. Δεν θα κάνουμε αυτόν τον Δήμο ένα. Η πολυκατοικία από τη μονοκατοικία έχει άλλη λειτουργία και άλλη διαχείριση…

5. Το κυκλοφοριακό «αλαλούμ» στα Μελίσσια το προκάλεσε η προηγούμενη διοίκηση Μελισσίων με τη μελέτη που είχε κάνει και προσπαθούμε τώρα να συγκεράσουμε τα ασυγκέραστα. Μια μελέτη που έγινε στη λογική του «ποιος μένει σε αυτόν τον δρόμο; ο δικός μου, θα το κάνω έτσι».

6. Το θέμα της 25ης Μαρτίου διαχειρίστηκε λάθος η προηγούμενη διοίκηση, η οποία δεν έλαβε καν υπόψη την παραρεμάτια ζώνη και το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του ρέματος.

7. Για το θέμα του Lidl. Στα Μελίσσια θέλετε ελεύθερα ή κτισμένα οικόπεδα; Εγώ έχω άλλη φιλοσοφία. Ό,τι οικόπεδο αγοράζεται στα Μελίσσια θα γίνεται πράσινο, θέλετε δεν θέλετε; Ντρέπομαι να βλέπω τα ρέματα σκεπασμένα και όταν βρέχει να λέμε «Παναγία βοήθα» μην πλημμυρίσει. Ό,τι παίρνω δεν θα κτιστεί. Τέρμα. Αν διαφωνεί ο κ. Φειδοπιάστης, να το βάλει στο πρόγραμμά του, για να το ψηφίσετε εσείς. Σε ό,τι αφορά το σούπερ μάρκετ του Lidl να μην συνεχίσω, διότι οι περισσότεροι θ’ αρχίσετε να «βγάζετε σπυράκια» με όσα ξέρετε.

10. Σχετικά με τα δάνεια έχω άλλη φιλοσοφία, τη φιλοσοφία του στρατού που κουβαλάω. Δεν παίρνω δάνειο, με αυτά που έχω θα ξεχρεωθώ. Δηλαδή, τι θέλουν, να πάω να διαπραγματευτώ με την τράπεζα για να πάρω «μίζα» εγώ και καμιά δεκαριά γύρω μου; Τέρμα αυτά, δάνεια δεν παίρνω ούτε ένα ευρώ. Με πίεζαν γι΄ αυτό και ήρθε και ο πρόεδρος του Παρακαταθηκών & Δανείων, που είναι και Μελισσιώτης, να πάρω δάνειο. Όχι, βρε παιδιά, δεν θέλω δάνειο. Εγώ δεν θα αποτύχω σε αυτό που δεσμεύτηκα, να ξεχρεώσω τον Δήμο μέχρι το τέλος αυτής της θητείας.

11. Για την απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους, ξέρετε τι γινόταν στα Μελίσσια παλαιότερα; Ερχόταν ο άλλος στις 5, στις 6.30 είχε αδειάσει τους κάδους και πήγαινε στο καφενείο ή πήγαινε να δουλέψει κάπου αλλού. Όχι φίλε, 6,5 ώρες θα δουλέψεις, θες δεν θες. Θέλει κάποιος οι δημοτικοί υπάλληλοι να δουλεύουν μιάμιση ώρα; Αν το θέλει, ας το πει. Του κακοφάνηκε, λοιπόν, που τους είπα ότι θα συμπληρώνουν το ωράριό τους. Όποιος θέλει να δουλέψει παραμένει, όποιος δεν θέλει, παραιτείται. Ο πιο καλός υπάλληλος σήμερα είναι ο δημόσιος. Βάζει στο παντελόνι του 1,5 χιλιάρικο κι έρχεται να συγκριθεί με τον υπάλληλο ιδιωτικού δικαίου, που του «βγαίνει η Παναγία» για να πάρει 600 ευρώ! Και σου λέει από πάνω, φεύγω γιατί θέλω να ψωνίσω ή γιορτάζω σήμερα και δεν θα έρθω στη δουλειά.

13. Για το «Ουζερί Στεργίου», ναι, λέει αλήθεια. Σας καλώ να έρθετε να πιείτε ένα ούζο για να μιλάμε…

15. Έχουμε ένα γήπεδο στη Ν. Πεντέλη, θα το αφήσουμε να παραμείνει με χώμα; Αν πάρουμε την απόφαση ότι αυτό το γήπεδο είναι εκτός Σχεδίου, δασικό, δεν θα γίνει ποτέ, θα μαζευτούν αύριο – μεθαύριο να το δενδροφυτεύσουν, και θα λένε οι Νεοπεντελιώτες ότι είμαστε άχρηστοι. Άχρηστοι είναι αυτοί οι οποίοι είχαν την απόφαση που τους έλεγε τι έπρεπε να κάνουν (σύμβαση με δασαρχείο, πασσάλωμα χώρου), δεν έκαναν ούτε το ένα ούτε το άλλο, κι ήρθε το Δασαρχείο και είπε δεν ισχύει η παραχώρηση. Κι ερχόμαστε εμείς κι υποστηρίζουμε τα αυτονόητα. Και υπάρχει και απόφαση του Εφετείου που καθορίζει ότι η περιοχή είναι εντός Σχεδίου. Κανέναν δικό μου δεν θέλω να εξυπηρετήσω στην περιοχή. Όποιος έχει δίκιο, θα το διεκδικήσει. Στο Σχέδιο της Ν. Πεντέλης υπάρχει το κομμάτι του ρέματος του Αγ. Σύλλα, για το οποίο πάμε στα δικαστήρια με το υπουργείο, για ν’ αποδείξουμε ότι αυτό το κομμάτι δεν είναι εντός Σχεδίου. Άρα, εκεί υποστηρίζουμε το ακριβώς αντίθετο με αυτό που υποστηρίζουμε στην περίπτωση του γηπέδου. Εμείς ζητάμε να τεκμηριωθεί η τροποποίηση και να φτιάξουμε τον τάπητα του γηπέδου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet