Δ. Στεργίου: Στο τέλος της θητείας μου θα παραδώσω τον Δήμο «λευκό» στους πολίτες
Πολιτική

Δ. Στεργίου: Στο τέλος της θητείας μου θα παραδώσω τον Δήμο «λευκό» στους πολίτες

Ο δημόσιος απολογισμός της διοίκησης του δημάρχου Πεντέλης για το 2016 εξελίχθηκε σε απολογισμό της μέχρι σήμερα δεύτερης θητείας της δημοτικής Αρχής, καθώς και σε ένα δριμύ κατηγορώ κατά της διακυβέρνησης του πρώην Δήμου Μελισσίων από τις προηγούμενες διοικήσεις.

Ήταν εμφανές ότι ο δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, στην τοποθέτησή του στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων, την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2017, δεν βρήκε ούτε ένα θετικό στοιχείο στην προηγούμενη διοίκηση στα Μελίσσια, απεναντίας επανέλαβε πολλές φορές ότι ακόμη ο ενιαίος Δήμος Πεντέλης «πληρώνει για τα παλιά αμαρτήματα». Και το σημαντικότερο είναι ότι δεν θα μπορούσε να έχει καμία απάντηση στα όσα ανέφερε, αφού τόσο η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, όσο και εκείνη της Λαϊκής Συσπείρωσης, επέλεξαν ν’ απουσιάσουν από τη διαδικασία του απολογισμού. Έτσι στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, από πλευράς μειοψηφίας, βρίσκονταν μόνο ο επικεφαλής της παράταξης Πεντέλη Εν Δράσει, Αντώνης Φειδοπιάστης (σ.σ.: ο οποίος, αμέσως μετά την τοποθέτησή του και θιγόμενος από σχόλιο του δημάρχου, αποχώρησε) και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Μπούρας και Δημήτρης Αποστολάκος, οι οποίοι ακολούθησαν τον κ. Φειδοπιάστη στην αποχώρησή του.

Στην αναφορά του, ο κ. Στεργίου ξεκίνησε παρουσιάζοντας τη γενική στρατηγική του Δήμου και τη διοικητική του διάρθρωση, ευχαριστώντας τους συνεργάτες του για τη στήριξη που του παρέχουν, «παρά τη σκληρή» εποπτεία του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον τομέα των έργων, αλλά και της διαχείρισης των ελεύθερων χώρων, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι, παρά το γεγονός ότι το 20% των εσόδων του Δήμου «πηγαίνει στα χρέη του χθες», ο Δήμος καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να αξιοποιήσει κάθε πηγή χρηματοδότησης, για να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου, αλλά και να διορθώσει όσα «στραβά» κληρονόμησε από την προηγούμενη διοίκηση.

Σε αρκετά σημεία της ομιλίας του, ο κ. Στεργίου επανέλαβε με έμφαση ότι «αφεντικό» και «εργοδότης» του Δήμου είναι ο πολίτης, απαιτώντας από τους συνεργάτες του «να μην το ξεχνούν ποτέ αυτό».

Επίσης, έριξε ιδιαίτερο βάρος σε θέματα διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, καθώς και στη δίκαιη διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Στα οικονομικά «ξεσπάθωσε» κατά των προηγούμενων διοικήσεων

Ωστόσο, το κυρίως «μενού» της ομιλίας του δημάρχου αφορούσε στα οικονομικά του Δήμου. Ο κ. Στεργίου υποστήριξε ότι η διοίκησή του «μάτωσε» κι εξακολουθεί να «ματώνει» προκειμένου να «νοικοκυρέψει» το χάος που παρέλαβε, τόσο σε επίπεδο Δήμου, όσο και των πρώην Δημοτικών Επιχειρήσεων Μελισσίων.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στις δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου, οι οποίες ανέρχονταν στο τέλος του 2010 στα 13.426.651,03 ευρώ, εκ των οποίων τα 11.489.438,95 αφορούσαν στα Μελίσσια και από τις οποίες η διοίκησή του έχει εξοφλήσει τα 10.890.389,75 ευρώ. Μάλιστα, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε πολλές φορές ότι στο τέλος της θητείας του θα παραδώσει τον Δήμο «λευκό» στους πολίτες, έχοντας αποπληρώσει και τα υπόλοιπα 3.538.888,24 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, όπως υποστήριξε ο δήμαρχος, «στο παντελόνι» του Δήμου (σ.σ.: σε τραπεζικούς λογαριασμούς) υπήρχε στις 9/10/2017 το ποσό των 3.436.743,19 ευρώ, τα οποία ωστόσο, παραδέχθηκε, ότι ουσιαστικά είναι λιγότερα (σ.σ.: μετά τις αποπληρωμές τρεχουσών δαπανών) κι ανέρχονται στο ποσό των 752.9444,30 ευρώ.

Για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις ο κ. Στεργίου υποστήριξε ότι τα Μελίσσια έχουν επιβαρύνει τον Δήμο με 3.212.699 ευρώ, ενώ αναφορά έκανε και στην ΑΜΝΕΠ (σ.σ.: εταιρεία στην οποία συμμετείχαν ο πρώην Δήμος Μελισσίων με ποσοστό 50% και οι Δήμοι Κηφισιάς και Αγίας Παρασκευής με 25% ο καθένας), η οποία «κληροδότησε» στον Δήμο Πεντέλης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο δήμαρχος, χρέος ύψους 1.357.304 ευρώ.

Ο κ. Στεργίου έκλεισε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας, για άλλη μια φορά, τους συνεργάτες του σημειώνοντας:

«Με τιμιότητα, διαφάνεια, εργατικότητα, λιτότητα, ανθρωπιά, δίκαιο και παράδειγμα, θα συνεχίσουμε, σε συνεργασία αιρετών κι εργαζομένων, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τον στόχο μας και γι’ αυτή τη θητεία, ο οποίος δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε κόμμα. Έχει, ως αυτοδιοικητικό και μόνο, όραμα το καλό των Μελισσίων, της Νέας Πεντέλης και της Πεντέλης, του Μελισσιώτη και του Πεντελιώτη».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet