Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Πορεία μετεξέλιξης της Αυτοδιοίκησης σε πυλώνα ανάπτυξης

0
169 Προβολές

Με την υπογραφή κοινής Διακήρυξης από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, και εκπροσώπους φορέων της γερμανικής Αυτοδιοίκησης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 7ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Σιντελφίνγκεν της Γερμανίας, παρουσία 480 συμμετεχόντων εκ των οποίων 185 Ελλήνων εκπροσώπων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Την κοινή διακήρυξη συνυπέγραψαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Τατούλης,  ο έπαρχος του Schwäbisch Hall, Gerhard Bauer, ο αντιπρόεδρος Δήμων και Κοινοτήτων της Γερμανίας, R. Kehle, και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Π. Παπαδόπουλος. 

Στη Διακήρυξη διατυπώνεται, μεταξύ άλλων, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, η κοινή διαπίστωση ότι «η διασυνοριακή συνεργασία, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αποτελεί μια χρήσιμη ανταλλαγή εμπειριών για όλους τους ενδιαφερόμενους, η οποία συμβάλλει στην επίλυση των σημερινών προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες σε ολόκληρη την Ευρώπη». Παράλληλα, επισημαίνεται η σημασία της δημιουργίας της κοινής Πολιτικής Επιτροπής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που απαρτίζεται από ανώτατα στελέχη των δήμων και περιφερειών, καθώς και εκπροσώπους επιμελητηρίων των δύο χωρών και υπογραμμίζεται ότι «μέσω της ελληνογερμανικής συνεργασίας προβάλλονται κοινά πεδία δράσης, καλές πρακτικές και υποδεικνύονται τρόποι μελλοντικής ανάπτυξης της δομής και του περιεχομένου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης».

Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι η Πολιτική Επιτροπή θα παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση, εντός έξι μηνών, για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από τους ελληνικούς και γερμανικούς Δήμους και τις Περιφέρειες και ανακοινώνεται η έγκριση της δημιουργίας του Ελληνογερμανικού Γραφείου Νέων, καθώς και η συμμετοχή των Ελλήνων της Γερμανίας στις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Ενωμένοι όλοι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο το κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα για μία Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων και των ίσων ευκαιριών, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας.

»Μέσα από τις πολύ επιτυχημένες εργασίες της Ελληνογερμανικής Εθνοσυνέλευσης, που μόλις ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή της κοινής μας Διακήρυξης, ενισχύθηκαν οι δεσμοί των δύο λαών και επικαιροποιήθηκε ο στόχος μας να μετεξελιχθεί η Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ευρώπη, σε έναν ισχυρό πυλώνα αναπτυξιακής επανεκκίνησης των χωρών – μελών.

»Από τις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης αναδείχθηκαν καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε πόλεις των δύο χωρών, έγινε ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία μας με στόχο την ισότιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Αυτή η τεχνογνωσία δεν θα μείνει αναξιοποίητη. Στόχος μας είναι να μεταλαμπαδευθεί σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να ισχυροποιήσουμε τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης και να βάλουμε τον πολίτη στο επίκεντρο των αποφάσεων».

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up