Σπ. Σταθούλης: Οι παρατηρήσεις του Λ. Μαγιάκη για τον Προϋπολογισμό τον εκθέτουν
Πολιτική

Σπ. Σταθούλης: Οι παρατηρήσεις του Λ. Μαγιάκη για τον Προϋπολογισμό τον εκθέτουν

«Οι παρατηρήσεις του κ. Μαγιάκη για τον Προϋπολογισμό του Δήμου τον εκθέτουν απέναντι στον Μαρουσιώτικο λαό» τονίζει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αμαρουσίου, Σπύρος Σταθούλης, απαντώντας στον επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι.

Συγκεκριμένα, σε απάντηση της ανακοίνωσης της δημοτικής παράταξης με τίτλο «14 λόγοι για τους οποίους καταψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό 2018 που πρότεινε η δημοτική Αρχή Πατούλη», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τοποθετείται, όπως σημειώνεται στην απαντησή του, ως προς το «γιατί η επιχειρηματολογία του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας είναι απ΄ άκρο προς άκρο αβάσιμη».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Σπ. Σταθούλη:

Ο Προϋπολογισμός 2018 του Δήμου Αμαρουσίου ακολουθεί έναν απόλυτα ρεαλιστικό σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά. Συντάχθηκε λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από πραγματικά οικονομικά δεδομένα, δηλαδή την πάνω από 70% μείωση της κρατικής χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το δεδομένο ότι ο α΄ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει κληθεί ως θεσμός να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος για την επίτευξη του εθνικού στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι ευχάριστο, πάντως, που βλέπουμε ότι ο κομματικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του 4ου μνημονίου συμπορεύεται και επικροτεί τη γραμμή διεκδίκησης από μέρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και προσωπικά του επικεφαλής του θεσμικού οργάνου της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, δημάρχου Γιώργου Πατούλη, για απόδοση των χρεωστούμενων, των παρακρατούμενων φόρων, για οικονομική και θεσμική αυτοτέλεια των Δήμων προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Ευχαριστούμε τον κ. Μαγιάκη που συντάσσεται με τις πάγιες θέσεις μας διεκδικώντας να πάψει αυτή η παθογένεια της εξάρτησης των Δήμων από την Περιφέρεια.

Ως προς το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο κ. Μαγιάκης πιθανότατα έχει ασθενή μνήμη. Να του θυμίσουμε, λοιπόν, ότι στη διαβούλευση για το Τεχνικό Πρόγραμμα κλήθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης και από την αντιπολίτευση προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους, οι οποίες ελήφθησαν υπόψη κατά την τελική σύνταξή του.

Ως προς το ποσοστό υλοποίησης του Προϋπολογισμού, αυτό φτάνει άνω του 65%, και με τις πληρωμές μέχρι το τέλος του χρόνου για έργα και παρεμβάσεις θα εκπληρωθούν οι στόχοι. Αναρωτιόμαστε ποια είναι η ουσία της επιλογής του κ. Μαγιάκη, τη στιγμή που γνωρίζει πολύ καλά τα στάδια της τεχνικής διαδικασίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να ανάγει ένα καθαρά τεχνικό θέμα σε πολιτικό ζήτημα.

Όσον αφορά στις «άσκοπες» μελέτες που βλέπει ο κ. Μαγιάκης, θα όφειλε να γνωρίζει ότι βασική προϋπόθεση για τη διεκδίκηση και τη χρηματοδότηση οποιουδήποτε έργου είναι ότι ο Δήμος θα πρέπει να έχει στα χέρια του ώριμες μελέτες. Η προβληματική και χρονοβόρα συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας υποχρεώνει τον Δήμο να εκπονεί με ίδιους πόρους τις απαιτούμενες μελέτες ως θα όφειλε η Περιφέρεια. Και ρωτάμε τον κ. Μαγιάκη, η διοίκηση θα έπρεπε να παραμείνει αδρανής απέναντι στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης; Εκτός εάν ο κ. Μαγιάκης θεωρεί τα αντιπλημμυρικά έργα, την κατασκευή του βιοκλιματικού σταθμού στο Ψαλίδι, τα έργα οδοποιίας «έργα βιτρίνας».

Είναι καιρός ο κ. Μαγιάκης να αποδεχθεί την πραγματικότητα και ας μην του αρέσει, αντί να διαστρεβλώνει τα γεγονότα προβάλλοντας προσχηματικά νούμερα. Ο κ. Μαγιάκης, ήταν παρών στη συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό του 2018 και, όπως αναλυτικά παρουσίασε ο δήμαρχος κ. Πατούλης, γνωρίζει πολύ καλά την αλήθεια και ας θέλει να «κωφεύει».

Η αλήθεια είναι ότι με προσπάθεια ετών έχουμε καταφέρει να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας. Οι υποχρεώσεις των παρελθόντων οικονομικών ετών στις 31/7/2017, σημείο αναφοράς του προϋπολογισμού, φτάνουν στα 4.202.588,10 ευρώ, το αντίστοιχο ποσό στις 31/7/2016 ήταν 5.244.236,66 δηλαδή υπάρχει σημαντική μείωση της τάξεως του 1.041.648,56.

  • Ο Δήμος Αμαρούσιου έλαβε από το Υπουργείο Εσωτερικών έγκριση συνολικού ποσού 2.495.594,19 για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους. Από το παραπάνω ποσό ο  Δήμος έχει απορροφήσει μέχρι σήμερα το ποσό των 1.571.415,61 και το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να απορροφηθεί στο τέλος του 2017 ή μέχρι τα μέσα  2018.
  • Το 2017 ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αναχρηματοδότηση των δανείων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και μείωση επιτοκίου με αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει ετήσιο όφελος 471.479,62.
  • Επίσης, ολοκληρώθηκε επιτυχώς και η αναχρηματοδότηση του δάνειου του Δήμου Αμαρούσιου με την Εθνική Τράπεζα με απομείωση της οφειλής αυτής κατά 20% (δηλαδή με ωφέλεια για τον Δήμο ποσού 6.108.439,49 ευρώ και 15χρονη διάρκεια αποπληρωμής. Η οριστική αυτή ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από 1.1.2018.

Σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής, παιδείας και πολιτισμού, δεν έχει γίνει καμία περικοπή και απορούμε που τη βλέπει ο κ. Μαγιάκης. Είναι ευρέως αναγνωρισμένο το σπουδαίο κοινωνικό έργο του Δήμου Αμαρουσίου και το ευρύ δίκτυο κοινωνικής προστασίας που διαθέτει. Βρισκόμαστε σταθερά στο πλευρό των συμπολιτών μας που χρήζουν κοινωνικής υποστήριξης και θα συνεχίσουμε ομοίως και το 2018. Θα εξακολουθήσουμε και την επόμενη χρονιά να παρέχουμε πρότυπες κοινωνικές υπηρεσίες χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, στις δεκάδες οικογένειες της πόλης μας που στηρίζουν ακόμη και την καθημερινή τους επιβίωση, στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Θα εξακολουθήσουμε να κρατούμε απλωμένο το δίκτυ προστασίας που έχουμε ανοίξει και αγκαλιάζει όλο το Μαρούσι, κάθε συμπολίτη μας που χρειάζεται τη στήριξή μας. Απορροφούμε στο σύνολο τους προοριζόμενους πόρους και, σε επίπεδο θεμάτων παιδείας, είμαστε από τους λίγους δήμους που αποδίδουμε τον φόρο ηλεκτροδότησης στις σχολικές επιτροπές, πραγματοποιούμε εκτεταμένα έργα συντήρησης και επισκευής και βελτίωσης των σχολικών υποδομών, γεγονός παραδεκτό από εκπαιδευτική κοινότητα και γονείς.

Η διοίκηση του Δήμου, με σεβασμό στα χρήματα των πολιτών, εδώ και επτά χρόνια, διατηρεί σταθερά τα ήδη κατά 20%, από το 2013, μειωμένα δημοτικά τέλη. Ο κ. Μαγιάκης φαίνεται ότι δεν άκουσε ότι χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα δουν μέσα στο 2018 τα δημοτικά τους τέλη να μειώνονται επιπλέον μέχρι και 20%, και περισσότερες από 2.000 οικογένειες της πόλης να επωφελούνται και το 2018 από τις απαλλαγές ή τις μειώσεις κατά 50% στα δημοτικά τέλη.

Την ίδια στιγμή αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας έχοντας στη διάθεσή μας έναν αξιόμαχο ολοκαίνουριο στόλο 19 οχημάτων προσθέτοντας αξία στα χρήματα των δημοτών.

Ο Δήμος δεν έχει αποδεσμεύσει κανέναν από τους χώρους για κοινωφελή σκοπό μέσα στο 2017 και ούτε πρόκειται να πράξει κάτι τέτοιο μέσα στο 2018 και ικανοποιείται κάθε αίτημα στο πλαίσιο δικαστικών αποφάσεων και αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μέσα στο 2018 προβλέπεται και είναι μέσα στις προτεραιότητες της διοίκησης η αναθεώρηση του πρώην Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού και νυν Τοπικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και για τον λόγο αυτό έχει εγγραφεί ενδεικτική πίστωση στον Προϋπολογισμό και στο Τεχνικό Πρόγραμμα προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες δημοπράτησης. Όσον αφορά στις επεκτάσεις ένταξης νέων περιοχών βρίσκονται σε εξέλιξη για επανένταξη η Π.Ε. Ελληνική Παιδεία (φάση ανάρτησης στο δημοτικό κατάστημα), η Πολεοδομική Ενότητα Καρπάθικα – Ηπειρώτικα (είχε καθυστερήσει λόγω της οριοθέτησης του Ρέματος Σαπφούς. Μετά την έγκριση της οριοθέτησης πλέον ολοκληρώνεται η διαδικασία. Παράλληλα, είναι στις άμεσες προτεραιότητες της διοίκησης η επέκταση της περιοχής ανατολικά του Κοιμητηρίου, το τμήμα της Π.Ε. Αναβρύτων (προάστιο Αγγελοπούλου), το τμήμα στο Στούντιο Άλφα κ.τ.λ. και μετά την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος από την κεντρική διοίκηση που θα καθορίζει τις χρήσεις γης, ο Δήμος έχει προγραμματίσει την αναθεώρηση του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλεως.

Τέλος, ο κ. Μαγιάκης ξεχνά τα έργα της βιοκλιματικής ανάπλασης του κέντρου και της πλατείας Αγίας Λαύρας, ξεχνά την κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Ευτέρπης που θα παραδοθεί στους κατοίκους μέσα στο 2018, δεν άκουσε φαίνεται για την ώριμη μελέτη ύψους 5 εκατ. ευρώ για βιώσιμη κινητικότητα μέσα στην πόλη, όπως και για την παράδοση το αμέσως επόμενο διάστημα τεσσάρων νέων λεωφορείων τελευταίας τεχνολογίας για την ενίσχυση του στόλου της δημοτικής μας συγκοινωνίας.

Θα του συνιστούσαμε στην επόμενη συνεδρίαση συζήτησης δημοτικού Προϋπολογισμού να είναι πιο συγκεντρωμένος γιατί εκτίθεται απέναντι στον Μαρουσιώτικο λαό.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet