«Φούντωσαν» οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα – καταστροφές από τις θυελλώδεις ανέμους
Κοινωνία

«Φούντωσαν» οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα – καταστροφές από τις θυελλώδεις ανέμους

Με τέσσερα μεγάλα -και πολλά μικρότερα- μέτωπα δίνουν μάχη σήμερα, Κυριακή, οι πυροσβέστες, με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο τους την πρώτη κρίσιμη ημέρα της φετινής περιόδου.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν σε Αυλώνα, Κρήτη, Ηλεία και Κιάτο, όπου μαίνονται οι πυρκαγιές, ενώ συνολικά ξέσπασαν τις οι 130 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα.

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στην περιοχή Βούτημα Αυλώνα Αττικής, με τη φωτιά να έχει ξεκινήσει το μεσημέρι του Σαββάτου, αλλά να μην έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο. Στο σημείο παραμένουν 55 πυροσβέστες, με 24 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο γιατί στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ και το μέτωπο βρίσκεται σε δύσβατο σημείο. Διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι δεν απειλούνται κατοικίες ή εργοστάσια.

Μέχρι στιγμής δεν έχει κριθεί αναγκαίο να επιχειρήσουν στο σημείο πυροσβεστικά αεροσκάφη, ωστόσο η ανάγκη θα επανεξεταστεί εντός της ημέρας.

22 πύρινα μέτωπα στην Κρήτη

Δύσκολη η κατάσταση και στην Κρήτη όπου επικρατούν επίσης πολύ ισχυροί άνεμοι, που βοηθούν τις φωτιές να πάρουν γρήγορα διαστάσεις, ενώ προκαλούν συνεχώς αναζωπυρώσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο νησί είναι το γεγονός ότι οι πυροσβέστες καλούνται να διαχειριστούν συνολικά 22 μέτωπα.

Η μεγαλύτερη φωτιά παραμένει εκείνη στις Στροβλές Κισσάμου, που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου, με τους πυροσβέστες να έχουν οριοθετήσει το μέτωπο, ενώ στο σημείο βρίσκονται τέσσερα οχήματα με οκτώ άνδρες. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι μία φωτιά στην Φοινικιά Ηρακλείου, όπου καίγονται καλάμια και ένα θερμοκήπιο. Στο σημείο  επιχειρούν τέσσερα οχήματα με οκτώ άνδρες.

Οι υπόλοιπες φωτιές που είναι σε πλήρη εξέλιξη είναι στον Πατσό Αμαρίου, την Αχάδα Ηρακλείου. Επίσης 15 πύρινα μέτωπα είναι ενεργά αυτή τη στιγμή στην Κρήτη, αλλά μέχρι στιγμής έχουν μικρή έκταση.

Σε ύφεση βρίσκεται ωστόσο η φωτιά που ξέσπασε χθες στον Λάστρο Σητείας, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στο Μουρί του Κισσάμου (επίσης εκδηλώθηκε χθες), αλλά και στο ποτάμι στο Αμάρι Ρεθύμνου.

Εν τω μεταξύ, κυρώσεις θα επιβληθούν σήμερα σε όποιον προχωρήσει στην καύση κλαδιών στην Κρήτη. Οι δυνατοί άνεμοι είναι απαγορευτικοί και η Πυροσβεστική Υπηρεσία ξεκαθαρίζει ότι όποιος εντοπιστεί σήμερα να καίει κλαδιά θα του επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο, ενώ όποιου «ξεφύγει» η φωτιά, τότε θα ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Δύο φωτιές στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο οι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Ηλεία και Κιάτο. Στα Άγναντα Ηλείας η εικόνα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι καλύτερη με την πυρκαγιά να είναι οριοθετημένη με τους πυροσβέστες σε αυτή την περίπτωση να έχουν σύμμαχο τον καιρό. Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες, με 12 οχήματα.

Στο Κιάτο μάχη με τις φλόγες δίνουν 42 πυροσβέστες, με 16 οχήματα, χωρίς στην περιοχή να επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

Στον εισαγγελέα τρεις ύποπτοι για εμπρησμό

Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πύργου αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα το πρωί τρεις άνδρες ηλικίας 70, 68 και 34 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι συνελήφθησαν από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε αγροτοδασικές εκτάσεις στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων του Δήμου Πύργου, στα Άσπρα Σπίτια και στην Αρχαία Πίσα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Καταστροφές από τους ισχυρούς ανέμους στα Γρεβενά

Εν τω μεταξύ, οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύκτας τον Δήμο Δεσκάτης προξένησαν καταστροφές και σοβαρές υλικές ζημιές σε κτήρια και δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Από την ισχυρή ανεμοθύελλα καταστράφηκε ολοσχερώς η σκεπή της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στο Γήλοφο, που είναι διατηρητέο μνημείο, ενώ εξ αιτίας της πτώσης καλωδίων χαμηλής τάσης υπήρξε εκτεταμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στον Δήμο.

Επίσης, χρειάστηκε η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να σβήσει η φωτιά που ξέσπασε για άγνωστο λόγο σε αποθήκη κτηνοτροφικής μονάδας, με αποτέλεσμα να καταστραφούν όλες οι ζωοτροφές, χωρίς φυσικά να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, ενώ σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου έπεσαν κλαδιά δένδρων στο οδόστρωμα, χωρίς όμως να δημιουργείται πρόβλημα στην ομαλή κυκλοφορία.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δεσκάτης, Δημήτρη Καραστέργιο, υπήρξε άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, με αποτέλεσμα τη γρήγορη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet