Video

Γ. Πατούλης: Δεν θα αφήσω να γκρεμίσουν όσα κτίσαμε 10 χρόνια στο Μαρούσι – Video

Μήνυμα «ενότητας και εγγύησης» ότι το έργο και η θετική πορεία της πόλης θα συνεχιστεί και μετά το 2019, και ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «να καταστρέψει ό,τι κτίστηκε τα τελευταία 10 χρόνια» μετέφερε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης. Αποδέκτες ήταν οι εκατοντάδες πολίτες του Αμαρουσίου, που συνέρρευσαν στο κλειστό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης», προκειμένου να θυμηθούν τους κυριότερους σταθμούς της δεκάχρονης διαδρομής της παράταξης Μαρούσι Ανθρώπινη Πόλη στη διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου.

Με αφετηρία ότι η σημερινή διοίκηση «αποτελεί τη μόνη δημοτική Αρχή στην ιστορία του Δήμου που όχι μόνον δεν γνώρισε πολιτική φθορά με το πέρασμα του χρόνου, αλλά αντίθετα, από τετραετία σε τετραετία ενδυνάμωνε το ρεύμα της», ο δήμαρχος κ. Πατούλης, ευχαρίστησε τους πολίτες «για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και στην άξια και ικανή ομάδα των συνεργατών του».

Παρουσία πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων ο απολογισμός 10ετίας του Γ. Πατούλη.
«Κρατήσαμε το Μαρούσι όρθιο»

«Από την πρώτη στιγμή σας είπαμε την αλήθεια για την κατάσταση κατάρρευσης του Δήμου, όταν τον παραλάβαμε. Αλλά, παρά τις πολλές αντιξοότητες, καταφέραμε να κρατήσουμε το Μαρούσι όρθιο. Πιστέψαμε στις δυνάμεις μας. Εμπιστευτήκαμε το σχέδιό μας. Εμπιστευτήκαμε τους ανθρώπους μας. Δημιουργήσαμε ισχυρές συμμαχίες. Δώσαμε ξανά όραμα και ελπίδα στους συμπολίτες μας. Με το καθημερινό μας έργο εδώ και δέκα χρόνια έχουμε καταφέρει να κάνουμε το Μαρούσι μια πόλη όμορφη, λειτουργική, ανθρώπινη. Η θητεία της σημερινής διοίκησης μπορεί να λήγει το 2019, αλλά δεν θα σταματήσει το 2019. Το επόμενο διάστημα θα μας βρει ακόμη πιο δυνατούς, πιο ενωμένους. Είμαι εδώ, στην πρώτη γραμμή της μάχης για να κάνουμε το Μαρούσι ακόμη πιο δυνατό. Για να παραμείνει το Μαρούσι ανθρώπινη πόλη. Κι αυτή την πορεία την εγγυώμαι προσωπικά», σημείωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Εκατοντάδες πολίτες συνέρρευσαν στο κλειστό «Σπύρος Λούης».
«Πετύχαμε ένα μικρό οικονομικό θαύμα»

Η διοίκησή μας το 2007 κλήθηκε να βγάλει από το τέλμα έναν Δήμο υπό κατάρρευση, είπε ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας ότι παρέλαβε τον πιο χρεωμένο Δήμο της χώρας, με χρέη, δάνεια και απλήρωτες υποχρεώσεις, που ξεπερνούσαν τα 350 εκατ. ευρώ. «Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες, ο Δήμος δεν κατέρρευσε, δεν χρεοκόπησε, δεν μπήκε σε μνημόνια. Δεν διαλύθηκαν δημοτικές υπηρεσίες, δεν καταργήθηκε καμία δημοτική δομή, δεν απολύθηκαν εργαζόμενοι, δεν ξεπουλήθηκε δημοτική περιουσία, παρ’ ότι η κρατική χρηματοδότηση στην Αυτοδιοίκηση μειώθηκε πάνω από 65%», σημείωσε ο δήμαρχος και συνέχισε:

«Η διοίκηση Πατούλη σχεδίασε και υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής και λειτουργικής εξυγίανσης του Δήμου, εξορθολογίζοντας τις δαπάνες και το κόστος λειτουργίας του Δήμου, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών του. Δούλεψε με σχέδιο, νοικοκύρεψε τα οικονομικά του Δήμου, διεκδίκησε αποτελεσματικά πόρους για έργα, αναδιαπραγματεύτηκε τις υποχρεώσεις του, κούρεψε δάνεια και οφειλές, πέτυχε επωφελείς για τα συμφέροντα του Δήμου και των συμπολιτών μας συμφωνίες».

Το 2007 τα χρέη του Δήμου ξεπερνούσαν τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα, δέκα χρόνια μετά, ο Δήμος έχει ταμειακό πλεόνασμα 30 εκατ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Πατούλης, διευκρινίζοντας ότι από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν αποπληρωθεί οφειλές προς τρίτους που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, αποπληρώθηκαν οφειλές για απαλλοτριώσεις που ξεπερνούσαν τα 25 εκατ. ευρώ και ο πίνακας οφειλών του Δήμου προς προμηθευτές και τρίτους είναι σχεδόν μηδενικός, ενώ έχουν «κουρευτεί» τόκοι που ξεπερνούσαν τα 5 εκατ. ευρώ.

«Αυτή η στρατηγική όχι μόνο δεν υποθήκευσε το μέλλον της πόλης, αντίθετα, διασφάλισε την ομαλή λειτουργία του Δήμου Αμαρουσίου προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και συνέχισε:

«Αυτό το μικρό οικονομικό θαύμα μάς επέτρεψε να στηριχθούμε σε ισχυρές βάσεις και να ακολουθήσουμε μια δημοτική πολιτική που χαρακτηρίστηκε από την εκτέλεση σημαντικών έργων υποδομής, από την αναβάθμιση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών μας, από τη μείωση των επιβαρύνσεων των δημοτών μας. Χάρη σε αυτή τη στρατηγική καταφέραμε να ενισχύσουμε τις υποδομές της πόλης, χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες, να αναβαθμίσουμε και να εμπλουτίσουμε τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες μας, να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από την κρίση».

Ο Γ. Πατούλης με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη.
«Σύγχρονες υποδομές, έργα παρακαταθήκη για την πόλη»

Η διοίκησή μας διεκδίκησε με αποτελεσματικό τρόπο πάνω από 120 εκατ. ευρώ, τα οποία χρηματοδότησαν σημαντικά έργα σε όλη την πόλη είπε ο κ. Πατούλης. Ανάμεσα στα έργα στα οποία αναφέρθηκε είναι:

  • Η αισθητική αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου του Αμαρουσίου.
  • Η κατασκευή του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου στην Κοκκινιά.
  • Οι δύο νέες πεζογέφυρες στη Λεωφόρο Κηφισιάς.
  • Η πράσινη διαδρομή πεζών και ποδηλάτων σε Άγιο Θωμά, Παράδεισο και Πολύδροσο, αλλά και η πράσινη διαδρομή στο Ανατολικό Μαρούσι.
  • Οι νέες σχολικές αίθουσες σε περιοχές του Αμαρουσίου.
  • Τα δεκάδες νέα οχήματα που εξοπλίζουν την υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου.
  • Τα νέα οχήματα της Δημοτικής Συγκοινωνίας.
  • Οι νέες πλατείες και παιδικές χαρές σε όλο το Μαρούσι.
  • Τα δεκάδες χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων και διανοίξεων νέων δρόμων.
  • Η ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης.
  • Οι εντάξεις περιοχών στο Σχέδιο Πόλης.
  • Οι 5 νέοι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί σε διάφορες γειτονιές του Αμαρουσίου.
  • Το νέο δίκτυο δημοτικού φωτισμού, με πάνω από 1.500 νέα φωτιστικά σώματα, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
  • Οι νέοι χώροι Πολιτισμού και Αθλητισμού.
  • Τα νέα ΚΑΠΗ.
  • Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες κι εφαρμογές.
  • Ο νέος υπόγειος χώρος στάθμευσης και η «έξυπνη πλατεία» που κατασκευάζεται, με την μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, στον χώρο του Ηλεκτρικού Σταθμού, που πολύ σύντομα θα παραδοθεί προς χρήση. Πάνω από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης θα διαμορφωθεί μια smart plaza, που θα αναβαθμίσει αισθητικά την ευρύτερη περιοχή

Στο ίδιο διάστημα, όπως είπε, αυξήθηκε η ακίνητη περιουσία του Δήμου, αποκτώντας δύο νεοκλασικά, με πόρους του Πράσινου Ταμείου, έναν υπόγειο χώρο στάθμευσης στην οδό Χατζηαντωνίου, αλλά κι άλλα ακίνητα από κληροδοτήματα

«Τα έργα αυτά αποτελούν προίκα για την πόλη. Ενισχύουν την περιουσία του Δήμου και των συμπολιτών μας. Αποτελούν έργα με αποκλειστική σφραγίδα της διοίκησής μας, όπως και η αντιπλημμυρική προστασία των γειτονιών του Αμαρουσίου, που αποτελεί μία τεράστια παρέμβαση πνοής για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γειτονιών μας. Αποτελούν έργα που δεν κόστισαν ούτε ένα ευρώ στους συμπολίτες μας», τόνισε ο κ. Πατούλης.

«Ο Δήμος στο πλευρό όσων έχουν πραγματική ανάγκη»

Στο διάστημα αυτό ετέθη, όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, στην υπηρεσία των συμπολιτών ένα πρότυπο για την Αυτοδιοίκηση δίκτυο κοινωνικών δομών, με περισσότερες από 17 δομές και υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης. Πάνω από 150.000 περιπτώσεις συμπολιτών έχουν στη δεκαετία αυτή εξυπηρετηθεί από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Αμαρουσίου. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «δώσαμε, με πράξεις και όχι με λόγια, ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο στις έννοιες ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Μέσα σε 10 χρόνια μειώσαμε πάνω από 40% τα ανταποδοτικά τέλη. Είμαστε ο πρώτος Δήμος της χώρας που εφήρμοσε στοχευμένες μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες, νέοι επαγγελματίες έχουν απαλλαγεί από την καταβολή ανταποδοτικών τελών ή πληρώνουν μειωμένα τέλη ως 50%».

«Προτεραιότητα στην εξωστρέφεια»

Επίσης, ο δήμαρχος είπε ότι το Μαρούσι πρωταγωνίστησε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, στον ΣΠΑΠ, σε διαδημοτικές συνεργασίες, ενώ ανέπτυξε ένα δίκτυο διεθνών επαφών και συνεργασιών, που έδωσαν και δίνουν αξία τόσο στην πόλη, όσο και στην ελληνική Αυτοδιοίκηση. «Έχουμε σχέδιο για να αναδείξουμε το Μαρούσι σε Μητροπολιτικό Οικονομικό Κέντρο. Επενδύουμε πολλά στην ανάδειξη της πόλης μας σε Ιατρικό Τουριστικό Προορισμό 12 μήνες τον χρόνο», συμπλήρωσε ο κ. Πατούλης.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης με τον δήμαρχο Αμαρουσίου.
«Προτεραιότητά μας να κρατήσουμε τη νέα γενιά στον τόπο μας»

«Επενδύουμε σε πολλά νέα έργα, αλλά και σε ένα νέο μοντέλο τοπικής ανάπτυξης. Προτεραιότητά μας είναι να αποτελέσει το Μαρούσι παγκόσμιο κέντρο και σημείο αναφοράς του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της επιχειρηματικότητας. Έχει όλες τις προϋποθέσεις για να το πετύχει. Αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στόχος μας είναι ώστε να δημιουργήσουμε πλούτο για την πόλη, εισοδήματα για τους κατοίκους, θέσεις απασχόλησης για τα παιδιά μας», τόνισε ο δήμαρχος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων:

  • Το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου.
  • Τα νέα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε γειτονιές.
  • Τις νέες σχολικές αίθουσες που προγραμματίζονται.
  • Τους νέους παιδικούς σταθμούς σε Ψαλίδι και Νέα Λέσβο
  • Την ένταξη του Κάτω Σωρού στο σχέδιο πόλης.
  • Τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς και την εκτέλεση των έργων υποδομής που θα ακολουθήσουν.
  • Το νέο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και μεγάλης ισχύος.
  • Τις νέες διανοίξεις οδών και τα έργα υποδομής στις υπό ένταξη περιοχές.
  • Τους νέους χώρους στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου.
  • Την περαιτέρω επέκταση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων.
  • Τις αναπλάσεις πλατειών κι ενοποιήσεις δημόσιων χώρων.
  • Το υπαίθριο πέτρινο θέατρο σε δημοτικό ακίνητο.
  • Την αναβάθμιση του ιστορικότερου αθλητικού χώρου της πόλης, του κλειστού γυμναστηρίου «Σπύρος Λούης».
  • Τις νέες πεζογέφυρες στην Κηφισιάς, στη συμβολή με την Αγίου Κωνσταντίνου και στο ύψος του άλσους Συγγρού.

«Η επόμενη πενταετία είναι κι αυτή περίοδος έργου και δημιουργίας για το Μαρούσι. Στηριζόμενοι πρώτα και πάνω από όλα στην ενότητα όλων των υγιών δυνάμεων του Αμαρουσίου, με τη δική σας στήριξη, με τη δική σας εμπιστοσύνη, είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδια μας», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Στην εκδήλωση, εκ μέρους της Εκκλησίας το «παρών» στον Δημόσιο Απολογισμό έδωσαν οι αιδεσιμολογιώτατοι πατέρες Χρήστος Μαρούδας, και Λάμπρος Ανδρεάκης. Εκ μέρους της πολιτικής σκηνής παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός, ο πρώην υπουργός Αργύρης Ντινόπουλος, καθώς και πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, το «παρών» έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δήμων Γερμανίας, Ρόγκερ Κέλε, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών Αρχών και του εμπορικού κόσμου του Αμαρουσίου, πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το μήνυμα ελπίδας για το μέλλον και τις επόμενες γενιές που μετέφερε η παιδική χορωδία της UNESCO Βορείων Προαστίων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet