Deutsche Welle: Προς νέα κρίση στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις
Κόσμος

Deutsche Welle: Προς νέα κρίση στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις

Στις δοκιμασίες που έχουν υποστεί οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα και κυρίως τους δύο τελευταίους μήνες πριν από τον Απρίλιο του 2017, όταν έγινε το δημοψήφισμα σχετικά με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρεται σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle λίγο πριν 1,4 εκατομμύρια Τούρκοι της Γερμανίας κληθούν στις κάλπες για τις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η απαγόρευση των ομιλιών του Ερντογάν και μελών της κυβέρνησής τους υπάρχει περίπτωση να γίνει αιτία νέων διενέξεων.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle το σκηνικό δεν θα είναι νέο. Η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και η κυβέρνησή της, δέχονταν επιθέσεις και συγκρίσεις με το ναζιστικό καθεστώς, εξαιτίας της απαγόρευσης εμφανίσεων Τούρκων πολιτικών σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στη Γερμανία για λόγους ασφαλείας. Αυτή ήταν η χειρότερη στιγμή των γερμανο-τουρκικών σχέσεων, οι οποίες ήδη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016, άρχισαν να περνούν κρίση.

Τώρα έχουν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές για τις 24 Ιουνίου στην Τουρκία. Στη Γερμανία έχει ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για το αν θα πρέπει να γίνουν δημόσιες εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών σε γερμανικό έδαφος. «Ο προεκλογικός αγώνας θα πρέπει να γίνει στην Τουρκία και όχι εδώ, σε εμάς, στη Γερμανία» τονίζει η γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών, Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ και συμπληρώνει ότι «δεν θέλουμε στις πόλεις μας ενδοτουρκικές διενέξεις, οι οποίες επηρεάζουν τη ζωή μας εδώ».

Χαμηλοί τόνοι από Τουρκία

Μετά τη διένεξη με αφορμή το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία, το γερμανικό κοινοβούλιο αποφάσισε ότι πολιτικοί από χώρες εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να καταθέτουν αίτημα για προεκλογικές εμφανίσεις τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών ή των δημοψηφισμάτων στις χώρες τους.

Η Τουρκία δεν είναι χώρα μέλος της Ε.Ε. και δεδομένου ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε περίπου δύο μήνες είναι σαφές ότι οι προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Γερμανία απαγορεύονται. Πώς θα αντιδράσει όμως τώρα ο Τούρκος Πρόεδρος; Θα κλιμακώσει την αντιπαράθεση; Ο πολιτικός των Πρασίνων Τσεμ Έτσντεμιρ, τουρκικής καταγωγής και ο ίδιος, δηλώνει ότι «δεν έχει συμφέρον να επιδιώκει διαρκώς  μια κλιμάκωση των σχέσεων. Θα υιοθετήσει μάλλον τον ρόλο του θύματος και θα πει “βλέπετε, οι δυτικές δημοκρατίες δεν με αφήνουν να μιλήσω. Τώρα θα πρέπει να σταθείτε αλληλέγγυοι μαζί μου”».

Η τουρκική πλευρά, πάντως, είναι αλήθεια ότι τηρεί χαμηλούς τόνους. Ο Μουσταφά Γενέρογλου από το κυβερνών κόμμα AKP δηλώνει ότι «δεν έχουμε συμφέρον οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις να βρεθούν υπό πίεση ή να μεταφέρουμε ενδοτουρκικές διενέξεις στη Γερμανία».

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται για επίσημη επίσκεψη τον Μάιο στη Γερμανία. Εάν δεν μιλήσει στους οπαδούς του, θα τους δώσει κακή εντύπωση. Θα πραγματοποιήσει τελικά την επίσκεψη ή όχι; Πάντως, η Άνγκελα Μέρκελ μάλλον δεν θα χαιρόταν ιδιαίτερα να τον υποδεχθεί κατά τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet