Ενεργή συμμετοχή ΣΠΑΠ στην άσκηση «Διά Πυρός 2018» στο Πεντελικό
Αυτοδιοίκηση

Ενεργή συμμετοχή ΣΠΑΠ στην άσκηση «Διά Πυρός 2018» στο Πεντελικό

Ο Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) συμμετείχε με διοίκηση, οκτώ εθελοντές και τρία οχήματα (ΣΠΑΠ 1, ΣΠΑΠ 2 και Άγιος Στέφανος-ΣΠΑΠ 1) στην Άσκηση Δασικής Πυρκαγιάς Μεγάλης Έκτασης «Διά Πυρός 2018» η οποία διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής (ΠΕΠΥΔ), στη νότια πλευρά του Πεντελικού Όρους.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Π.Σ. Σωτηρίου Τερζούδη.

Η άσκηση αφορούσε στην αντιμετώπιση μεγάλης κλίμακας δασική πυρκαγιά σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επίγειων και εναέριων επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.

Στόχος της άσκησης, η οποία διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής (ΠΕΠΥΔ) με επικεφαλής τον διοικητή της, υποστράτηγο Π.Σ. Αχιλλέα Τζουβάρα, ήταν, μεταξύ άλλων, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων επιχειρησιακών δομών και διαδικασιών, καθώς και η αξιολόγηση της ετοιμότητας του μηχανισμού και της ποιότητας της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις από το Πυροσβεστικό Σώμα, την Περιφέρεια Αττικής, το ΓΕΕΘΑ, την ΕΛ.ΑΣ., το ΕΚΑΒ, τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ), τους Δήμους Πεντέλης, Παλλήνης, Βριλησσίων και Διονύσου, καθώς και οι εθελοντικές ομάδες: Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης Ροδόπολης, ο Σύλλογος Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου και το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πεντέλης.

Κατά τη διεξαγωγή της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη του Π.Σ. για τον εντοπισμό της εστίας της πυρκαγιάς, τον τελικό έλεγχό της και την πρώτη αποτύπωση της καμένης έκτασης, πυροσβεστικά αεροσκάφη (PZL-CL), ελικόπτερο του ΓΕΣ (CHINOOK) και τα ελικόπτερα του Π.Σ. ΒΚ-117 και SUPERPUMA. Σε ετοιμότητα παρέμεναν κοντά στο πεδίο της άσκησης ένα ασθενοφόρο του Π.Σ. και το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών. Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» σε συνεργασία με το ΕΣΚΕ είχαν τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων της άσκησης.

Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Θερμοπυλών, Ιωάννης Σακελλαρίου, ανώτατοι αξιωματικοί του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ., ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικού Τομέα, Πέτρος Φιλίππου, ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργιου-Καψάλης, ο δήμαρχος Παλλήνης και μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ, Αθανάσιος Ζούτσος, ο δήμαρχος Βριλησσίων, Ξενοφών Μανιατογιάννης, ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, ο δασάρχης Πεντέλης, Θανάσης Ρέππας, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα, ο αντιπρόεδρος του ΣΠΑΠ και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων – Αρτέμιδας, Πέτρος Πουλάκης, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ραφήνας – Πικερμίου και μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ, Αντώνης Παλπατζής, οι αντιδήμαρχοι Παλλήνης Ιωάννης Μπάρμπας και Αλέξανδρος Πυργιώτης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Περιφέρειας Αττικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και του Δασαρχείου Πεντέλης.

Μετά το πέρας της άσκησης, o αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, συνομίλησε με τον πρόεδρο και τα στελέχη του ΣΠΑΠ που συμμετείχαν στην άσκηση, τους οποίους και συνεχάρη για την ετοιμότητα και τον ζήλο που επέδειξαν τόσο κατά την εκτέλεση της άσκησης, όσο και κάθε φορά που έχουν κληθεί να συμμετέχουν σε συμβάντα Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, δήλωσε σχετικά:

«Είμαστε εδώ με ομάδα αιρετών και εθελοντών του ΣΠΑΠ, με τρία οχήματα και 8 εθελοντές. Στην άσκηση, επίσης, συμμετείχαν οχήματα και εθελοντές από τους Δήμους – μέλη μας (Βριλησσίων, Διονύσου, Παλλήνης και Πεντέλης). Αναπτυχθήκαμε στις θέσεις που μας έχουν υποδειχθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα, με βάση το σενάριο, συμμετέχοντας ενεργά με αυτόν τον τρόπο σε μία πολύ σημαντική άσκηση ετοιμότητας που πραγματοποιείται σήμερα. Ιδιαίτερα θα ήθελα να σταθώ στο επιχειρησιακό πλεονέκτημα που προσδίδει στις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος η χρήση σύγχρονων μέσων επικοινωνιακών μέσων και τελευταίων τεχνολογιών, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο απόλυτος συντονισμός των δυνάμεων που επιχειρούν, όπως το ζήσαμε στη σημερινή άσκηση. Ήταν μία θεαματική και άψογα σχεδιασμένη και εκτελεσμένη άσκηση.

»Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΣΠΑΠ, αυτή ήταν καίρια και καθοριστική, δεδομένου ότι με βάση το σενάριο της άσκησης, ήταν από τις δυνάμεις που πρώτες εκλήθησαν να επέμβουν στο συμβάν και επιτυχώς να εκτελέσουν την αποστολή που τους ανατέθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα.

»Είναι προφανές ότι ο Σύνδεσμος μας θα συνεχίζει να είναι σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα όταν και όποτε χρειαστεί προκειμένου να παρέχει κάθε βοήθεια, σε ανθρώπινο δυναμικό και μηχανολογικό εξοπλισμό και οχήματα, στο Πυροσβεστικό Σώμα και στους Δήμους – μέλη του, όταν την χρειάζονται, στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

»Θα ήθελα τέλος να συγχαρώ τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος για τον άψογο σχεδιασμό και την υποδειγματική εκτέλεση της πολύ δύσκολης σημερινής άσκησης. Καλή και ήσυχη αντιπυρική περίοδο με υγεία και ασφάλεια σε όλους τους εμπλεκόμενους στην πολιτική προστασία της χώρας μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet