«Καυτό» πολιτικό καλοκαίρι με σενάρια αποστασίας και… πάγκο
Πολιτική

«Καυτό» πολιτικό καλοκαίρι με σενάρια αποστασίας και… πάγκο

Κοντοζυγώνει Ιούλιος και ο καιρός τις τελευταίες ημέρες μόνο καλοκαιρινός δεν είναι, όμως το πολιτικό θερμόμετρο -όπως προστάζει το γνωστό δημοσιογραφικό κλισέ- βρίσκεται στα ύψη. Αφορμή η ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη και τα σενάρια αποστασίας και αποσταθεροποίησης που εξακολουθεί να βλέπει η κυβέρνηση πίσω από τους 152 βουλευτές με τους οποίους απέμεινε, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει πάντως από το Λονδίνο αισιόδοξος στο Bloomberg ότι «μπορεί να μας βγει σε καλό» και ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ο Πάνος Καμμένος προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας την παρέμβαση εισαγγελέα για απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος, με αφορμή την επίθεση που καταγγέλλει ότι δέχθηκε από κουκουλοφόρους στο γραφείο του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης. Μια απόπειρα, τελικώς, επίθεσης, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε ο «Ρουβίκωνας» -μολονότι ο βουλευτής το αμφισβήτησε- εκθέτοντας τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, αλλά και τον κ. Καμμένο, οι οποίοι είχαν χρεώσει την ενέργεια προκαταβολικά σε ακροδεξιούς.

Με μια σκληρή δήλωσή του, εξάλλου, σε παρόμοιο ύφος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για «συντονισμένο σχέδιο εκφοβισμού και τραμπούκικων επιθέσεων σε βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης από περιθωριακές ακροδεξιές ομάδες και οργανωμένους προβοκάτορες», κατηγορώντας παράλληλα τον κ. Μητσοτάκη ότι «επιχειρεί ένα νέο 1965, μια νέα αποστασία».

Στο παρασκήνιο, πάντως, εντείνονται οι προσπάθειες να εξασφαλιστούν οι εφεδρείες που θέλει η κυβέρνηση προκειμένου να μην κινδυνεύσει η συνοχή της εάν αποχωρήσουν και άλλοι βουλευτές από τους ΑΝΕΛ. Μύλος δημιουργήθηκε για μία ακόμη φορά π.χ. με τον Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος, ενώ αρχικά δήλωσε ότι εάν αποφασίσει να συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ θα εγκαταλείψει την έδρα του, στη συνέχεια υποστήριξε δημοσίως (ΕΡΑ) ότι το Ποτάμι θα πρέπει «να βάλει πλάτη» στην κυβέρνηση εάν φύγουν οι ΑΝΕΛ. Αποτέλεσμα ήταν να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να… σφάζει με το γάντι τον βουλευτή του, λέγοντας πως εκφράζει προσωπικές απόψεις και ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.

Δύο ακόμη βουλευτές, οι ανεξάρτητοι Χάρης Θεοχάρης και Γιώργος Κατσιαντώνης, των οποίων τα ονόματά τους είχαν ακουστεί για «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσαν να «κάψουν» το σενάριο σε συνεντεύξεις τους (Θέμα FM). Στους διαδρόμους της Βουλής, όμως, ακούγονται κι άλλα ονόματα, όπως αυτά των Σπύρου Λυκούδη, Κατερίνας Παπακώστα ή των προερχόμενων από τους ΑΝΕΛ, Βασίλη Κόκκαλη, Έλενας Κουντουρά και Θανάση Παπαχριστόπουλου. Με αποτέλεσμα στο Μαξίμου να υποστηρίζουν με υπέρμετρη αισιοδοξία ότι μπορούν να βρουν ακόμη και… 160 βουλευτές, αν χρειαστεί, κάνοντας λόγο ακόμη και για μετακινήσεις βουλευτών από το Κίνημα Αλλαγής ή τη Ν.Δ., με αφορμή το Σκοπιανό.

Μακριά από αυτό το κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα και αύριο θα συμμετάσχει στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία αναμένονται μεταξύ άλλων αποφάσεις για το προσφυγικό που αφορούν, ευθέως ή εμμέσως, και την Ελλάδα. Σε ομιλία του στο London Business School, πάντως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στην προοπτική συνταγματικής αναθεώρησης, θίγοντας το ενδεχόμενο απευθείας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ενώ σε συνέντευξή του στο Bloomberg επανήλθε εμμέσως στο ζήτημα των συντάξεων, αφήνοντας παράθυρο να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις, αφού υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα πιαστούν οι στόχοι των πλεονασμάτων.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet