Πού πήγαν τα λεφτά κ.κ. αιρετοί;
Ενυπόγραφα

Πού πήγαν τα λεφτά κ.κ. αιρετοί;

Ακούγοντας τα όσα ανέφεραν οι δήμαρχοι του Βόρειου Τομέα Αθηνών (νυν και νεοκλεγμένοι) στην πρόσφατη συνάντηση ενημέρωσης που είχαν με τη νεοεκλεγμένη περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, στο παλαιό δημαρχείο Χαλανδρίου (Η Ρένα Δούρου με τους δημάρχους του Βόρειου Τομέα), μας δημιουργήθηκαν πολύ δυσάρεστα συναισθήματα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η εικόνα που έδωσαν για τους Δήμους τους από πλευράς υποδομών μόνο σε σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις δεν παραπέμπει.

«Λεφτά υπήρξαν» στο παρελθόν -έστω και δανεικά- και παρέχονταν αφειδώς στις τοπικές διοικήσεις 
από την κεντρική εξουσία. Τελικώς κατέληξαν, όμως, σε... λάθος «επενδύσεις».

Είναι πράγματι λυπηρό να ακούς ότι υπάρχουν Δήμοι (επαναλαμβάνουμε, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, δηλαδή στους Δήμους Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Παπάγου-Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Βριλησσίων και Χαλανδρίου) που εν έτει 2014… υποφέρουν από έλλειψη δικτύου ομβρίων υδάτων και έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Είναι αδιανόητο στη χώρα που πριν μία δεκαετία έκανε Ολυμπιακούς Αγώνες να υπάρχουν Δήμοι που δεν διαθέτουν ικανοποιητικές αθλητικές υποδομές και πολιτιστικές αίθουσες.

Είναι έξω από κάθε λογική, ακόμη κι αν δεχθούμε ότι η οικονομική κρίση πολλαπλασίασε τις ανάγκες για δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, να υπάρχουν Δήμοι που δεν μπορούν να προσφέρουν σε όλα τα παιδιά των δημοτών τους αυτή την τόσο χρήσιμη για την κοινωνικοποίησή τους υπηρεσία.

Ωστόσο, εκείνο που πραγματικά προκαλεί απορία είναι το πού, τελικώς, πήγαν τα λεφτά που διαχειρίστηκαν όλοι αυτοί οι Δήμοι (και βέβαια αρκετοί Δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα) τις προηγούμενες δεκαετίες. Γιατί «λεφτά υπήρξαν» στο παρελθόν -έστω και δανεικά- και παρέχονταν αφειδώς στις τοπικές διοικήσεις από την κεντρική εξουσία. Κάποιοι αιρετοί τα διαχειρίστηκαν αυτά τα χρήματα και, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, μάλλον δεν τα χρησιμοποίησαν για να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες των δημοτών τους…

Δεν είναι στην πρόθεση της στήλης να υιοθετήσει ρόλο κατηγόρου των αιρετών, αλλά από την άλλη δεν γίνεται να ασκείται γενικόλογη κριτική για τα λάθη της κεντρικής εξουσίας, χωρίς παράλληλα να υπάρξει ειλικρινής αυτοκριτική για τα δικά μας λάθη και τις δικές μας παραλείψεις. Εξάλλου, είναι σίγουρο ότι αρκετοί από τους δημάρχους που βρέθηκαν στην προαναφερόμενη αίθουσα του παλαιού δημαρχείου στο Χαλάνδρι γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι πέρασαν χρήματα από τα ταμεία των Δήμων τους, αλλά τελικώς κατέληξαν σε… λάθος «επενδύσεις». Γεγονός που καταδικάζει τόσο το μέλλον των δημοτών τους, όσο και τους αιρετούς που καλούνται σήμερα «να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά», προσπαθώντας να ασκήσουν κοινωνική πολιτική με τα… ψιχία που δίνει η κεντρική διοίκηση.

Γιατί το χειρότερο δεν είναι ό,τι έγινε, αλλά ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ο νεοεκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης του Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος δεν άφησε κανένα περιθώριο για παρανοήσεις. «Θα πρέπει οι Δήμοι να ξεχάσουν τα έργα των βαριών υποδομών και να περάσουν στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών τους» τόνισε (σε ελεύθερη μετάφραση του enypografa.gr) στην τοποθέτησή του και -με βάση την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα- έχει δίκιο.

Μόνο που αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον για τα αμέσως επόμενα χρόνια (άραγε, γνωρίζει κάποιος πόσα;) τα μόνα έργα που θα λαμβάνουν το «πράσινο φως» για υλοποίηση θα είναι εκείνα που θα σχετίζονται με εξαιρετικά επείγουσες ανάγκες (π.χ. αντιπλημμυρικά, ομβρίων κ.λπ.). Η Παιδεία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός μπορούν να περιμένουν τη νέα εποχή των «παχιών αγελάδων», αν και όποτε ξανάρθει.

Γι΄ αυτό ξαναθέτουμε το ερώτημα του τίτλου: Πού πήγαν τα λεφτά κ.κ. αιρετοί; Θα κάνετε ποτέ αυτόν τον απολογισμό προς τους δημότες σας;

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. ΒΑΣΙΛΗΣ Τ

    Το “πάρτυ” εδώ και πολύ καιρό… is over !!! Και στην “ενίσχυση των κοινωνικών δομών” με διαφάνεια, έλεγχο και λογοδοσία !!!!

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet