Λυκόβρυση Πεύκη 2020: Τις Κασσάνδρες πρέπει κάποτε να τις πιστέψουμε…
Κοινωνία

Λυκόβρυση Πεύκη 2020: Τις Κασσάνδρες πρέπει κάποτε να τις πιστέψουμε…

«Οφείλουμε να εξετάσουμε άμεσα πόσο ευάλωτες είναι οι πόλεις μας στις φυσικές καταστροφές που έρχονται, να σχεδιαστεί ένα ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο  σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» τονίζει η δημοτική παράταξη Λυκόβρυση Πεύκη 2020 μετά την εθνική τραγωδία από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

«Τις Κασσάνδρες πρέπει κάποτε να τις πιστέψουμε…» επισημαίνει η παράταξη στην ακόλουθη ανακοίνωσή της:

Έναν περίπου μήνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, η θλίψη για τα θύματα που χάθηκαν, αλλά και η απογοήτευση για τους κόπους ζωής που καταστράφηκαν στις φλόγες, είναι ακόμα πολύ νωπή. Ωστόσο η επόμενη μέρα απαιτεί υπεύθυνους σχεδιασμούς, απαλλαγμένους από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Πολιτεία και φορείς οφείλουν τώρα να εστιάσουν τις προσπάθειές τους σε δύο πεδία προτεραιότητας που μόνο με νηφαλιότητα και καθαρό μυαλό θα μπορέσουν  να φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

To πρώτο αφορά τον εντοπισμό, με αντικειμενικότητα και ρεαλισμό των αδυναμιών του μηχανισμού πολιτικής προστασίας του κράτους, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Είναι απαραίτητο, πέρα από τις σκόπιμες ή μη πολιτικές αντιπαλότητες, να υπάρξει μια εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία θα αναδείξει κενά, δυσλειτουργίες και προβληματικά σημεία προς διόρθωση. Απαιτούνται γενναίες αλλαγές με ένα καινούργιο ανασχεδιασμό του συστήματος, ο οποίος θα εμπλουτιστεί από τη διεθνή εμπειρία που διαθέτει δοκιμασμένες πρακτικές. Αυτό που προέχει για μας είναι να επιλέξουμε και να εφαρμόσουμε αυστηρά και με συνέπεια αυτές που ανταποκρίνονται καλύτερα στα δεδομένα, στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της χώρας.

Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, πεδίο δράσης είναι η αποτελεσματική στήριξη των πυρόπληκτων πολιτών και η ανοικοδόμηση και αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στις πληγείσες περιοχές. Πρέπει να δοθούν προτεραιότητες όχι μόνο στα σπίτια των πληγέντων, αλλά και στη συντομότατη αποκατάσταση των σημαντικών υποδομών της περιοχής, ειδικότερα αυτών που άπτονται οικονομικών δραστηριοτήτων.

Τα μέτρα πρέπει να σχεδιαστούν με σύνεση, επιστημονική επάρκεια και προοπτική, διότι τα όρια και οι δυνατότητές μας έχουν σταματήσει πια να μπορούν να αντιμετωπίζουν ασύμμετρες καταστάσεις οφειλόμενες στις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος του πλανήτη μας για τις οποίες είμαστε εμείς αποκλειστικά υπεύθυνοι.

Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει τις Κασσάνδρες που προειδοποιούσαν ότι κτίζουμε ανοχύρωτες πόλεις μέσα στα ρέματα και τις υδρολογικές λεκάνες που με την πρώτη μεγάλη νεροποντή οδηγούν σε πλημμύρες! Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει στις Κασσάνδρες που φώναζαν εδώ και πολύ καιρό ότι η Πολιτεία πρέπει να πολεοδομεί, να βάζει όρους, να επιβάλλει περιορισμούς, να υπάρχει δημόσιος χώρος, πλατείες, δρόμοι, να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, να προστατευθούν τα δημόσια αγαθά!

Πριν θρηνήσουμε πολλά περισσότερα θύματα οφείλουμε να εξετάσουμε άμεσα πόσο ευάλωτες είναι οι πόλεις μας στις φυσικές καταστροφές που έρχονται, να σχεδιαστεί ένα ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και να σημάνει επιτέλους παγκόσμιος συναγερμός αντιμετώπισής της που απειλεί τη ζωή όλων των ανθρώπων του πλανήτη μας.

Τότε και μόνον τότε θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας, που δυστυχώς εάν δεν ξυπνήσουμε από τη λήθαργο της ευδαιμονίας μας και του εφησυχασμού μας μπορεί να είμαστε τα επόμενα θύματά της!!!

Είναι πολύ άδικό στην Ελλάδα των λίγων κατοίκων που διαρκώς ο αριθμός τους συρρικνώνεται, να χάνονται τόσο άδικα τόσοι συνάνθρωποί μας. Τις Κασσάνδρες πρέπει κάποτε να τις πιστέψουμε…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet