«Επί ποδός» λόγω της επέλασης του μεσογειακού κυκλώνα
Κοινωνία

«Επί ποδός» λόγω της επέλασης του μεσογειακού κυκλώνα

Συναγερμός έχει σημάνει στην κρατικό μηχανισμό λόγω της επέλασης του μεσογειακού κυκλώνα που συνοδεύεται από ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έθεσε η ΕΜΥ στη διάθεση όλων των φορέων, κατά την ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη και παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, οι μοναδικές περιοχές της χώρας που δεν θα επηρεάσει ο κυκλώνας θα είναι το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία, ενώ θα επηρεαστούν το βόρειο Αιγαίο, η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, που αρχικά φαινόταν ότι δεν κινδύνευαν.

Στην Αττική το κύμα της κακοκαιρίας, με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, αναμένεται σήμερα Σάββατο μετά το μεσημέρι.

O κρατικός μηχανισμός βρίσκεται «επί ποδός» και θα υπάρξουν μετακινήσεις δυνάμεων από την Πυροσβεστική, με την συνδρομή της ΕΥΔΑΠ, των Περιφερειών και όλων των φορέων και υπηρεσιών, στις περιοχές όπου αναμένεται ότι θα χτυπήσει η κακοκαιρία.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία του κυκλώνα, προβλέπεται ότι μέχρι το Σάββατο το πρωί το βαρομετρικό χαμηλό θα ξεκινήσει από το νότιο Ιόνιο, με ανέμους 9-10 μποφόρ και ισχυρές βροχές, αλλά κυρίως στη θάλασσα και στη συνέχεια θα επεκταθεί στην δυτική Πελοπόννησο.

Στη συνέχεια θα κινηθεί προς την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο, όπου τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα, ενώ η πιο δύσκολη κατάσταση αναμένεται στα Κύθηρα.

Ταυτόχρονα, το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί προς την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και αργότερα στην Αττική. Τα ξημερώματα της Κυριακής θα κατευθυνθεί στο βόρειο Αιγαίο, τη Μακεδονία και την Θράκη.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 10 μποφόρ έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση απόπλου από Πειραιά για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια των πλοίων από Ραφήνα για Κυκλάδες, παρά μόνο μέχρι το Μαρμάρι.

Κανονικά εκτελούνται των δρομολόγια των συμβατικών πλοίων στον Αργοσαρωνικό και τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Αίγινα-Αγκίστρι, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες, Πόρτο Χέλι.

Κλειστό είναι το Ρίο – Αντίρριο, ενώ στη γραμμή Κυλλήνη – Ζάκυνθος και Κυλλήνη – Κεφαλονιά τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με ημερολογιακή εγγραφή και κατόπιν έγκρισης του πλοιάρχου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Πηγή: naftemporiki.gr, με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet