Θάνατος ομογενή στην Αλβανία: Απορρίφθηκε το αίτημα για εξέταση της σορού από ανεξάρτητο ιατροδικαστή
Πολιτική

Θάνατος ομογενή στην Αλβανία: Απορρίφθηκε το αίτημα για εξέταση της σορού από ανεξάρτητο ιατροδικαστή

Η οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα αρνείται να παραλάβει τη σορό και έχει κάνει αίτημα στις αλβανικές Αρχές για ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη, η οποία ωστόσο έχει απορριφθεί.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, οι αλβανικές Αρχές απέρριψαν το αίτημα της οικογένειας διαμηνύοντας ότι ο Αλβανός ιατροδικαστής έκανε την έρευνα που έπρεπε να κάνει και δεν χρειάζεται δεύτερη εξέταση. Η οικογένεια θα καταθέσει σήμερα νέο αίτημα μέσω του Έλληνα προξένου.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας με τους φίλους και την οικογένεια του 35χρονου να καταγγέλλουν ότι έπεσε θύμα «στημένης ενέργειας» από την αλβανική αστυνομία, καθώς αναφέρουν ότι ήταν ζωντανός την ώρα που έπεσε στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας.

Στην Αλβανία έχει μεταβεί ο δικηγόρος που θα συνδράμει στην οικογένεια, καθώς οι συγγενείς του 35χρονου θα κινηθούν νομικά κατά της αστυνομίας.

Βίντεο ντοκουμέντο από τη συμπλοκή

Βίντεο ντοκουμέντο παρουσίασε το αλβανικό κανάλι Report Tv από τα όσα συνέβησαν πριν τον θάνατο του Κατσίφα, στο χωριό Βουλιαράτες στη Βόρεια Ήπειρο. Σε αυτό ακούγονται οι ριπές από τα όπλα, ενώ φαίνεται καθαρά ένας άνδρας που, σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, είναι ο 35χρονος Έλληνας με στρατιωτική περιβολή και καλάσνικοφ στα χέρια να πυροβολεί.

Πηγές ΕΛ.ΑΣ.: Δεν υπάρχουν στοιχεία πως η συμπλοκή έγινε για τη σημαία

Δεν υπάρχουν στοιχεία ή μαρτυρίες που να συνδέουν την ένοπλη συμπλοκή με την ύψωση της ελληνικής σημαίας, αναφέρουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν δρομολογηθεί μέσω της διπλωματικής οδού όλες οι ενέργειες για τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς στις έρευνες, προκειμένου να ενημερώνεται και παράλληλα να παρέχει στις αλβανικές αρχές οποιαδήποτε συνδρομή κριθεί απαραίτητη.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Κατσίφας συμμετείχε στον σημαιοστολισμό στους Βουλιαράτες, όπου αναρτήθηκαν δεκάδες σημαίες, ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, χωρίς να ανακύψει κάποιο θέμα.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο 35χρονος παραμένουν αδιευκρίνιστες και από την πρώτη στιγμή υπήρξε επικοινωνία για το περιστατικό μεταξύ του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, με τον Αλβανό ομόλογο του και ενημερώθηκε για το συμβάν.

Είχε συλληφθεί για ναρκωτικά το 2009

Ποινική δίωξη, ως μέλους εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά, είχε αντιμετωπίσει το 2009 ο Κατσίφας και στο πλαίσιο επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. είχε συλληφθεί.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 35χρονος είχε συλληφθεί από τη Δίωξη Ναρκωτικών, στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης στο Χαλάνδρι. Στην κατοχή του, μάλιστα, είχε βρεθεί περίπου μισό κιλό χασίς.

Ομόνοια: Ο Κατσίφας εκτελέστηκε

Η ελληνική πολιτική μειονοτική οργάνωση «Ομόνοια» κάνει λόγο για «εκτέλεση» του 35χρονου ομογενή, Κωνσταντίνου Κατσίφα, που έπεσε νεκρός από τα πυρά της αλβανικής αστυνομίας.

Στην ανακοίνωση η «Ομόνοια» κάνει λόγο για έξαρση της ανθελληνικής προπαγάνδας και ψυχολογικό κλίμα βίας κατά της ελληνικής μειονότητας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Θλίψη για εκτέλεση Κωσταντίνου Κατσίφα. Ανησυχία για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα μετά το βαρύ συμβάν με την έξαρση ανθελληνικής προπαγάνδας.

Θλίψη και αγανάκτηση είναι τα αισθήματα που χαρακτηρίζουν την ΕΕΜ μετά το θλιβερό τέλος της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην οποία έμεινε νεκρός ο Βουλιαρατινός Κωνσταντίνος Κατσίφας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι αστυνομικές δυνάμεις παραβλέποντας κανόνες ακινητοποίησης μεμονωμένου ατόμου οδηγήθηκαν στην εκτέλεση του.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλα συνέβησαν ενώ συνεχιζόταν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ και στην Τελετή Μνήμης στους Βουλιαράτες υπήρχε επίσημη εκπροσώπηση Ελληνικής και Αλβανικής Κυβέρνησης. Προφανώς δεν είναι μόνο ζήτημα παραβίασης του βασικού δικαιώματος του ανθρώπου, αυτό της ζωής. Είναι το όλο ψυχολογικό κλίμα βίας που συντελείται εις βάρος της ΕΕΜ.

Ελπίζουμε το όλο ανθελληνικό κλίμα που προπαρασκευάζονταν προπαγανδιστικά από την ώρα του πρώτου διαξιφισμού του συγχωρεμένου με την τοπική αστυνομία, οι εκκλήσεις άμεσα ανθελληνικών κομμάτων και οργανώσεων, αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια αλλαγής πολιτικής ατζέντας στα Τίρανα να μην ήταν λόγοι που επηρέασαν τη συμπεριφορά των δυνάμεων που κατέφθασαν από την πρωτεύουσα. Το μήνυμα προς την εδώ διαβίωσα ΕΕΜ και τους εκατοντάδες φιλοξενούμενους σήμερα από την Ελλάδα είναι δυστυχώς δυσάρεστο.

Εμείς όμως στην ΟΜΟΝΟΙΑ θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι δεν θα πτοηθούμε στην καταγγελία της αδικίας απ’ την ασφυκτική πίεση που ασκείται από τα ΜΜΕ, λειτουργώντας δυστυχώς ως «βενζίνη στη φωτιά».

Συλλυπητήρια στους οικείους του Κωνσταντίνου! Ο Θεός να τον συγχωρεί και αναπαύει στους ουρανούς!»

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet