Ο.Μ. Λυκόβρυσης – Πεύκης ΣΥΡΙΖΑ: «Έφυγε» η φλογερή επαναστάτρια Ναυσικά Φλέγγα-Παπαδάκη
Κοινωνία

Ο.Μ. Λυκόβρυσης – Πεύκης ΣΥΡΙΖΑ: «Έφυγε» η φλογερή επαναστάτρια Ναυσικά Φλέγγα-Παπαδάκη

Ο Οργάνωση Μελών Λυκόβρυσης – Πεύκης του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στη Ναυσικά Φλέγγα-Παπαδάκη που «έφυγε» τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου από τη ζωή.

Στην ανακοίνωση – μικρό αφιέρωμα στη ζωή της, η Οργάνωση χαρακτηρίζει την εκλιπούσα ως «μια φλογερή επαναστάτρια, μια σπουδαία γυναίκα, έναν περήφανο άνθρωπο».

Ακολουθεί η συλλυπητήρια ανακοίνωση της Ο.Μ. Λυκόβρυσης – Πεύκης του ΣΥΡΙΖΑ:

Η Ναυσικά Φλέγγα-Παπαδάκη, το γένος Χαμπερή, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Πλήρης ημερών (γεννημένη το 1923 στο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας, από  γονείς Μικρασιάτες) έζησε τα μισά σχεδόν χρόνια της ζωής της στην πόλη μας, την Πεύκη. Άφησε την τελευταία της πνοή τη Δευτέρα 3 του Δεκέμβρη.

Η «Πρωτομαγιά» (ήταν το ψευδώνυμο που της δόθηκε στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ, στην οποία και πήρε μέρος) αποτέλεσε την ψυχή των παιδικών συσσιτίων που οργανώθηκαν στο Μικρό Χωριό και επεκτάθηκαν σε όλη τη περιοχή του Καρπενησίου κατά την κατοχή, πρωτοστάτησε δε στη δημιουργία της πρώτης Παιδαγωγικής Ακαδημίας της περιοχής, με υπεύθυνη τη Ρόζα Ιμβριώτη, το 1944. Στο Καρπενήσι γνωρίστηκε με τον Βαγγέλη Παπαδάκη, τον γνωστό καπετάν Λευτεριά. Ήδη, από τον γάμο τους ξεκίνησε μια ταραχώδης ζωή με εμπλοκή στον απελευθερωτικό αγώνα και στη συνέχεια με φυλακές, εκτοπίσεις και βασανισμούς, που κράτησαν μέχρι και τη χούντα των συνταγματαρχών.

Μετά τη μεταπολίτευση η Ναυσικά οργανώθηκε στην Πανελλήνια Ένωση Γυναικών, που πρόσκεινταν στο ΚΚΕ και στη συνέχεια στην Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών, επιρροής ΚΚΕ Εσωτερικού. Είχε συνεχή δράση στα κοινά του Δήμου Πεύκης μέχρι τα προχωρημένα χρόνια της ζωής της, μέλος της τοπικής οργάνωσης του Συνασπισμού αρχικά και της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια. Την Κυριακή 2 Δεκέμβρη τιμήθηκε με τιμητική πλακέτα από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της 3ης Συνδιάσκεψής της.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της γενέτειρας γης που τη σκεπάζει.

Υ.Γ.

Είναι δικοί της οι στίχοι που έντυσε μουσικά ο Αλέκος Ξένος στο τραγούδι «Του Άρη – το δόλιο το μικρό χωριό», για τον Άρη Βελουχιώτη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet